Skocz do zawartości
isiaczek

Zaskakująco Dobre I Kolorowe Śledzie

Rekomendowane odpowiedzi

Ten przepis podarowała mi żona mojego taty...nawet nie wiedziałam, że aż tak wszystkim będą smakować. * 2 opakowania matiasów Liesnera (matiasy tej firmy są idealnie posolone (tak w sam raz) - dlatego je polecam. ja wybieram zwykłe, choc pewnie mogą być też korzenne) * cebula (np. 2 duże - ja daję "na oko") - może być to czerwona cebula - wtedy jest bardziej kolorowo * opakowanie suszonych śliwek * papryka (np czerwona, żółta) * olej Cebulę kroję w kostkę, paprykę również (można dać trochę czerwonej i trochę żółtej papryki), śliwki lekko namaczam i również kroję na cząstki. Wszystko wrzucam do miski, wkrajam tam śledzie, wlewam ten olej, który jest na tacce ze śledziami, podlewam zwykłym olejem, mieszam, przekładam do pudełka lub słoika i wstawiam do lodówki. Niektórzy wkrajają jeszcze do tego orzechy włoskie, ale ja jestem na nie uczulona. Ja takie śledzie lubię jak postoją jeden dzień, mój mąż wcina je nawet przez 2 tygodnie (jesli sie uchowają). Nie wiem jak to jest, ale kogokolwiek poczęstowałam tymi śledziami ten od razu się w nich zakochuje. Moi znajomi proszą mnie bym je przygotowała na przyjęcia, sylwestra itp. Babci aż sie oczy świecą na ich widok - czyste szaleństwo! A to przecież chyba najprostsza przekąska na świecie. Spróbujcie sami i zachwyćcie się ich samkiem.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zamiar spróbować Twoich śledzi. Podzielę sie opinia po świetach. Dzieki za przepis, pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Isiaczku! Ile deko ma być tych suszonych śliwek? Zaciekawił mnie Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie. :-) Renia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm jak daję na oko. Na małą tackę śledzi daję jakies 10 śliwek. wczoraj kupiłam takie duże opakowanie śledzi Liesnera i do takiego zuzyję całe małe opakowanie śliwek suszonych. Jak będe w domu to sprawdzę ile to deko bo naprawdę nie mam pojęcia. Naprawde możesz dać tak na oko. Jakby to był składnik sałatki. Chodzi o dodanie słodkawego posmaku śledziom. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Zrobiłam dzisiaj twoje śledziki i są bardzo dobre, takie inne smakowo. Już nie mogę się doczekać jutra żeby je degustować, zaznaczam tylko że nie dostałam takich o których piszesz ale firmy Trisan również bardzo dobre.Życzę Dosiego Roku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i nie wytrzymałem, śledziki zrobiłem. Rybę pokroiłem w paseczki. Następnym razem pokroję w kostkę - myślę, że śledzik lepiej wkomponuje się w całosć. Ale przede wszytkim, dzięki wielkie za ten przepis. Śledziki są przepyszne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy zamiast świeżej papryki może być konserwowa? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście zalecałbym paprykę świeżą. Są to śledzie raczej w słodkawym "odcieniu" i świeża papryka (szczególnie czerwona lub żółta) idealnie do nich pasuje.

post-16671-1258140409_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.