Milenka

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa

168 postów w tym temacie

Spis treści:

Strona: 1

Rosołek

Kotlety mielone

Steki z wołowiny

Pierś z kurczaka

Jajka sadzone

Roladki z szynki

Placki z kurczaka

Pstrąg w ziołach

Wariacje na temat serka białego

Szybka sałatka z tuńczyka

Krem warzywny

Panga w pieprzu cytrynowym

Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu

Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych

Zupa krem pieczarkowa

Sałatka z surimi

Dietetyczny bigosik

Placuszki otrębowe z łososiem

Ryba w sosie

Sos

Sos grecki do ryby

Sos czosnkowy

Wołowina gotowana w sosie musztardowym

Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym

Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette

Faszerowana papryka

Hamburgery

Seler naciowy z tuńczykiem

Pomidor z serem 0%

Mielone z indyka

Zupa gęsta kurczakowo-porowa

Ratatouille

Schabowy

Galaretka z kurczaka

Pulpety z wołowiny

Flaczki

Szpinak (-owa zupa)

Omlet wiosenny

Kurczak Protal

Pierś z kurczaka lub indyka

Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa

Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa

Strona: 2

Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa

Gulasz faza białko+warzywa

Kule faszerowane

Makaron

Protomajonez

Omlet ze szparagami faza białek+warzywa

Kurczak w sosie curry

Talarki z cukinii faza białko+warzywa

A'la chińszczyzna faza białko+warzywa

Kotlety rybne

Deser zebra

Kiełbasa biała

Chleb tostowy

Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa

Sernik

Sernik na zimno

Ptasie mleczko

Racuchy z marchewki

Makaron

Najleniwsze leniwe

Sos do spaghetti

Kiełbasa serowa

Zapiekanka rybna

Kluseczki z ziołami

Pierś z kurczaka na warzywkach

Deser jogurtowy

Ryba zapiekana w sosie jogurtowym

Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka

Flaki

Strona: 3

Boeuf stroganoff

Pizza

Mielone z tuńczyka

Wątróbka ze szpinakiem

Naleśniki

Omlet

Najprostszy deser świata

Francuskie tosty

Pasztet dla wybitnie leniwych

Wątróbki drobiowe

Jajka faszerowane

Mięso obrane z pieczonych udek

Piersi indyka

Parówki z pieczarkami

Strona: 4

Mufinki

Mus czekoladowy

Biszkopt

Zapiekanka z kalafiorem

Chipsy pomidorowe

Jajecznica z krabem

Bezy

Sernik koperkowy

Chłodnik

Jajka faszerowane

Strona: 5

Jaja zapiekane w pomidorach

Kotlety jajeczne

Kotleciki ale szwedzkie

Ozorki w pomidorowej galarecie

Gulasz z żołądków drobiowych

Leczo węgierskie

Śledzie

Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC

Śledzie pod pierzynką

Żółty ser

Sałatka śledziowa warstwowa

Jaja faszerowane pieczarkami

Lody

Jajka w galarecie

SEREK A'LA TOPIONY

Strona: 6

Jajecznica z białym serem

Jajka faszerowane

Kurczak na kiszonej kapuście

Tarta bezowa

Wątróbka z papryką

Chlebek Dukana lekko modyfikowany

Chlebek kukurydziany

Pieczeń

Faszerowane Piersi Kurczaka

Filety Rybne Inaczej

Roladki z Sałaty

Cukinia nadziewana

Indyk na różowo

Chłodnik na szybko

Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w

Strona: 7

Zapiekanka p+w

Zapiekanka kalafiorowa p+w

Placuszki z cukinii i pora p+w

Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w

Leczo p+w

Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w

Zrazy zawijane p+w

Herbatniki

Mini pizza

Lody

Krem cytrynowy

Lody

Sernik "wiedeński"

