Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Milenka

Rekomendowane odpowiedzi

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Filety rybne obtoczone w cieście (skrobia kukurydziana (1
łyżka)wymieszana z jajkiem,solą i pieprzem cytrynowym) usmażyć na
teflonie.
SOS: marchewka
pietruszka
kawałek selera
mała cebula
koncentrat pomidorowy
sól,pieprz

Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę,wrzucić
wszystko do rondelka,podlac wodą i dusić do miękkości.Wrzucić koncentrat
(ok.1 łyzka) wymieszać,zagotować.przekładać w miseczce rybę i
sos.Gotowe do jedzenia na drugi dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1 udziec indyczy bez skóry i oczyszczony z tłuszczyku
czosnek (ja dałam granulowany ok.1/4 łyżeczki)
przyprawa do drobiu (ok.1/4 łyżeczki)
pieprz,sól
papryka ostra
1 cebula

Z udźca indyczego wyjąc kość i pokroić na plastry grubości ok.1/2
cm.Rozgrzać patelnie teflonową przetartą kroplą oliwy i podsmażyć na
niej posolone i posypane pieprzem plastry mięsa,az sie troszkę
zarumienią.
Nie przejmować się przywierającym do patelni białkiem z
mięsa.Wrzucić mięso do garnka.Na gorącą patelnię wlać wodę i dokładnie
mieszając odkleić białko od dna naczynia.Wlać tą wodę z białkiem do
mięsa.Osobno podsmażyć  (zeszklić) cebulkę i tez wrzucić do
mięsa.Uzupełnić garnek wodą ,żeby mięso było nią przykryte.Doprawić i
dusić do miękkości.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je,a do
gotującego sie sosu dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w
zimnej wodzie.Zagotowac mieszając.
Można podawać z placuszkami otrębowymi,chlebkiem z otrębów lub kluseczkami.

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Żołądki kurze oczyścic i ugotować do miękkości razem z marchewką (tylko
kiedy mamy dni warzywne),zielem angielskim,solą,połową obranej
cebuli,kostką rosołową drobiową (kostka do smaku z obniżoną zawartością
soli i tłuszczu) i odrobiną sosu sojowego.
Po ugotowaniu żołądki
pokroić na drobne kawałeczki,a marchewkę w półplasterki.Wywar przecedzić
i dodac namoczoną wcześniej żelatynę (ilość jak na opakowaniu)Doprawić
solą i pieprzem (ja daję duuuużo pieprzu.Wymieszać.Ułożyć żołądki w
pojemniczkach i zalać wywarem z żelatyną.Odstawić do zastygnięcia.Można
wcześniej na dnie naczynek ułożyć np.ugotowane plastry jajka.
Podawać polane sokiem z cytryny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
3 łyżki otrębów (tradycyjnie-2 owsianych,1 pszennych)
szczypiorek i koperek
sól,pieprz

Gotowane jajka zmielić lub dobrze rozgnieść (można użyć
blendera),dodać surowe jajko,suche otręby,posiekany szczypiorek i
koperek,doprawić solą i pieprzem.Smażyć na przetartym kroplą oliwy
teflonie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Kawałek chudego mięsa np.wołowego ( u mnie kawałek sarniny)
łyżka skrobi kukurydzianej
jogurt naturalny
odrobina chrzanu
plasterek odtłuszczonego żółtego sera
sól,vegeta lub kostka rosołowa.

Ugotować mięso z odrobiną soli,przyprawy typu vegeta lub kostki rosołowej (ja daję kostkę do smaku wołową winiary)
Kiedy
mięso będzie miękkie,wyjąć je z rosołu.łyżkę skrobi kukurydzianej
rozpuścić w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos.Dodać odrobinę chrzanu
(ja dałam zwykły ale może być np.chrzan wasabi),zabielić jogurtem
greckim lub bałkańskim light.Wsypać pokrojony drobno plasterek
odtłuszczonego sera żółtego (np.morski z biedronki)Wymieszać.Mięso
ułożyć na talerzu,polać sosem.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

  • Confused 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Proste i smaczne danie nie tylko na obiad.
Rybę oczyścić (mogą być
filety)pokroić na kawałki,posypać ulubionymi ziołami (ja posypałam
przyprawą do ryb,pieprzem cytrynowym i odrobiną ziół
prowansalskich)Włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia i piec w 180
st ok 30 min.Podawać z sosem np.jogurtowym lub pomidorowym.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

  • Confused 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Pierś kurczaka pokrojona w plasterki i lekko rozbita jak na kotlety
ciasto:
1 jajko
sól
odrobina przyprawy do kurczaka (może być inna,np.curry)
pieprz
papryka  (ostra lub słodka,zależy jaką kto lubi)
łyżka skrobi kukurydzianej
łyżka
mleka w proszku odtłuszczonego (nie granulowanego ,bo ono ma dużo
węglowodanów,ja kupuję mleko w proszku odtłuszczone instant)
łyżka sezamu

Składniki ciasta wymieszać dokładnie (ja to robię widelcem),kurczaka
maczać w cieście i kłaść na rozgrzany teflon (ja smaruję patelnię kroplą
oliwy) i na malutkim ogniu usmażyć kotleciki,az się zrumienią.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu ( u mnie  2 jaja,łyżka skrobi i 1/2 szkl.mleka) i pokroić w paseczki.

