Skocz do zawartości

Karczek Z żurawiną W śmietanie


Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znaleziony w internecie.Przyznam,że jeszcze go nie robiłam.Planuje zadebiutowac nim za tydzień,na urodzinach męża-wtedy też wkleję zdjęcia. Składniki: ładny kawałek karkówki chudej, lub szynki około 1 kg pieczarki 40 dag cebule 3 sztuki żurawiny suszone 1 paczka 10 dag śmietana 30% w kartoniku 1/2 l mięso pokroić w plastry (nie za duże) lekko zbić,przyprawić solą, pieprzem, ziołami, jakie lubimy,lekko skropić oliwą i wstawić na kilka godzin do lodówki kolejno posmażyć: pieczarki w plasterkach, cebulę w piórkach, mięso układać w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno: mięso, cebula, pieczaki, żurawiny suszone aż do wyczerpania składników zalać śmietaną i zpiekać w piekarniku 200 st. około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 5 lat później...

Basiu, ten przepis jest super!

 

Zrobiłam sobie ten karczek w zeszły weekend, miałam obiad na dwa dni, bo wychodzi tego dużo  :mrgreen: a może dlatego, że zwiększyłam sobie ilość pieczarek, bo u nas sami miłośnicy tego składnika  :mrgreen:

 

post-8-0-61010200-1392371576_thumb.jpg

 

I tak, w sobotę podawałam ten karczek z ryżem, a w niedzielę z ziemniaczkami, i i jeden i drugi zestaw był pycha! Karczek jest dobry od zaraz, ale też pycha na drugi dzień jak się składniki "przegryzą". Smakował nawet osobą, które nie lubią łączenia suszonych owoców z mięsem, także warto się skusić - zachęcam  :biggrin:

 

Dzięki za ten przepis, i czekam na kolejne ;-)

Pozdrawiam Cię serdecznie Basiu i udanych Walentynek życzę  :biggrin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...

Pytanie, czy to mięso tez się podsmaża czy tylko pieczarki i cebulę i z surowym mięsem sie przekłada ... ?  Chciałabym wypróbować ten przepis, jeśli będzie dobry zaserwuje gościom na urodzinach córeczki :) Dorotko, ty już tez robiłaś , czy śmietana sie jakoś ścina lub jest gesty ten sos pózniej , czy raczej zostaje płynny ? 

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Asieńko, ja to mięso podsmażałam - bo wydawało mi się, że zyska na smaku :) Ta śmietana potem zgęstniała, i całość było fajne, nic tam nie miałam płynnego - dla mnie pycha :) Zobacz zdjęcia - tutaj ;)

Ja uwielbiam takie połączenie - teraz sama coś podobnego zrobiłam, ale z czerwonym winem ;)

Taki karczek w śmietanie to świetny pomysł na ciepłe danie dla gości zwłaszcza w zimne i deszczowe dni...

Ps. To już kolejny roczek Córci mija? Jak ten czas leci... ja pamiętam jak odliczałaś dni do porodu, a potem malusią Lenkę :D

Pozdrawiam i ślę buziaczki dla Niej :)

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedz :) ok. W takim razie wypróbuje ten karczek w przyszłym tygodniu. Ale dodam chyba jeszcze troszkę bulionu do śmietany , bo ja akurat lubię sos :) dużo sosu! 

Tak za miesiąc kończy Lenka 2 latka ! W poniedziałek wielkanocny :) czas naprawdę szybko leci... Pozdrawiamy!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo :) 

No to faktycznie, jak lubisz sos, to warto dodać trochę bulionu - powodzenia :)

Ps. Oo... to fajne! W Święta będziecie świętować podwójne :) Jakie świetne zdjęcie macie - dwie pszczółki, to chyba z balu? :)

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

Witam po krótkiej przerwie... Przepis wypróbowany ! Bardzo smaczne danie :) zrobiłam z kurczakiem i z mięsem z szynki ....palce lizać ! Przyprawilam pieprzem czosnkowym i tymiankiem. Zrobię na urodziny córci :) 

 

ps: zdjęcie  pszczółek Dorotko oczywiście z balu dla maluchów :) dziękujemy i ślemy buziaki :*

image.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mmm... ale apetyczne danie Asieńko - super i wyszyło! A te fryteczki takie zgrabne, też mniam :) 

Całość razem świetnie się komponuje, pozdrawiam :) 

 

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.