Biszkopt

Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową

Biszkopt

Sernik wiedeński

Mleczko waniliowe

Mleczko kawowe lub czekoladowe

Krem cytrynowy

Sernik jak prawdziwy

Strona: 8

Twaróg w szynce

Sorbet rabarbarowy

Krem jogurtowo rabarbarowy

Galaretka rabarbarowa

Nutella light

Tiramisu

Jajka a'la sushi

Deser jogurtowo-rabarbarowy

Flaczki z boczniaków

Cukinia faszerowana

Zupa rybna z kulkami

Duszone wątróbki drobiowe

Ciasto nana

Placuszki

Ciasto czekoladowe

Chałwa

Deser waniliowy a'la budyń

Strona: 9

Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane

Śledzie-kolorowa sałatka

Gulasz z żołądków pikantny

Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche

Sałatka z selerem naciowym i surimi

Klopsiki w zalewie octowej

Sernik z rabarbarem

Flaczki sojowe

Mus czekoladowy

Papryki faszerowane

Grillowana panga

Kotlety sojowe w occie

Kotlety sojowe w otrębach owsianych

Placki z serka wiejskiego

Kotlety sojowe wykwintne

Strona: 10

Kotlety sojowe po grecku

Chlebek na ostro

Kruche ciasteczka czekoladowe

Krewetki z warzywami

Cukiniowe łódeczki z mięsem

Placuszki warzywne z kurczaka

Deser śmietankowy

Kogel-mogel

Placuszki z serkiem wiejskim

Placki z cukinii

Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami

Strona: 11

Pizza

Mufinki jogurtowe

Drożdżówka

Bułeczki kukurydziane

Koktajl proteinowy

Ciasteczka

Kurczak z kurkami

Strona: 12

Pizza z patelni

Piernik

Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej

Cukinia faszerowana inaczej

Wulkany kruche ciastka z nadzieniem

Dżem pomarańczowy z marchewki

Rolada z kurczaka

Lody

Pasztet

Strona: 13

Nadziewane klopsiki

Kurczak z warzywami

Twarogowe kluseczki

Chlebek tostowy Dukana

Sos Vinaigrette

Sos Remoulade

Chlebek z surimi

Tzatziki

Ciasto z cukinią

Pasta z makreli

Sałatka z tuńczyka

Wędlina z indyka

Strona: 14

Duszona pierś z kurczaka z cukinią

Rolada jajeczna

Sałatka lub pasta z łososia

Sernik

Schabowy inaczej

Rolada drobiowo-łososiowa

Sałatka lub pasta z łososia

Gołąbki inaczej

Pasta z ryby

Puszysty chleb

Ciasto marchewkowe

Devolay Protalowy

Strona: 15

Sos pomidorowy z mięsem mielonym

Deser ŚNIEŻNA OWCA

Zapiekanka z kalafiora

Sos/potrawka z tuńczyka

Tiramisu

Gołąbki

Marynata do drobiu.

Klopsiki z pieczarkami

Nadziewana pierś

Kurczak a'la spagetti

Ciasteczka o smaku capuccino

Pieczeń rzymska

Strogonoff z wątróbki drobiowej

Sałatka śledziowa

Zapiekanka jajeczno-kurczakowa

Flaczki z żołądków drobiowych

Bułeczki z twarogu

Strona: 16

Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego

Chrupiące pierniczki otrębowe

Kotlety z jajek

Pasta mięsna

Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem

Parówkowe serca

Kurczak ma puszce

Sos do protalowych gołąbków pomidorowy

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Strona: 17

Sos pieczarkowy

Sandwich

Drożdżówki z serem

Sałatka warstwowa

Naleśnik

Blin z kiszona kapustą

Sałatka warstwowa z mięsem

Sałatka z rzodkiewek

Sałatka pikantna

Pieczarki nadziewane

Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD'

