Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 4 jajka 6 łyżek otrębów (4 owsianych,2 pszennych) 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok.25 słodzików skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżeczki kakao 2 łyżki kisielu wiśniowego Rozgrzać piekarnik do 180* Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Resztę składników wymieszać łyzka i po jednej łyżce dodawać do ubitych białek,miksować do połączenia składników.Podzielić ciasto na 3 części.Do jednej dodac skórkę z cytryny i wylać do keksówki wyłozonej papierem do pieczenia.Do drugiej części masy dodac przesiane kakao i wymieszać.Wylac na masę cytrynową.Do trzeciej części dodac kisiel wiśniowy,wymieszać i wylac na masę kakaową.Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia -20-30 min.Wyłączyć i zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż przestygnie. Ja polałam swoje ciasto na talerzu ubitym mlekiem skondensowanym light(4% tłuszczu) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pierś kurczaka kilka pieczarek 1 cebula serek wiejski light sól pieprz papryka ostra łyzeczka curry płaska łyżka skrobi kukurydzianej Pieczarki podsmażyć na teflonie,dodac cebulkę posiekana i chwilkę smażyć żeby cebula się zeszkliła.Wrzucić do miseczki i odstawić.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,podsmażyć na teflonie,posolić,popieprzyć i wsypać paprykę ostrą,zalać wodą i dusić do miękkości.Kiedy zmięknie wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki z cebulą,chwilkę dusić razem.Serek wiejski wymieszać z curry i skrobią,wlać do kurczaka (wody musi być niewiele,tak żeby przykrywała tylko dno patelni),zamieszać i zagotować mieszając.Ewentualnie doprawić na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Filet z ryby (u mnie miruna ze skórą) 2 jajka duży jogurt grecki light przyprawa warzywna lub sól pieprz łyżeczka przyprawy do ryb pół papryki pokrojonej w kosteczkę kilka pieczarek pokrojonych w plasterki 1 mała cebula Filety posolić,posypać pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Pieczarki podsmażyć na teflonie,jak odparują dodac cebulę posiekaną drobno.Wyłożyć pieczarki na rybę.Posypać wszystko papryką pokrojoną w kostkę. Jogurt wymieszać z jajkami bardzo dokładnie.Dodać przyprawę warzywną,pieprz i przyprawę do ryb.Wymieszać.Zalać ta masą składniki w naczyniu żaroodpornym.Piec 30-40 min w 190*. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 6 łyżek mleka w proszku jajko Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mleko wymieszać dokładnie z jajkiem, wlać do 2 foremek na muffinki lub łyżką wyłożyć na papier do pieczenia. Piec 15-18 minut, aż urosną i się zrumienią.Ja jadłam je z konfiturą z rabarbaru,ale można je jeść np.z nutellą light. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 250 g.białego sera z kostki (odciśniętego z wody np.w papierowym ręczniku) 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 białko jaja Nadzienie:wędzona makrela obrana z ości szczypiorek posiekany sól,pieprz Ser,białko,skrobię i szczyptę soli wymieszać widelcem.Przygotować nadzienie z makreli,szczypiorku,soli i pieprzu (z solą uważać bo makrela jest słona) Nabierać łyżką ciasto serowe,uformowac placek,umieścić nadzienie i obtoczyć masą serową formując kulki.Kłaść na wrzącą,osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok.4 minut. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną (zależy jaka szklanka więc nie podam ilości,każdy musi sam wypróbować) i zalać colą light.Odczekać aż opadnie piana,dodac lód w kostkach i mozna dodać trochę soku z cytryny (ja tak robię) i smacznego. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 łyżka skrobi kukurydzianej szczypta soli 1 żółtko Zółtko rozmieszać widelcem.Skrobię i sól wrzucić do miseczki ,dodawać stopniowo po łyżeczce rozmieszane żółtko,mieszać ugniatając łyżką skrobię,żeby nie było za rzadkie.Zagotowac w rondelku wodę.Masa powinna być lekko klejąca,ale kiedy weźmie się ją do ręki da się uformować w gładkie ciasto.Cienko rozwałkować nasze ciasto podsypując skrobią.Pokroić w paseczki (lub jak kto woli-można rwać na kawałeczki,albo formować inne kształty)Wrzucać do wrzątku,jak si ę zagotuje zmniejszyć gaz i gotowac do miękkości ok.1 minutę. Najlepszy jest świeżo ugotowany,mięciutki i delikatny.Ja zjadłam swój z rosołkiem,ale można podawać makaron z gulaszem lub innym daniem,albo tylko z sosem np.spaghetti. NIEBO W GĘBIE!!!! [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki serka homogenizowanego słodzik do smaku (autorka pisze o 7 tabletkach,ale jak dla mnie za słodkie) 2 jaja 1 łyżka budyniu waniliowego aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Włączyć gofrownicę.Wymieszać suche składniki,dodać żółtka,serek i aromat.