speedo Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Tempura jest daniem z kuchni japońskiej. Jest to po prostu bardzo prosta panierka, którą obtacza się ryby, owoce morza bądź warzywa. Składniki: - mąka pszenna - mąka kukurydziana - lodowata woda ( jak najbardziej może być gazowana) - sól - biały pieprz - proszek do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy obie mąki i przyprawy. Dolewamy powoli wody i ucieramy trzepaczką na gładką masę o takiej samej konsystencji jak masa naleśnikowa. Gotowe! Teraz obtaczamy w tym rybę lub owoce morza i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, dosłownie kilka minut. Z ryb polecam pangę, a z owoców morza krewetki bądź przegrzebki. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olga Smile Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Chciałam dodać, że ciasto należy przygotowywać z bardzo ale to bardzo zimne wody. Jest to bardzo ważne!!! Czasami nie dodaje się mąki kukurydzianej, właściwie ja nigdy jej nie dodaję. A ciasto przygotowuję do obtaczania warzyw z 1 jajka, 1/2 szklanki lodowatej wody i niepełnej szklanki mąki. Dodaję jeszcze soli lub pieprzu. Jeżeli obtaczam owoce morza to ciasto przygotowuję z 2 żółtek, 3/4 szklanki lodowatej wody i 1 szklanki mąki. W sklepach z azjatycką żywnością można dostać gotową mieszankę do tempury, który rozrabia się tylko z lodowatą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.