Biała pavlova

Strona: 18

Potrawka z indyka

Rolada łososiowo - szpinakowa

Wołowina z grzybami bez tłuszczu

Zapiekanka krewetkowa

Zapiekanka z wędzonej ryby

Paluszki krabowe w cieście

Zupa - krem z dyni

Wigilijne śledzie w kapuście

Placki owsiane ze śledziem

Śledzie w sosie musztardowym

Wigilijny bigos

Wigilijna ryba w occie

Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką

Śledzie z suszonymi grzybami

Strona: 19

Rolmopsy z kiszona kapustą

Łazanki z kapustą i grzybami

Ryba w cieście sezamowym

Pieczarki w cieście

Ryba wigilijna wspaniała

Grzyby jak ryby

Sałatka z łososia lub tuńczyka

Śledzie w sosie cynamonowym

Śledzie mojej mamy

Moje "butito"

Sznycle indyka duszone w warzywach

Sernik

Kurczak w sezamie

Deser budyniowo-jogurtowy

Ptasie mleczko

Rolada z piersi drobiu

Strona: 20

Ryba zapiekana z papryką

Kurczak z sosem azjatyckim

Kluski na parze z nutellą

Dukanowe cini minis

Sałatka z jajek i makreli

Galaretka

Deser kawowo-mleczny

Pasta z wędzonej makreli

Sałatka z wołowiną

Zupa krem ze świeżych ogórków

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Zapiekanka rybna z cukinią

Cukiniowy paprykarz

papryki faszerowane

Mufinki serowe

Strona: 21

Pyszny napój kawowo-piernikowy

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb

Sałatka ognista z indykiem

Muffinki twarogowe z ziołami

Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy

Pierogi

Rosół Arabski

Pierś indyka z porem

Przepis na serniczek Gochny

Sernik czarno-biały

Krewetki z patelni

Strona: 22

Jajka jak na bekonie

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym.

Bułka tarta

Kurczak jak z KFC

Sernik z galaretką mleczną

Faworki

Kotlety A'la gołąbki

Pieczony udziec indyka

Sałatka z kurczaka

Placki z tuńczyka.

Strona: 23

Kopytka

Galaretka lifttowa

Spaghetti z cukinią blanszowaną

Pieczeń rzymska

Zupa serowa

Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku

Kebaby drobiowe z grilla

Naleśniki

Zupa-krem kalafiorowa

Dżem rabarbarowy

Placki a'la ziemniaczane z kalafiora

Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Kurczak i brokuły w pomidorach.

"Niby" naleśniki ze szpinakiem

Omlet/Placek z tuńczykiem.

Strona: 24

Proste lody z serka homogenizowanego.

Protalowy "sznycel wiedeński".

Protalowa sałatka grecka.

Sałatka z makrelą wędzoną

Sałatka telewizyjna

Sernik

Murzynek

Chlebek Dukana

Rolada z indyka z pieczarkami

Kotleciki rybne

Gołąbki Śliweczki

Makaron

Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem.

Bitki

Strona: 25

Dip serowy

Pieczony łosoś

Mój sernik

Tęczowy sernik na zimno

Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p)

Wątróbka w "śmietanie" (faza p)

Galaretka z kurczaka (faza p)

Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P)

Budyń

Pierogi (faza I)

Uproszczony gyrosik

Strona: 26

Drożdżówka z rabarbarem

Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w)

Pizza (p+w)

Ser żółty (faza p)

Rolada z mięsa mielonego (faza p+w)

Otręby a'la kaszka manna (faza p)

Udko w sosie koperkowym (faza p)

Otrębianka (faza p)

Pasta z makreli wędzonej (faza p)

Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W)

Sos czosnkowy (P)

Strona: 27

Indyk w pomidorach. (P)

O taka sobie zapiekanka

Chlebek (porcja na 2 dni)

Kebabowa pierś z kurczaka

Kremik kawowy

Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany)

Ryba po grecku

Tort naleśnikowy PW

Sernik Benka

Sałatka grecka

Hot-dog

Zapiekanki (faza p+w)

