Skocz do zawartości

Krewetki Tygrysie By Pozioma


pozioma

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebne składniki: 250 g krewetek tygrysich (tych dużych) mrożonych lub świeżych (opcja na śródziemnomorskie wakacje) oliwa z oliwek do smażenia lub to, czego ja użyłam - tajska oliwa z czosnkiem i bazylią (mały słoiczek) czosnek 2 cm pasek masła (z kostki 250 g) swieża natka białe wino - półwutrawne lub owocowe, ja użyłam lekko owocowego afrykańskiego opcjonalnie można dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę papryczki chilli (pare sztuk kosztuje 1 zł bo są leciutkie, a przeciętna cena w sklepach to 9-12 zł za kg) do krewetek oczywiście pieczywko posmarowane masełkiem, lekko posolone, oprószone ziołami i podpieczone w piekarniku. Jak ogarnąć to skomplikowane danie: Lejemy oliwę lub 3 łyżeczki z tego tajskiego słoiczka na WOK lub patelnię. Po chwili wrzucamy krewetki i mieszamy smażąć je. Po chwili dodajemy czosnek pokrojony w małą kosteczkę i masło, jak się lekko przyrumieni wlewamy trochę - tak aby zakryć krewetki białego wina. Potrawa przestanie na chwilę wrzeć, czekamy aż wino trochę odparuje. Jak zmniejszy się jego ilość o połowę, wrzucamy natkę - pociętą dość grubo - widać na zdjęciach.  Chwileczkę smażymy i podajemy gorrrrrrąąąące do "w miedzyczasie" przygotowanego pieczywka. Najlepiej do tego dania skończyć otwarte białe wino :) Pozdrawiam i namawiam do zrobienia tej przystawki (dania) i proszę o ewentualne modyfikacje, sugestie ulepszenia, krytykę...  POZIOMA

post-10799-1227716548_thumb.jpg

post-10799-1227716554_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

wyglądają smacznie ,ja robię podobnie smażę najpierw cebulkę drobno pokrojoną z czosnkiem na oleju ,dodaje przyprawę sambal oelek (troszkę ) i potem dodaję krewetki , ale też krewetki duże są dobre w cieście , smażone na głębokim oleju ja robię do nich ciasto naleśnikowe tylko zamiast mleka czy wody dodaje piwo , polecam , takie krewetki podaje się ze słodkim sosem chili post-9951-1260615198_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

pięknie to wszystko wygląda i na pewno też smakuje,możecie mi tylko powiedzieć jaki smak mają krewetki,bo nigdy ich nie jadłam[nie śmiać się],a bardzo mnie korci.czy smakiem są zbliżone do ryb,czy do jakiegoś mięsa,czy smakują po prostu "jak krewetki"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.