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy,dokładnie lecz delikatnie wymieszać.Nakładać po 1,5 łyżki na każdy goferek i piec ok.10 min. Z tej porcji wychodzi 7 gofrów,ale ja nie dałam rady zjeśc wszystkich,są bardzo syte. Zamiast słodzika możemy dodać sól i zioła,a będziemy mieli wspaniałe,chrupiące pieczywko na kanapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Rabarbar umyć, (może być mrożony) oczyścić, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, wrzucić do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem i odrobiną cynamonu. Jogurt naturalny wymieszać ze słodzikiem.Przekładać warstwami z rabarbarem. Jeść schłodzone. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Coś dla amatorów ostrej kuchni. Pierś z kurczaka pokrojona w dużą kostkę 1 cebula łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki papryki (pół na pół ostrej i słodkiej) sól,pieprz ew.łyżeczka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu Kurczaka podsmażyć na teflonie na kropli oliwy rozsmarowanej ręcznikiem papierowym po powierzchni patelni az sie mięso zrumieni dośc mocno,wrzucić paprykę i mieszając podsmażyć żeby papryka obkleiła mięso.Wlać wodę i wrzucić cebulę pokrojona w półplasterki.Zamieszać dokładnie drewnianą łyżką zeskrobując z dna patelni to co sie przykleiło.Posolić i popieprzyć.Dusić do miękkości mięsa.Na koniec można zagęścić sos skrobią wymieszaną z zimną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Ten pasztet jest naprawdę pyszny! Smakuje tak jak normalny pasztet ze sklepu.Jest odrobinę bardziej suchy,ale mi to nie przeszkadza.Dla mnie bomba!!! 1/2 kg.wątróbki drobiowej 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała lub pół dużej cebuli pół marchewki pół pietruszki kawałeczek selera 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka otrębów pszennych Kostka rosołowa z mniejszą ilością soli i tłuszczu ziele angielskie-5 ziarenek 2 małe liście laurowe sól,pieprz 4 jajka majeranek 4 duże pieczarki Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku,wrzucić pierś,wątróbkę i warzywa (cebulę też) i gotować do miękkości.Po przestudzeniu zmielić wszystko (warzywa i mięso) 2 razy w maszynce do mięsa.Można użyć blendera lub innego sprzętu rozdrabniającego :) Pieczarki surowe również zmielić.Otręby namoczyć w rosole w którym gotowało sie mięso i na konieć wrzucić do maszynki i zmielić.Do masy dodac żółtka,przyprawy,wymieszać i na koniec dodać ubite na sztywno białka jajek.Delikatnie wymieszać.Włożyć do gotowych foremek jednorazowych lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 200 st.ok.godziny.Mi z tej normy wyszły dwie foremki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 2 jajka kilka pieczarek kawałek odtłuszczonej szynki z indyka,albo gotowana lub pieczona pierś 1/4 papryki pół pomidora sól,pieprz 1/2 małej cebulki Podsmażyć na teflonie pokrojone w duże kawałki pieczarki,dodać pokrojona szynkę i cebulę,mieszając dusić.Wsypać pokrojona w kostkę paprykę i pomidora,dusic aż cały sok wyparuje.Wbić jajka,posolić,posypać pieprzem i zamieszac dokładnie.Smażyć do ścięcia się jajek.Posypać natka pietruszki lub koperkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 kg.mięsa mielonego z indyka 3 jajka 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka skrobi kukurydzianej 15 dag.sera białego mielonego sól,pieprz cytrynowy,papryka ostra,majeranek pieczarki (kilka sztuk) warzywa suszone pęczek koperku Wymieszać mięso z jajkami,otrębami,skrobią,serem,warzywami,posiekanym koperkiem i przyprawami.Pieczarki pokroić w plastry i dodać do masy mięsnej.Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.godziny. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 udziec indyczy bez skóry i tłuszczyku 3 plasterki sera żółtego odtłuszczonego (u mnie swojski) pieczarki warzywa suszone sól,pieprz majeranek gałązki koperku Z udźca indyczego wyciąć kość i rozkroić na duży płat,który dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posypać solą,pieprzem i majerankiem.Odstawić na godzinę do lodówki.Pokroić pieczarki w plastry,zalać odrobiną wody i udusić.Wyjąć udziec z lodówki,ułożyć plastry sera,wyłożyć pieczarki,posypać suszonymi warzywami,położyć gałązki koperku i zwinąć roladę.Obwiązać ją sznurkiem i piec w rękawie do pieczenia ok.1 i 1/2 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.