Chłodnik rabarbarowy (faza p+w)

Placuszki z serka wiejskiego (faza p)

Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w)

Lasagne z grzybami (faza p+w)

Strona: 28

Serniczki waniliowe (faza p)

Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)

5 osób lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja miałam dzisiaj ochotę na rosołek no i wymyśliłam taki: udko z kurczaka bez skóry i tłuszczu, trochę vegety, seler naciowy,magii rozbiłam 2 jajka i wlałam je na gotujący się rosół i wkroiłam mięsko było super zostało jeszcze na jutro. Jutro sobie wykombinowałam kotlety mielone z filetu z kurczaka + jajko, zielona cebulka, czosnek,ciut vegety, pieprzu usmażone na patelni teflonowej lub ugotowane na parze Z filetu z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej można zrobić roladki delikatnie rozbić mięsko, posmarować musztardą trochę cebulki, ogórek kiszony lub konserwowy pokrojony w kostkę lub paski przyprawić pieprzem obsmażyć w garnku bez tłuszczu podlać wodą i gotować do miękkości.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

gaja102 - w której fazie diety jesteś? bo ani w I ani w II fazie nie można jeść polędwicy wieprzowej, ona dopiero wchodzi w fazie III - stabilizującej. W ogóle nie wolno jeść wieprzowiny w dwóch pierwszych fazach. Co prawda, Dukan zezwala na cyt. "szynkę wieprzową light" o zawart. tł. 4-2%, ale "prawdziwa szynka jest zabroniona, a tym bardziej szynka surowa i wędzona". Przepraszam, że nie na temat. Natomiast co do przepisów to moje propozycje są takie: - steki z wołowiny (ligawa jest doskonała) smażone na patelni grillowej, doprawione np. zielonym pieprzem i odrobiną soli, lub ziołami np. rozmaryn i szałwia - pierś z kurczaka lub indyka też grillowana na patelni, w przyprawie "gyros" (ja kupiłam w sieci, podobno bez wszechobecnego glutaminianu sodu) lub "kebab" albo hinduskiej - do każdego mięsa prawie robię jogurt ze szczypiorkiem (i/lub świeżymi ziołami, czosnkiem itp.), polewam mięso i od razu lepiej wchodzi, dobry jest też do jajek na twardo - ryby lub krewetki doprawione pieprzem cytrynowym i solą (na parze albo grillowane) - kulki z mielonej wołowiny na patyczkach do szaszłyków (mięso wymieszane z jajkiem i przyprawami do wyboru) grillowane/pieczone w piekarniku - jeśli ktoś lubi kminek to miel. woł. super się komponuje, do tego czosnek, cebula, pomidory z puszki (w fazie z warzywami) no i sos jogurtowy do tego

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Magda masz rację, że wieprzowiny nie wolno ale ja tak napisałam tylko dlatego ,że polendwica wołowa jest trudno dostępna i bardzo droga a różnica w zawartości tłuszczu w polendwicy wieprzowej jest minimalna i pomyślałam, że może być.Roladki można wykonać również z filetu z kurczaka. Fajny pomysł z tą przyprawą gyros i z sosem jogutrowym po tak po prawdzie to mnie już nudzi normalne mięsko. A jak z tym rosołem może być ?Bo ja bardzo lubię zupy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

gaju102, czy masz książkę Dukana? Jeśli tak, to na str. 166-167 pisze o zupach, poleca zwłaszcza zupę-cud (z dużą ilością warzyw), jeśli nie masz książki, to postaram się skopiować ten fragment. Ja kiedyś podobną zupę robiłam, tylko bez kostek ros. i jest dobra, tylko, że wychodzi ogromna ilość. Jeśli chodzi o rosół, to na mój rozum, chudy rosół może być, skoro autor dopuszcza rosołki w kostkach, to chyba tym bardziej normalny rosół może być, na pewno lepszy niż chemia w kostkach, tylko na pewno trzeba dokładnie usunąć tłuszcz.

