Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Basia K

Karczek Z żurawiną W śmietanie

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znaleziony w internecie.Przyznam,że jeszcze go nie robiłam.Planuje zadebiutowac nim za tydzień,na urodzinach męża-wtedy też wkleję zdjęcia. Składniki: ładny kawałek karkówki chudej, lub szynki około 1 kg pieczarki 40 dag cebule 3 sztuki żurawiny suszone 1 paczka 10 dag śmietana 30% w kartoniku 1/2 l mięso pokroić w plastry (nie za duże) lekko zbić,przyprawić solą, pieprzem, ziołami, jakie lubimy,lekko skropić oliwą i wstawić na kilka godzin do lodówki kolejno posmażyć: pieczarki w plasterkach, cebulę w piórkach, mięso układać w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno: mięso, cebula, pieczaki, żurawiny suszone aż do wyczerpania składników zalać śmietaną i zpiekać w piekarniku 200 st. około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu, ten przepis jest super!

 

Zrobiłam sobie ten karczek w zeszły weekend, miałam obiad na dwa dni, bo wychodzi tego dużo  :mrgreen: a może dlatego, że zwiększyłam sobie ilość pieczarek, bo u nas sami miłośnicy tego składnika  :mrgreen:

 

post-8-0-61010200-1392371576_thumb.jpg

 

I tak, w sobotę podawałam ten karczek z ryżem, a w niedzielę z ziemniaczkami, i i jeden i drugi zestaw był pycha! Karczek jest dobry od zaraz, ale też pycha na drugi dzień jak się składniki "przegryzą". Smakował nawet osobą, które nie lubią łączenia suszonych owoców z mięsem, także warto się skusić - zachęcam  :biggrin:

 

Dzięki za ten przepis, i czekam na kolejne ;-)

Pozdrawiam Cię serdecznie Basiu i udanych Walentynek życzę  :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie, czy to mięso tez się podsmaża czy tylko pieczarki i cebulę i z surowym mięsem sie przekłada ... ?  Chciałabym wypróbować ten przepis, jeśli będzie dobry zaserwuje gościom na urodzinach córeczki :) Dorotko, ty już tez robiłaś , czy śmietana sie jakoś ścina lub jest gesty ten sos pózniej , czy raczej zostaje płynny ? 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Asieńko, ja to mięso podsmażałam - bo wydawało mi się, że zyska na smaku :) Ta śmietana potem zgęstniała, i całość było fajne, nic tam nie miałam płynnego - dla mnie pycha :) Zobacz zdjęcia - tutaj ;)

Ja uwielbiam takie połączenie - teraz sama coś podobnego zrobiłam, ale z czerwonym winem ;)

Taki karczek w śmietanie to świetny pomysł na ciepłe danie dla gości zwłaszcza w zimne i deszczowe dni...

Ps. To już kolejny roczek Córci mija? Jak ten czas leci... ja pamiętam jak odliczałaś dni do porodu, a potem malusią Lenkę :D

Pozdrawiam i ślę buziaczki dla Niej :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedz :) ok. W takim razie wypróbuje ten karczek w przyszłym tygodniu. Ale dodam chyba jeszcze troszkę bulionu do śmietany , bo ja akurat lubię sos :) dużo sosu! 

Tak za miesiąc kończy Lenka 2 latka ! W poniedziałek wielkanocny :) czas naprawdę szybko leci... Pozdrawiamy!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo :) 

No to faktycznie, jak lubisz sos, to warto dodać trochę bulionu - powodzenia :)

Ps. Oo... to fajne! W Święta będziecie świętować podwójne :) Jakie świetne zdjęcie macie - dwie pszczółki, to chyba z balu? :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam po krótkiej przerwie... Przepis wypróbowany ! Bardzo smaczne danie :) zrobiłam z kurczakiem i z mięsem z szynki ....palce lizać ! Przyprawilam pieprzem czosnkowym i tymiankiem. Zrobię na urodziny córci :) 

 

ps: zdjęcie  pszczółek Dorotko oczywiście z balu dla maluchów :) dziękujemy i ślemy buziaki :*

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mmm... ale apetyczne danie Asieńko - super i wyszyło! A te fryteczki takie zgrabne, też mniam :) 

Całość razem świetnie się komponuje, pozdrawiam :) 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam... Impreza urodzinowa moja i corci jak najbardziej udana :) jedzonko robiłam dla 15 osób , wszystkim bardzo smakowało ! 

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniam - wygląda smakowicie! I takie jest, bo jadłam :) Polecam każdemu, bo warto się skusić na ten sprawdzony przepis na... karczek innym sposobem! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.