Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Milenka

Rekomendowane odpowiedzi

BABKA CYTRYNOWO - CZEKOLADOWO - WIŚNIOWA

 

Dołączona grafika

 

4 jajka
6 łyżek otrębów (4 owsianych,2 pszennych)
4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.25 słodzików
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki kakao
2 łyżki kisielu wiśniowego

Rozgrzać piekarnik do 180*
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.Resztę składników wymieszać łyzka i po jednej łyżce dodawać do
ubitych białek,miksować do połączenia składników.Podzielić ciasto na 3
części.Do jednej dodac skórkę z cytryny i wylać do keksówki wyłozonej
papierem do pieczenia.Do drugiej części masy dodac przesiane kakao i
wymieszać.Wylac na masę cytrynową.Do trzeciej części dodac kisiel
wiśniowy,wymieszać i wylac na masę kakaową.Wstawić do piekarnika i piec
do zrumienienia -20-30 min.Wyłączyć i zostawić w piekarniku przy
uchylonych drzwiczkach aż przestygnie.

 

Ja polałam swoje ciasto na talerzu ubitym mlekiem skondensowanym light(4% tłuszczu)

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KURCZAK W SOSIE CURRY

 

Dołączona grafika

 

Pierś kurczaka
kilka pieczarek
1 cebula
serek wiejski light
sól
pieprz
papryka ostra
łyzeczka curry
płaska łyżka skrobi kukurydzianej

Pieczarki podsmażyć na teflonie,dodac cebulkę posiekana i chwilkę
smażyć żeby cebula się zeszkliła.Wrzucić do miseczki i odstawić.Pierś
kurczaka pokroić w kostkę,podsmażyć na teflonie,posolić,popieprzyć i
wsypać paprykę ostrą,zalać wodą i dusić do miękkości.Kiedy zmięknie
wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki z cebulą,chwilkę dusić
razem.Serek wiejski wymieszać z curry i skrobią,wlać do kurczaka (wody
musi być niewiele,tak żeby przykrywała tylko dno patelni),zamieszać i
zagotować mieszając.Ewentualnie doprawić na koniec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


FILETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE JOGURTOWYM

 

Dołączona grafika

 

Filet z ryby (u mnie miruna ze skórą)
2 jajka
duży jogurt grecki light
przyprawa warzywna lub sól
pieprz
łyżeczka przyprawy do ryb
pół papryki pokrojonej w kosteczkę
kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
1 mała cebula

Filety posolić,posypać pieprzem i ułożyć na dnie naczynia
żaroodpornego.Pieczarki podsmażyć na teflonie,jak odparują dodac cebulę
posiekaną drobno.Wyłożyć pieczarki na rybę.Posypać wszystko papryką
pokrojoną w kostkę.
Jogurt wymieszać z jajkami bardzo dokładnie.Dodać
przyprawę warzywną,pieprz i przyprawę do ryb.Wymieszać.Zalać ta masą
składniki w naczyniu żaroodpornym.Piec 30-40 min w 190*.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BUŁECZKI MLECZNE

 

 

Dołączona grafika

6 łyżek mleka w proszku
 jajko

Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Mleko wymieszać dokładnie z jajkiem, wlać do 2
foremek na muffinki lub łyżką wyłożyć na papier do pieczenia. Piec 15-18

minut, aż urosną i się zrumienią.Ja jadłam je z konfiturą z rabarbaru,ale można je jeść np.z nutellą light.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PYZY

 

Dołączona grafika

 

250 g.białego sera z kostki (odciśniętego z wody np.w papierowym ręczniku)
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 białko jaja

Nadzienie:wędzona makrela obrana z ości
szczypiorek posiekany
sól,pieprz

Ser,białko,skrobię i szczyptę soli wymieszać widelcem.Przygotować
nadzienie z makreli,szczypiorku,soli i pieprzu (z solą uważać bo makrela
jest słona)

Nabierać łyżką ciasto serowe,uformowac placek,umieścić nadzienie i
obtoczyć masą serową formując kulki.Kłaść na wrzącą,osoloną wodę i
gotować po wypłynięciu ok.4 minut.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KARMI KAWOWE

 

Dołączona grafika

 

Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną (zależy jaka szklanka więc nie
podam ilości,każdy musi sam wypróbować) i zalać colą light.Odczekać aż
opadnie piana,dodac lód w kostkach i mozna dodać trochę soku z cytryny
(ja tak robię) i smacznego.

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MAKARON JAK PRAWDZIWY!!!

 

Dołączona grafika

 

1 łyżka skrobi kukurydzianej
szczypta soli
1 żółtko

Zółtko rozmieszać widelcem.Skrobię i sól wrzucić do miseczki ,dodawać
stopniowo po łyżeczce rozmieszane żółtko,mieszać ugniatając łyżką
skrobię,żeby nie było za rzadkie.Zagotowac w rondelku wodę.Masa powinna
być lekko klejąca,ale kiedy weźmie się ją do ręki da się uformować w
gładkie ciasto.Cienko rozwałkować nasze ciasto podsypując
skrobią.Pokroić w paseczki (lub jak kto woli-można rwać na
kawałeczki,albo formować inne kształty)Wrzucać do wrzątku,jak si ę
zagotuje zmniejszyć gaz i gotowac do miękkości ok.1 minutę.

Najlepszy jest świeżo ugotowany,mięciutki i delikatny.Ja zjadłam swój
z rosołkiem,ale można podawać makaron z gulaszem lub innym daniem,albo
tylko z sosem np.spaghetti.
NIEBO W GĘBIE!!!!