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Magda dziękuję mam książkę / muszę znowu sobie poczytać /.

obecnie jestem na białkach ale myślę, że mój rosołek jest chyba ok.Wszystkie dietowe składniki zawiera / przynajmniej mam taką nadzieję /.

Zupę cud zrobię sobie w sobotę już się cieszę.

Następne przepisy :jajka sadzone na szynce z kurczaka lub indyka do tego zielona cebulka, trochę soli / jak ktoś musi / i pieprz.

roladki z szynki - plastry szynki , 2 jajka na twardo posiekane w kostkę, trochę musztardy, szczypiorek, przyprawy wszystko wymieszać i zawijać w szynkę.Nadaje się nawet do pracy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Placki z kurczaka

pierś kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę

jajko rozbić jak do jajecznicy i dodać łyżkę otrębów - najlepiej zmielone (w oryginale mąkę) wymieszać mięso z jajkiem, doprawić do smaku. smażyć na patelni beztłuszczowej lub lekko wysmarować patelnię tłuszczem. Placki polać jogurtem przyprawionym czosnkiem.

SMACZNEGO

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

dziewczyny skopiuje wam kilka przepisów z innego forum

Pstrąg w ziołach

Filet z pstrąga

Zioła prowansalskie

Pieprz ziołowy

Sól (minimalnie)

Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu!

-----------------------------------------

Wariacje na temat serka białego

Chudy twaróg

Odrobina mleka (w razie potrzeby)

Opcjonalnie:

Pieprz ziołowy

Szczypiorek

Chrzan

Cebula drobno siekana

Cynamon i pokruszona tabletka słodzika

Wszystko zmieszać i mamy pyszne śniadanie/kolację

------------------------------------------------------

Szybka sałatka z tuńczyka

Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)

Jajka (2 szt.)

Ogórek konserwowy (1 średnia sztuka)

Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa

---------------------------------------------------

Krem warzywny

Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso

Cebula

Kostka rosołowa

Przyprawy do smaku

Do wyboru:

Brokuły

Pieczarki

Por

Cebula (więcej)

Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.

-----------------------------------------------------

I. Panga w pieprzu cytrynowym

- dowolna ilość filetów z pangi

- pieprz cytrynowy

Pangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku.

II. Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu

-filet z kurczaka

-pieczarki (dowolna ilość)

-czosnek - 1 ząbek

-pół cebuli

-przecier pomidorowy wg. uznania

- zioła prowansalskie

- jogurt 0%

Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.

III. Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobięcych

- 2 pojedyńcze filety z kurczaka,

- 4 wątróbki drobiowe

- cebulka

- przyprawy, pieprz sól do smaku

Piersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan upieczenia.

IV. Zupa krem pieczarkowa

-pieczarki

-kostka rosołowa

-cebulka

-jogurt 0%

Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.

-----------------------------------

Sałatka z surimi

-paluszki surimi

-mała kapusta pekińska

-2 ząbki czosnku

-jogurt 0%

Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem).

Dietetyczny bigosik

- biała lub włoska kapusta

- filet z kurczaka

- mała marchewka

Kapustę kroimi tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarcę na grubych oczkach, dusimy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i dusimy na małym ogniu. Można doprawić wszystko oprócz standardowych przy[raw musztardą, jogurtem i gałką muszkatałową.

--------------------------------------------------

Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby)

- 1 całe jajko

- 2 łyżki otrąb owsianych

- 1 łyżka otrąb pszennych

- 1 łyżka 0% serka homogenizowanego

Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w

- wędzony łosoś

- serek homogenizowany 0%

Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia.

