Śliweczka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Filety Rybne Inaczej (Faza P) 3 kostki filetów rybnych 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka drobno posiekanych korniszonów sól,pieprz Filety ułożyć w wysmarowanym olejem lub parafiną półmisku żaroodpornym i zapiec w piekarniku w 230 st.ok.15 min.Wyjąć z piekarnika,odlać powstały płyn.W misce wymieszać musztardę i jogurt,doprawić solą i pieprzem.Wrzucić korniszony.Przykryć filety sosem,ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Roladki z Sałaty (FAZA P+W) 4 duże liście sałaty 10 dag białego sera 2 jaja szczypiorek protomajonez albo jogurt (jak kto woli,ja używam protomajonezu) pieprz,sól Ugotowane na twardo jaja zetrzeć na tarce z dużymi otworami,wymieszać ze zmielonym białym serem,posiekanym szczypiorkiem i majonezem lub jogurtem.Doprawić.Można dodać inne warzywa np.paprykę.Posmarować masą liście sałaty,zwinąć roladki,ułożyć na półmisku i polać majonezem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 CUKINIA NADZIEWANA (FAZA P+W) 2 małe cukinie 10 dag.mielonego miesa drobiowego albo wołowego pomidor zabek czosnku mała cebula oregano pieprz,sól Cukinie przekroić wzdłuż na połówki,wydrążyć miąższ.Miąższ,pomidor,cebulęi czosnek drobno posiekać,wymieszać z mięsem,doprawić.Napełnić farszem połówki cukinii.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.20 minut.Podawać z sosem pomidorowym,posypane koperkiem lub natką pietruszki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 INDYK NA RÓŻOWO (FAZA P+W) 50 dag.piersi indyka 2 małe cebule sól ,pieprz,curry SOS: 40 dag .rabarbaru (tylko czerwone części łodyg) pół szklanki chudego rosołu drobiowego (z 1/4 kostki) szczypiorek 2 łyżeczki mąki kukurydzianej imbir słodzik sól,pieprz zielenina do dekoracji Mięso natrzeć przyprawami.Można posmarowac odrobiną parafiny,ale nie koniecznie.Obłożyć pokrojoną cebulą,podlać odrobinką wody i upiec w piekarniku.Rabarbar umyć,osuszyć,pokroić w cienkie plasterki.Wrzucić do rosołu,dodać przyprawy,gotować ok.6 minut.Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody,dodac do sosu,zagotować.Upieczone mięso pokroić w plastry.Ułożyć na półmisku razem z cebulą,polać sosem,posypać posiekanym szczypiorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Chłodnik na szybko (FAZA P+W) Kefir Barszcz instant w proszku Pomidor Ogórek świeży Koperek sól pieprz Wymieszać do smaku barszcz z kefirem, dodać pokrojone pomidory i ogórka , dodać sól, pieprz, posypać koperkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 SZAFRANOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA (FAZA P) • 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki) • sól, pieprz • sok z 1 cytryny • mała szczypta szafranu • świeży tymianek Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny. Przygotowanie: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grilu i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Zapiekanka (FAZA P+W) 1 pierś z kurczaka kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 20-30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 1 pomidor mały jogurt naturalny 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka przyprawy gyros-kebab czosnek granulowany lub surowy Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Zapiekanka Kalafiorowa (FAZA P+W) 1 nieduży kalafior 1 cebula 5-6 większych pieczarek 100 gr szynki z indyka lub innej chudej 150 gr jogurtu 1 łyzka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czosnek Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem. Wszystko razem mieszamy (ja jeszcze dosoliłam, bo lubię) i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 PLACUSZKI Z CUKINII I PORA (FAZA P+W) 1 cukinia 1 por 4-5 łyżek maki kukurydzianej 2 jajka pęczek koperku 2-3 łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta do smaku Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku. Pora i koperek drobno siekamy. Do cukinii dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i zmiażdżony czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy (jesli jest bardzo rzadki dodajemy odrobinę mąki). Nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 FASOLKA SZPARAGOWA Z PIECZARKAMI (FAZA P+W) 200g fasolki szparagowej żółtej 200g fasolki szparagowej zielonej 200g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 LECZO (FAZA P+W) Składniki: Pierś z kurczaka 100 g Bakłażan 1 szt. (ok.250 g) Cukinia 1 szt. (ok. 250 g) Cebula 2 szt. Pomidory 2 szt. Vegeta, majeranek do smaku Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i bakłażana dusić dolewająć odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktos ma ochote mozna jeszcze dodac 1-2 łyzki przecieru bedzie ostrzejszy czerwony kolor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 SAŁATKA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM (faza P+W) - kurczak wędzony(bez skorki) - brokuly - marchew - ogorek konserwowy - serek wiejski - przyprawy Kurczak wedzony kroimy w kostke lub wedlug wlasnego uznania. Brokul gotujemy na miekko dzielimy na rozyczki i kroimy odrobine drobniej, marchew trzemy na tarce mozna uprzednio ugotowac jak ktos nie lubi na surowo. ogorek konserwowy kroimy w kostke. wszystko razem mieszamy dodajemy serek wiejski i przyprawy... Gramatura wedlug uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 ZRAZY ZAWIJANE (FAZA P+W) filet z indyka kawałek papryki ogórek kwaszony lub konserwowy cebula musztarda jajko kostka rosołowa indyka kroimy na plastry, lekko rozbijamy, smarujemy musztardą, kładziemy słupek papryki, ogórka i cebuli, zawijamy jak na zrazy, spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy w jajku i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, a potem dusimy w bulionie z kostki. Mozna dodac koncentrat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maruda Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 HERBATNIK - 2 jajka - pół łyżeczki słodziku w płynie - 20 kropli aromatu waniliowego bez tłuszczu - 1 łyżka stołowa otrąb pszennych - 2 łyzki stołowe otrąb owsianych Wymieszać w naczyniu 2 żółtka, słodzik, aromat waniliowy i otręby. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do pozostałych składników. Radkie ciasto wlać do płaskiej formy. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Żywcem przepisane z książki... Ale koleżanka to zmodyfikowała - wszystkie składniki x3 - ale aromatu to trochę mniej.. Oni w tej Francji chyba inny mają niż my. Słodziku więcej - ale to wedle uznania. No i dodała proszek do pieczenia - PYCHA!!! W końcu prawdziwe ciasto po dwóch miesiącach dietowania... Ciekawe czy mi też się takie fajne uda MNIAM!!! No i pieczone jakieś 30 minut. P O L E C A M !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.