Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
pozioma

Krewetki Tygrysie By Pozioma

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebne składniki: 250 g krewetek tygrysich (tych dużych) mrożonych lub świeżych (opcja na śródziemnomorskie wakacje) oliwa z oliwek do smażenia lub to, czego ja użyłam - tajska oliwa z czosnkiem i bazylią (mały słoiczek) czosnek 2 cm pasek masła (z kostki 250 g) swieża natka białe wino - półwutrawne lub owocowe, ja użyłam lekko owocowego afrykańskiego opcjonalnie można dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę papryczki chilli (pare sztuk kosztuje 1 zł bo są leciutkie, a przeciętna cena w sklepach to 9-12 zł za kg) do krewetek oczywiście pieczywko posmarowane masełkiem, lekko posolone, oprószone ziołami i podpieczone w piekarniku. Jak ogarnąć to skomplikowane danie: Lejemy oliwę lub 3 łyżeczki z tego tajskiego słoiczka na WOK lub patelnię. Po chwili wrzucamy krewetki i mieszamy smażąć je. Po chwili dodajemy czosnek pokrojony w małą kosteczkę i masło, jak się lekko przyrumieni wlewamy trochę - tak aby zakryć krewetki białego wina. Potrawa przestanie na chwilę wrzeć, czekamy aż wino trochę odparuje. Jak zmniejszy się jego ilość o połowę, wrzucamy natkę - pociętą dość grubo - widać na zdjęciach.  Chwileczkę smażymy i podajemy gorrrrrrąąąące do "w miedzyczasie" przygotowanego pieczywka. Najlepiej do tego dania skończyć otwarte białe wino :) Pozdrawiam i namawiam do zrobienia tej przystawki (dania) i proszę o ewentualne modyfikacje, sugestie ulepszenia, krytykę...  POZIOMA

post-10799-1227716548_thumb.jpg

post-10799-1227716554_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mniam....aż slinka cieknie...byłam w tym roku w Tajlandii i szczerze jadłam przewaznie krewetki...tak je uwielbiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie bez wina, zawsze smaze je na masle po 2 minuty z kazdej strony, rewelacja!

post-11358-1257078675_thumb.jpg

post-11358-1257078698_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wyglądają smacznie ,ja robię podobnie smażę najpierw cebulkę drobno pokrojoną z czosnkiem na oleju ,dodaje przyprawę sambal oelek (troszkę ) i potem dodaję krewetki , ale też krewetki duże są dobre w cieście , smażone na głębokim oleju ja robię do nich ciasto naleśnikowe tylko zamiast mleka czy wody dodaje piwo , polecam , takie krewetki podaje się ze słodkim sosem chili post-9951-1260615198_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ostatnio robiłam krewetki i pstryknełam przy okazji fotkę przepis dałam powyżej post-9951-1265125211_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pięknie to wszystko wygląda i na pewno też smakuje,możecie mi tylko powiedzieć jaki smak mają krewetki,bo nigdy ich nie jadłam[nie śmiać się],a bardzo mnie korci.czy smakiem są zbliżone do ryb,czy do jakiegoś mięsa,czy smakują po prostu "jak krewetki"?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krewetki są bardzo dobre, ale raczej nie smakują jak ryba. Szczerze mówiąc to trudno porównać je do czegokolwiek. Kup na spróbowanie kilka deko mrożonych, to przekonasz się :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no nieładnie tak smaka robić :D apetycznie to wszystko wygląda , lubię lubię takie ,,cuś '' :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.