źródło: http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/xxl-20-...cie-dukana.html

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ryba w sosieDołączona grafika

Filet z dorsza

sól

pieprz

przyprawa do ryb

2 ząbki czosnku

rybę zawinąć w folie , upiec w piekarniku

sosDołączona grafika

jogurt naturalny

czosnek

chudy serek

jajka ugotowane na twardo

pieprz, sól

wszystkie składniki zmiksować i polać upieczoną rybę

---------------------------------

Sos grecki do ryby

marchewka,

por

seler lub/i pietruszka

cebula

koncentrat pomidorowy

ocet / cytryna

rosołek w proszku

pieprz

Marchewka jest podstawa, więc jej będzie najwięcej. Starą na tarce z grubymi oczkami dusze w rosole razem z pokrojonym

selerem i porem.

Dodaje podsmażoną cebulkę i gdy zmięknie przyprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i octem.

Sos czosnkowy

majonez na bazie parafiny

ząbek czosnku

zioła prowansalskie

-------------------------------

Wołowina gotowana w sosie musztardowym

Pokrojoną w plasty wołowinę ugotować w szybkowarze.

Sos (porcja na 1 osobę):

1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura

3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%

1 łyżeczka musztardy

3 posiekane drobno korniszonki

Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce.

----------------------------------------

Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym

Kilka główek cykorii

Kilka cienkich plasterków szynki

1/4 l chudego mleka

1 łyżka mąki kukurydzianej

sół, pieprz lub curry, gałka muszkatolowa do smaku wg upodobań

Cykorię opłukać i wydrążyć cienkim nożem głąby (inaczej będzie gorzka). Ugotować do "prawie" miękkości w lekko osolonej wodzie. Ułóżyć 2-3 plasterki szynki indyka (zależy od wielkości plastrów) i zawijać w nie ugotowaną cykorię. Można spiąć wykałaczką, aby szynka nie odchodziła. Tak przygotowane cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym i zapiekać ca 10 minut.

Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnego mleka na gładką masę. Dodać pozostałe mleko i przyprawy. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. I tym sosem polać cykorie w plastrach szynki.

----------------------------------------------

Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette

4 liście dowolnej sałaty

1 nieduży pomidor

czerwona cebula (ile kto lubi)

1/4 niedużego strąka żółtej papryki

1 opakowanie tuńczyka z wody w kawałkach

Do salaterki wlewamy 1 łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego. Dodajemy 2 łyżeczki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego lub mięsnego oraz przyprawy do smaku (curry, czosnek, sól, zioła do sałatek). Wszystko rozmieszamy. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojony w cząstki lub plasterki pomidor, czerwoną cebulę pokrojona w cieniutkie talarki oraz żółtą paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (tak aby były większe kawałki.

Zamiast tuńczyka można wrzucić 2 jajka na twardo pokrojone w gruba kostkę, albo 50-100 g sera wiejskiego 0% Piatnicy też pokrojonego w grubą kostkę. Jesli ktoś lubi kwaśno, to mozna też dodać w innej wersji jeszcze ogórka kiszonego lub konserwowego

---------------------------------------

Faszerowana papryka

- 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona

- filet z kurczaka

- cebulka

- czosnek

- koncentrat pomidorowy

- pieprz, sól

- koperek

Odcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do popicia.

------------------------------------------

Hamburgery

placek wg Dukana

mięso wołowe

jajka

"protomajonez"

koncentrat pomidorowy lub pomidor

ogórek konserwowy

cebula

sałata

Placki już były podane.

Kotlety: mogą być z samego mielonego mięsa wołowego lub wymieszanego z jajkiem. Piec na ruszcie albo smażyć na "teflonelni".

Placek smarujemy cieniutko koncentratem pom. posypujemy cebulką w kostkę, smarujemy majonezem Dunkana = protomajonezemDołączona grafika, obkładamy korniszonami lub ogórkami z octu ew. kiszonymi w plasterkach i pokrojona wzdłuż sałatą, kładziemy na to kotlet i smacznegoDołączona grafika

P.S. Sam hamburger z tymi co wyżej dodatkami tez smakuje wybornie.