Na patelni podsmażyć mielone mięso (u mnie z indyka),dodać posiekaną
cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę (ok.1 ząbek)Kiedy cebulka się
zeszkli dodać kilka posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem i dusić
chwilkę.Doprawić solą,pieprzem,papryką ostrą,bazylią i oregano.Na
pokrojone naleśniki wylać sos.Posypać natką pietruszki,serem,koperkiem
lub innymi świeżymi ziołami.

 


[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

MARYNATA:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka wody
1 łyżka kurkumy lub curry
1 łyżka sosu sojowego

pierś z kurczaka
2 łyżeczki sezamu

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Pierś pokroić w dużą kostkę.Składniki marynaty wymieszać,włożyć
kurczaka i marynować ok.1 godz.Sezam uprażyć na suchej patelni.Pierś
nadziewać na patyczki do szaszłyków,posypać sezamem i piec w piekarniku
(ja piekłam na blaszce posmarowanej oliwą,ale można piec je na kratce z
piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym - podlewając podczas pieczenia
odrobiną wody)
Czas pieczenia to około 15 minut w temp.180 st.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

4 jednakowej wielkości pomidory
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 10 dag)
2 łyżki posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki albo koperku
szczypiorek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka utartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżka gęstego jogurtu
sól
biały pieprz


Pomidory
umyć, ściąć wierzchy wyjąć miąższ i go posiekać. Tuńczyka rozdrobnić
widelcem. Dodać do niego starty chrzan,jogurt, rzeżuchę.Doprawić solą,
białym pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do wydrążonych
pomidorów.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

  • Confused 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Kawałki kurczaka (co kto lubi-u mnie udko)
kiszona kapusta - niezbyt kwaśna
mała cebulka pokrojona w kosteczkę
troszkę przyprawy do kurczaka lub innej (jaką kto lubi)
3 krople oliwy

Z kurczaka zdjąć skórę i wyciąć wszystkie tłuste części,posypać
przyprawą do kurczaka (niezbyt mocno,ponieważ zawiera sól,a kapusta też
jest słona)Kapustę pokroić na drobno i ewentualnie troszkę przepłukać
żeby nie była zbyt kwaśna.Wymieszać z cebulą.Naczynie żaroodporne
wysmarować 3 kroplami oliwy i wyłożyć kiszoną kapustę.Na kapuście ułożyć
kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika (temp.180 st) i piec aż
kurczak będzie miękki.W czasie pieczenia podlewać odrobinką wody,żeby
kapusta się nie przypaliła.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

Kalafior (u mnie biały i zielony)
1 marchewka
kawałek selera
pół pietruszki
posiekany koperek
2 suszone lub świeże listki lubczyku (nie koniecznie)
kostka rosołowa (do smaku winiary-mniejsza zawartość tłuszczu i soli)
jogurt grecki do zabielenia lub inny nie warzący się w gorącej zupie
ewentualnie przyprawa warzywna lub sól
ziele i listek laurowy do smaku
KLUSECZKI:
1 jajko
1
łyżka skrobi kukurydzianej (przyznam szczerze że ja do kluseczek używam
mąki kukurydzianej,wychodzą smaczniejsze i większe kluseczki.

Zagotować wodę z kostką rosołową,wrzucić ziele i listek,następnie
wrzucić rozdrobnione warzywa,gotować do miękkości (kalafior wrzucamy na
końcu kiedy już pozostałe warzywa będą prawie miękkie).Jajko z mąką
wymieszać dokładnie i wrzucić całe ciasto do zupy,po chwili zamieszać
delikatnie żeby utworzyły się kluseczki.Zagotować.Wyłączyć.Zabielić
jogurtem,posypać koperkiem.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

CIASTO:
3 łyżki otrębów
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka serka homogenizowanego naturalnego
słodzik do smaku
2 łyżeczki odtłuszczonego kakao

MASA:
serek homogenizowany (ilość dowolna)
kilka kropel aromatu śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny namoczone w odrobinie mleka i podgrzane do rozpuszczenia

Upec cienki placek ciasta.Przekroić na pół.Posmarować serkiem
(wlewając żelatynę do serka trzeba mocno mieszać żeby nie zrobiły się
grudki z żelatyny).Przykryć drugą połówką ciasta.Przekroić dowolnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[LINK NIEAKTUALNY]

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

 

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego
majeranek
pieprz
łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece)
1 jajko
3 szczypty czosnku granulowanego

sos:1/2 kostki rosołowej drobiowej o obniżonej zawartości tłuszczu (kostka do smaku winiary)
pół pęczka koperku
pół szklanki wody
3 łyżki jogurtu naturalnego,gęstego
łyżka lnu mielonego do zagęszczenia sosu

Mięso wymieszać z posiekaną cebulką,jajkiem i przyprawami,usmażyć na teflonie.

Wodę w garnuszku zagotować,rozpuścić w niej kostkę rosołową i
zagęścić lnem rozmieszanym w odrobinie zimnej wody.Zdjąć z ognia.Dodać
jogurt i szybko wymieszać rózgą.Wsypać koperek,wymieszać.Polać kotlety
na talerzu.

 

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.