Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Domowy Sos Do Spaghetti-Paprykowy

Rekomendowane odpowiedzi

Sos do Spaghetti

Skladniki:

-500g. dowolnego miesa mielonego

-2 czerwone papryki

-2 cebule

-2 kostki rosolowe

-przyprawy(kucharek,pieprz,ostra papryka,bazylia- wedlug uznania)

-olej do smazenia

-przecier pomidorowy

-maka do zageszczenia sosu

Wykonanie:

Miesko podsmazamy pare minut na rozgrzanym oleju. Oczyszczone papryki kroimy w kostke, a cebule w cienkie polkrazki.Warzywa dodajemy do miesa,kostki rosolowe zalewamy3/4l wrzatku,mieszamy i wlewamy bulion do miesa. Przykrywamy pokrywka i dusimy ok 25min.do czasu zmiekniecia warzyw. dodajemy przecier pomidorowy(wg gustu) i doprawiamy do smaku. na koniec zageszczamy sosik ok. 2lyzkami maki rozprowadzonej w zimnej wodzie lub kto woli w smietance. i gotowe! http://www.smaczny.pl/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/icon_biggrin.gif Zycze wszystkim smacznego,warto wyprobowac!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Widze ze nikt sie nie skusil na moj sos do spaghetti...u mnie dzis poraz chyba setny :grin: zalaczam fotke :-D czasem posypuje spaghetti juz na talerzu,startym parmezanem badz innym serem zoltym.Dzis bez serka,zapomnialam kupic :D

post-6578-1257077194_thumb.jpg

post-6578-1257077284_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moze nikt nic nie napisal poniewaz robia taki sam lub podobny, np. ja, z tym ze u mnie obowiazkowo jeszcze pieczarki z puszki(malutkie w calosci) dodane pod koniec no i koniecznie ser zolty i suszona bazylia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mozliwe...na smaczynm, jest wiele sosow do spaghetti. z pieczarkami nie robilam ..ale u mnie by to nie przeszlo..mi nie pasuja w tym sosie,ale kwestia gustu i samku oczywiscie.pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam:) szczerze powiem, że nie znałam takiego przepsiu na sosik do spaghetti, trzeba wypróbować:mrgreen: zapowiada sie ciekawie tym bardziej że ja sos robie zupełnie inaczej, mianowicie: biore dużą cebule, kroje w kostkę posmażam na oleju, gdy juz sie zeszkli to wrzucam pokrojone 3-4ząbki czosnku chwile razem dusze i wrzucam puszke pomidorów, dodaje dużą łyzke koncentratu pomidorwego, sole doprawiam na ostro pieprzem, chilli, słodką papryką, odrobiną maggi, dosładzam cukrem, dusze do momentu az pomidorki się rozlecom i dorzucam oregano. gorącym sosem polewam makaron i posypuje tarym serem:) z tego co wiem to spaghetti napoli ale 100% pewności nie mam :neutral: pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witaj Aniu19 :mrgreen: bardzo ci polecam,zawsze robie w ten sposob sosik i wszystkim smakuje. Sprobuj moze i tobie posmakuje :neutral: ooo twoj przepis tez jest ciekawy!wiesz,nastepnym razem i ja sprobuje czegos innego-przygotuje sos wg twojego przepisu :-? Pozdrawiam cie bardzo serdecznie! jak zrobisz sosik to daj znac.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mój sposób jest raczej standardowy:) żadnych rewelacji proszę sie nie spodziewać, aczkolwiek ja go lubie, kojarzy mi sie z spaghetii podawanym w jednej z pizzeri w moim mieście. Na pewno super wypada gdy sie ma mało czasu a chce sie zrobic szybki obiad lub kolacje na ciepło:), w najbliższym czasie wypróbuje Twój sos i oczywiście zdam relacje, ale juz czuje że bedzie smaczny;) pozdrówki:*

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

dobrze aniu wiec czekam,mam nadzieje ze ci posmakuje;) ja mysle ze twoj sosik zrobie w przyszlym tygodniu. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

hej Asieńko :neutral: :-? :? wiesz co jadłam wczoraj spaghetti wg. twojego przepisu, ale jadłam je u koleżanki robi je bardzo podbnie jak ty, tyle że dodaje strate na tartce marchewke i kawałek selera. Musze powiedzieć, że to było pyszne, juz planuje sama je zrobic:) jak dla mnie rewelacja, nigdy nie robiłam sosu z miesem ale teraz sie to zmieni, te kostki rosołowe nadaja właśnie cały smak. Dziekuje Ci za przepis, niby niepozorny a pyszny :mrgreen: Rewelkaaa!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witaj Aniu,bardzo sie ciesze ze sosik jest w twoim guscie! :mrgreen: heheh masz racje,przepis jest naprawde taki niepozorny i kosteczki daja bardzo duzo w tym sosie. Super ze ci smakuje :neutral: ja z selerem i marchewka nie robilam...chetnie bym sprobowala ale moj maz jest taki troche wybredny i nie lubi marchewki ani selera,ale zrobie sobie w oddzielnym naczyniu a on dostanie w wersji oryginalnej :-?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość Mataforgana

Mój Ukochany uwielbia spaghetti i robię je dla Niego dokładnie w identyczny sposób wyłączając kostki rosołowe, włączając warzywne. :mrgreen: Następnym razem dodam je z chęcią, zapewne wzmocnią smak. Ja jestem wegetarianką i zamiast mięsa dodaję pieczarki. :neutral: Parmezanem oczywiście posypuję, nie wyobrażam sobie spaghetti bez niego. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

witaj Mataforgana :) oczywiscie polecam sosik i kostki rosolowe :mrgreen: tez czasem robie sos na warzywnym wywarze.pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ANIU 19 zrobilam sos wg twojego przepisu,byl bardzo smaczny :) pomysl z docukrzeniem sosu byl bardzo przydatny..inaczej sos bylby za kwasny. Bede co jakis czas wykorzystywala twoj pomysl na sosik w mojej kuchni :mrgreen: pozdrawiam i dziekuje

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×