----------------------------------------

Seler naciowy z tuńczykiem

1 laska selera naciowego

puszka łososia w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach

1/4 twarożku naturalnego Figura

3-4 łyzki jogurtu naturalnego 0%

łyzka siekanego koperku

sól, pieprz, czosnek, curry do smaku

Seler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i przypraw.

Na niedzielne śniadanie lub przystawkę mozna taka sałatką nafaszerować wydrążone pomidory

-----------------------------------------

POMIDOR Z SEREM 0%

1 pomidor

tyle cienkich plasterków białego sera ile plasterków pomidora

posiekana bazylia, pietruszka lub szczypiorek

Na plasterki pomidorów kładziemy plasterki sera białego (w oryginalnym przepisie jest mozarella, ale ona strasznie tłusta, eh...)

Ser solimy lekko, posypujemy ulubionymi przyprawami i posypujemy posiekaną bazylią.

W wersji bogatszej, przed posypaniem bazylią polewamy sosem twarozkowo-jogurtowym z posiekanymi korniszonkami.

--------------------------------------

Mielone z indyka

Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam)

Przyprawa do mielonego 1szt.

Cebula 1 szt.

Jajko 1 szt.

Otręby pszenne

Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.

(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, np do zupy w okresie warzywnym )

-----------------------------------------

Zupa gęsta kurczakowo-porowa

Gotujemy kurczaka,

do małego garka odlewamy 2 szklanki chudego wywaru ( tam gdzie bulgotało)

wrzucamy cieńko pokrojonego pora, a jak

będzie miękki to wyjmujemy z kurczaka kawał białego miesa, szarpiemy je na cienkie paski i do zupki, dajemy sól, pieprz i odrobinkę wegety, ale śladową ilość

zupka jest wspaniał, ten smak ... polecam

źródło: http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/xxl-20-...e-dukana-2.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ratatouille

Bakłażan 1 średni

Cebula 2szt.

Papryka czerwona 1 średnia

Pomidory (ja mam z puszki bez skórek)

Czosnek

Pieprz ziołowy

Tymianek

Bazylia

Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości.

------------------------------

SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ

1 porcja mieska ( najlepiej piers z kurczaka)

1 jajko

sól, pieprz do smaku

Ubijamy mieso jak to przy kotlecie schabowymDołączona grafika kotleta obtaczamy w jajku i rzucamy na rozgrzana patelnie. Przyprawiamy i gotowe!

----------------------------------

Galaretka z kurczaka

1 podwójna pierś

pęczek włoszczyzny

kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim)

pieprz

3 łyżeczki żelatyny

ćwiartka cytryny

Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka).

Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę

------------------------

Pulpety z wołowiny

0,5 kg zmielonej wołowiny

jajko

cebula

pieprz

odrobina soli

Mięso mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą,doprawiamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki drobiowej.Wyjmujemy,kładziemy na talerz(mi wyszło 12 sztuk)Możemy jeść z sosem chrzanowym(chrzan wymieszany z serkiem naturalnym)albo pomidorowym(zmiksowane pomidory świeże lub z puszki gotować na małym ogniu z dodatkiem oregano lub bazylią-jak ktoś chce może zagęścić mąką kukurydzianą) Smacznego

----------------------------------------

Flaczki

żołądki kurze

warzywa jak do rosołu

rosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowo

majeranek

koncentrat pomidorowy

Gotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem i konc. pom według własnego uznania.

---------------------------------

szpinak (-owa zupa)

proste

zdrowe

dietetyczne

smaczne

- paczka szpinaku mrożonego

- ząbki czosnku kilka conajmniej

- sól, pieprz

- łyżka jogurtu

opcjonalnie:

jajko

gotowany kurczak

Kilka ząbków czosnku wrzucam do garnka, nalewam trochę wody i na gaz. Na to wrzucam paczkę szpinaku razem z folią. No dobra żartuję oczywiście bez. Przykrywam i czekam aż zapyrkoli. Dodaję troche soli i sporo pieprzu.