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

GOFRY

 

Dołączona grafika

 

3 łyżki otrębów owsianych
  2 łyżki serka homogenizowanego
  słodzik do smaku (autorka pisze o 7 tabletkach,ale jak dla mnie za słodkie)
  2 jaja
  1 łyżka budyniu waniliowego
  aromat waniliowy
  1 łyżeczka proszku do pieczenia

 
Włączyć gofrownicę.Wymieszać suche składniki,dodać żółtka,serek i
aromat.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy,dokładnie
lecz delikatnie wymieszać.Nakładać po 1,5 łyżki na każdy goferek i piec
ok.10 min.

  Z tej porcji wychodzi 7 gofrów,ale ja nie dałam rady zjeśc wszystkich,są bardzo syte.

  Zamiast słodzika możemy dodać sól i zioła,a będziemy mieli wspaniałe,chrupiące pieczywko na kanapki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DESER JOGURTOWO - RABARBAROWY

 

Dołączona grafika

 

Rabarbar umyć, (może być mrożony) oczyścić, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, wrzucić
do odrobiny gotującej się wody (wody tyle by prawie sięgała do poziomu
rabarbaru) gotować 5 -10 minut, ostudzić, zmiksować z słodzikiem i
odrobiną cynamonu.
Jogurt naturalny wymieszać ze słodzikiem.Przekładać warstwami z rabarbarem. Jeść schłodzone.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

GULASZ DROBIOWY "PIEKIELNY"

 

Dołączona grafika

 

Coś dla amatorów ostrej kuchni.

Pierś z kurczaka pokrojona w dużą kostkę
1 cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki papryki (pół na pół ostrej i słodkiej)
sól,pieprz
ew.łyżeczka skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Kurczaka podsmażyć na teflonie na kropli oliwy rozsmarowanej
ręcznikiem papierowym po powierzchni patelni az sie mięso zrumieni dośc
mocno,wrzucić paprykę i mieszając podsmażyć żeby papryka obkleiła
mięso.Wlać wodę i wrzucić cebulę pokrojona w półplasterki.Zamieszać
dokładnie drewnianą łyżką zeskrobując z dna patelni to co sie
przykleiło.Posolić i popieprzyć.Dusić do miękkości mięsa.Na koniec można
zagęścić sos skrobią wymieszaną z zimną wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PYSZNY PASZTET

 

Dołączona grafika

 

Ten pasztet jest naprawdę pyszny! Smakuje tak jak normalny pasztet ze
sklepu.Jest odrobinę bardziej suchy,ale mi to nie przeszkadza.Dla mnie
bomba!!!

1/2 kg.wątróbki drobiowej
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała lub pół dużej cebuli
pół marchewki
pół pietruszki
kawałeczek selera
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
Kostka rosołowa z mniejszą ilością soli i tłuszczu
ziele angielskie-5 ziarenek
2 małe liście laurowe
sól,pieprz
4 jajka
majeranek
4 duże pieczarki

Kostkę
rosołową rozpuścić we wrzątku,wrzucić pierś,wątróbkę i warzywa (cebulę
też) i gotować do miękkości.Po przestudzeniu zmielić wszystko (warzywa i
mięso) 2 razy w maszynce do mięsa.Można użyć blendera lub innego
sprzętu rozdrabniającego :) Pieczarki surowe również zmielić.Otręby
namoczyć w rosole w którym gotowało sie mięso i na konieć wrzucić do
maszynki i zmielić.Do masy dodac żółtka,przyprawy,wymieszać i na koniec
dodać ubite na sztywno białka jajek.Delikatnie wymieszać.Włożyć do
gotowych foremek jednorazowych lub do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia.Piec w 200 st.ok.godziny.Mi z tej normy wyszły dwie foremki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JAJECZNICA Z DODATKAMI

 

Dołączona grafika

 

2 jajka
kilka pieczarek
kawałek odtłuszczonej szynki z indyka,albo gotowana lub pieczona pierś
1/4 papryki
pół pomidora
sól,pieprz
1/2 małej cebulki

Podsmażyć na teflonie pokrojone w duże kawałki pieczarki,dodać
pokrojona szynkę i cebulę,mieszając dusić.Wsypać pokrojona w kostkę
paprykę i pomidora,dusic aż cały sok wyparuje.Wbić jajka,posolić,posypać
pieprzem i zamieszac dokładnie.Smażyć do ścięcia się jajek.Posypać
natka pietruszki lub koperkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KOPERKOWA PIECZEŃ RZYMSKA

 

Dołączona grafika

 

1 kg.mięsa mielonego z indyka
3 jajka
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
15 dag.sera białego mielonego
sól,pieprz cytrynowy,papryka ostra,majeranek
pieczarki (kilka sztuk)
warzywa suszone
pęczek koperku

Wymieszać mięso z jajkami,otrębami,skrobią,serem,warzywami,posiekanym
koperkiem i przyprawami.Pieczarki pokroić w plastry i dodać do masy
mięsnej.Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec
ok.godziny.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ROLADA Z UDŹCA INDYCZEGO

 

Dołączona grafika

 

1 udziec indyczy bez skóry i tłuszczyku
3 plasterki sera żółtego odtłuszczonego (u mnie swojski)
pieczarki
warzywa suszone
sól,pieprz
majeranek
gałązki koperku

Z udźca indyczego wyciąć kość i rozkroić na duży płat,który dodatkowo rozbić tłuczkiem.
Posypać
solą,pieprzem i majerankiem.Odstawić na godzinę do lodówki.Pokroić
pieczarki w plastry,zalać odrobiną wody i udusić.Wyjąć udziec z
lodówki,ułożyć plastry sera,wyłożyć pieczarki,posypać suszonymi
warzywami,położyć gałązki koperku i zwinąć roladę.Obwiązać ją sznurkiem i
piec w rękawie do pieczenia ok.1 i 1/2 godz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.