Skocz do zawartości

Torcik Urodzinowy


halina mlodzieniak

Rekomendowane odpowiedzi

BISZKOPT 5 JAJ 1 SZKL CUKRU 1 SZKL MĄKI 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 2 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA MASA - KREM 3 CALE JAJKA 1/2 SZKL CUKRU 1 BUDYN SMIETANKOWY 1 SZKL. MLEKA 1 KOSTKA KASI WYKONANIE BISZKOPTU BIALKA UBIC ZE SZCZYPTĄ SOLI, DODAC CUKIER,NASTEONIE ŻÓŁTKA . DO TEGO WSYPAC PRZESIANE SYPKIE PRODUKTY I WYMIESZAC ŁYZKĄ, WLEWAMY DO SREDNIEJ TORTOWNICY I PIECZEMY OKOLO 30 MIN WYKONANIE KREMU. MLEKO WLAC DO GARNKA I ZAGOTOWAC, DO TEGO DODAC POLACZONE ZE SOBA JAJKA. CUKIER I BUDYN- ZAGOTOWAC I ZOSTAWIC DO OSTYGNIECIA.GDY BUDYN WYSTYGNIE OTRZEC KASIE I DODAWAC PO ŁYZE BUDYNIU. JA ROBIE KREM SMIETANKOWU - KAKAOWY WIEC DO JEDNEJ CZESCI DODAJE KAKAO. UPIECZONY BISZKOPT PRZEKRWAMY NA 3 CZESCI I PONCZUJEMY. PRZEKLADAMY KREMEM. NA WIERZCH UDEKOROWAC SMIETANA 30% KTORA UBIJAM , DODAJE TROSZKE CUKRU PUDRU I ABY BYLA BARDZIEJ SZTYWNA DODAJE ŻELATYNE. DEKORACJA WEDLUG UZNANIA. TORCIK JEST NAPRAWDE PRZEPYSZNY-M POLECAM SMACZNEGO!! Masa cukrowa z przepisu Dorotki 400 g cukru pudru 50 g glukozy ( w płynie lub w proszku) 2 łyżeczki żelatyny 35 ml wody Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia. Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. . NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

post-2248-1213122258_thumb.jpg

post-2248-1213122271_thumb.jpg

post-2248-1218043927_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za miłą opinie i powiem szczerze ze torcik naprawde byl pyszny, Zreszta ja uwielbiam ciasto ciemne i kremy rowniez. Dorotko , masz racje masa wyszla mi idealna ale wiez co?/, kupilam takie kostki marcpeanu kolorowego i musze sie przyznac ze nie za bardzo wiedzilam jak sobie z tym poradzic by byly bardziej miekkie. robilam to po swojemu moze mi powiesz co sie robi z taka masa marcepanowa bo nie bylo tak przepisu. by sie tak nie umeczyc. Nie bylo by problemu gdybym miala barwniki, musze je dopiero zamowic bo u mnie nie ma szansy kupic gdzies w sklepie czy hurtowni. Pozdrawiam Halina

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochana czy to jest prawdziwy marcepan czy lukier plastyczny ?.

Jeśli to jest lukier to musisz wyrabiać jak plasteline , wtedy lukier zrobi sie bardziej plastyczny i bez problemów da się rozwałkować.

Poczytaj sobie tutaj : http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79891392,79891392.html

z prawdziwym marcepanem jest podobnie , trzeba pobawic się nim jak plasteliną a wtedy bez problemów go rozwałkujesz.

Jeśli zostaje mi masa cukrowa i po jakimś czasie chcę coś z niej zrobić to wsadzam ją na kilka sekund do mikrofalówki i ponownie robi się plastyczna.

Niestety nie wiem czy w przypadku lukru plastycznego czy marcepanu mozna zrobic podobnie. Lepiej troszkę się pomęcz podczas wyrabiania niż miałabyś wywalić do kosza.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorotko wedlug mnie jest to prawdziwy marcepan i dokladnie ulegl mi podczas ugniatania go , ale myslalam ze sa inne sposoby by ten produkt zmiekł. Te kolorowe listki na torciku sa wlasnie z tej masy marcpenowej. Dziekuje z odpowiedz. Pozdrawiam Halina

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.