I wtedy albo wyjmuję na głęboki talerz taki szpinakowy krem i na to daję kleksa z jogurtu i wkrajam kurczaka. Ślicznie to wygląda.

Albo do garnka wbijam ostrożnie jajo, nie mieszam, tylko przykrywam i zmiejszam gaz. Jajko się ugotuje na szpinaku i przenoszę łychą z porcją szpinakową. Też kleksuję jogurtem.

Dla efektu kleksy jogurtowe posypuję czerwoną papryką w proszku

---------------------------------------

źródło: http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/xxl-20-...e-dukana-3.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Omlet wiosenny

Składniki na 1 os.:

2-3 jajka

4-5 łyżek mleka 0%

2 łyżki ulubionej zieleniny świeżej lub suszonej (szczypiorek, zioła)

2 łyżki serka homo 0%

odrobina soli, pieprz wg uznania

Wymieszać trzepaczką jajka z mlekiem ziołami i solą oraz pieprzem. Patelnię teflonową nasmarować kroplą oleju za pomocą ręcznika papierowego, wylać masę, smażyć chwilę, aż spód się zrumieni a wierzch będzie jeszcze dość rzadki. Rozłożyć serek kleksami na omlecie, posypać jeszcze pieprzem, jak ktoś lubi i przykryć pokrywką. Smażyć, aż jajka na wierzchu się zetną. Wyłożyć na talerz.

Smacznego ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kurczak Protal

Wieczorem posoliłam go, posypałam przyprawą do drobiu, liśc laurowy , pieprz w ziarnach i ziele angielskie, przykryłam i do lodówki. Rano przemieszałam, potem upiekłam w blasze z rusztem. Ziemniaki które pieką się obok, nie są dla mnie.

http://www.garnek.pl/sara58/4314526/kurcza...rdziej-zgodny-z

http://www.garnek.pl/sara58/4314527/obiad-calkiem-calkiem

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moja propozycja (bardzo prosta i odkryta dzisiaj w czasie obiadu) -Pierś z kurczaka lub indyka -połowa lub całą cebula (zależnie od porcji mięsa, ja np. na 4 kawałki piersi indyka dałam połowę cebulki) -jeden ząbek czosnku (posiekany) -Odrobina jogurtu 0% (zależnie od ilości cebulki, ja np. wziełam około 2 łyżek) Przygotować mięso na patelni grillowej (dobrze jest dodać odrobinę przypraw), zdjąć z patelni, po czym położyć na niej cebulę pokrojoną w plastry. Gdy cebulka lekko się podpiecze dodać posiekany czosnek (malutka kosteczka) i pomieszać z cebulą (nie za długo na ogniu, bo takie małe kawałeczki czosnku szybko się przypieką. Na talerz kładziemy mięsko, na to cebulkę z czosnkiem i wtedy polewamy odrobiną jogurtu. Ważne jest by nie dodać za dużo tego jogurtu, bo cebulka wypuści trochę soku, a zabijemy go zbyt dużą ilością jogurtu. Całoś jest bardzo smaczna :mrgreen:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa

1 podwójna pierś z kurczaka

1/2 kapusty pekińskiej

1 cebulka

3 łyżki otrąb

1 jajko

Pierś z kurczaka zmielić w maszynce, kapustkę i cebulkę pokroić drobno, wymieszać razem z mielonym dodać pieprz, troszkę soli, otręby i jajko.

Takie mięsko uformować w klopsy i smażyć na patelni bez tłuszczu lub w piekarniku w foli aluminiowej.

Podawać na sałacie z sosem jogurtowym, mmm dla mnie pycha, takie klopsiki mam na kilka dni.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.