Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Milenka

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa

Rekomendowane odpowiedzi

RYBA PO GRECKU

 

Dołączona grafika

 

Filety rybne obtoczone w cieście (skrobia kukurydziana (1
łyżka)wymieszana z jajkiem,solą i pieprzem cytrynowym) usmażyć na
teflonie.
SOS: marchewka
pietruszka
kawałek selera
mała cebula
koncentrat pomidorowy
sól,pieprz

Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę,wrzucić
wszystko do rondelka,podlac wodą i dusić do miękkości.Wrzucić koncentrat
(ok.1 łyzka) wymieszać,zagotować.przekładać w miseczce rybę i
sos.Gotowe do jedzenia na drugi dzień.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach


DUSZONE MIĘSO Z UDŹCA INDYCZEGO

 

Dołączona grafika

 

1 udziec indyczy bez skóry i oczyszczony z tłuszczyku
czosnek (ja dałam granulowany ok.1/4 łyżeczki)
przyprawa do drobiu (ok.1/4 łyżeczki)
pieprz,sól
papryka ostra
1 cebula

Z udźca indyczego wyjąc kość i pokroić na plastry grubości ok.1/2
cm.Rozgrzać patelnie teflonową przetartą kroplą oliwy i podsmażyć na
niej posolone i posypane pieprzem plastry mięsa,az sie troszkę
zarumienią.
Nie przejmować się przywierającym do patelni białkiem z
mięsa.Wrzucić mięso do garnka.Na gorącą patelnię wlać wodę i dokładnie
mieszając odkleić białko od dna naczynia.Wlać tą wodę z białkiem do
mięsa.Osobno podsmażyć  (zeszklić) cebulkę i tez wrzucić do
mięsa.Uzupełnić garnek wodą ,żeby mięso było nią przykryte.Doprawić i
dusić do miękkości.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je,a do
gotującego sie sosu dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w
zimnej wodzie.Zagotowac mieszając.
Można podawać z placuszkami otrębowymi,chlebkiem z otrębów lub kluseczkami.

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ŻOŁĄDKI KURZE W GALARECIE

 

Dołączona grafika

 

Żołądki kurze oczyścic i ugotować do miękkości razem z marchewką (tylko
kiedy mamy dni warzywne),zielem angielskim,solą,połową obranej
cebuli,kostką rosołową drobiową (kostka do smaku z obniżoną zawartością
soli i tłuszczu) i odrobiną sosu sojowego.
Po ugotowaniu żołądki
pokroić na drobne kawałeczki,a marchewkę w półplasterki.Wywar przecedzić
i dodac namoczoną wcześniej żelatynę (ilość jak na opakowaniu)Doprawić
solą i pieprzem (ja daję duuuużo pieprzu.Wymieszać.Ułożyć żołądki w
pojemniczkach i zalać wywarem z żelatyną.Odstawić do zastygnięcia.Można
wcześniej na dnie naczynek ułożyć np.ugotowane plastry jajka.
Podawać polane sokiem z cytryny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOTLETY Z JAJEK

 

Dołączona grafika

 

5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
3 łyżki otrębów (tradycyjnie-2 owsianych,1 pszennych)
szczypiorek i koperek
sól,pieprz

Gotowane jajka zmielić lub dobrze rozgnieść (można użyć
blendera),dodać surowe jajko,suche otręby,posiekany szczypiorek i
koperek,doprawić solą i pieprzem.Smażyć na przetartym kroplą oliwy
teflonie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SARNINA LUB WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWO-SEROWYM

 

Dołączona grafika

 

Kawałek chudego mięsa np.wołowego ( u mnie kawałek sarniny)
łyżka skrobi kukurydzianej
jogurt naturalny
odrobina chrzanu
plasterek odtłuszczonego żółtego sera
sól,vegeta lub kostka rosołowa.

Ugotować mięso z odrobiną soli,przyprawy typu vegeta lub kostki rosołowej (ja daję kostkę do smaku wołową winiary)
Kiedy
mięso będzie miękkie,wyjąć je z rosołu.łyżkę skrobi kukurydzianej
rozpuścić w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos.Dodać odrobinę chrzanu
(ja dałam zwykły ale może być np.chrzan wasabi),zabielić jogurtem
greckim lub bałkańskim light.Wsypać pokrojony drobno plasterek
odtłuszczonego sera żółtego (np.morski z biedronki)Wymieszać.Mięso
ułożyć na talerzu,polać sosem.

 

Dołączona grafika

  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RYBA PIECZONA W RĘKAWIE

 

Dołączona grafika

 

Proste i smaczne danie nie tylko na obiad.
Rybę oczyścić (mogą być
filety)pokroić na kawałki,posypać ulubionymi ziołami (ja posypałam
przyprawą do ryb,pieprzem cytrynowym i odrobiną ziół
prowansalskich)Włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia i piec w 180
st ok 30 min.Podawać z sosem np.jogurtowym lub pomidorowym.

 

Dołączona grafika

  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOTLECIKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE SEZAMOWYM

 

Dołączona grafika

 

Pierś kurczaka pokrojona w plasterki i lekko rozbita jak na kotlety
ciasto:
1 jajko
sól
odrobina przyprawy do kurczaka (może być inna,np.curry)
pieprz
papryka  (ostra lub słodka,zależy jaką kto lubi)
łyżka skrobi kukurydzianej
łyżka
mleka w proszku odtłuszczonego (nie granulowanego ,bo ono ma dużo
węglowodanów,ja kupuję mleko w proszku odtłuszczone instant)
łyżka sezamu

Składniki ciasta wymieszać dokładnie (ja to robię widelcem),kurczaka
maczać w cieście i kłaść na rozgrzany teflon (ja smaruję patelnię kroplą
oliwy) i na malutkim ogniu usmażyć kotleciki,az się zrumienią.

 

Dołączona grafika

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SPAGHETTI BOLOGNESE

 

Dołączona grafika

 

Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu ( u mnie  2 jaja,łyżka skrobi i 1/2 szkl.mleka) i pokroić w paseczki.

Na patelni podsmażyć mielone mięso (u mnie z indyka),dodać posiekaną
cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę (ok.1 ząbek)Kiedy cebulka się
zeszkli dodać kilka posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem i dusić
chwilkę.Doprawić solą,pieprzem,papryką ostrą,bazylią i oregano.Na
pokrojone naleśniki wylać sos.Posypać natką pietruszki,serem,koperkiem
lub innymi świeżymi ziołami.

 


Dołączona grafika

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SZASZŁYKI DROBIOWO - SEZAMOWE

 

Dołączona grafika

 

MARYNATA:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka wody
1 łyżka kurkumy lub curry
1 łyżka sosu sojowego

pierś z kurczaka
2 łyżeczki sezamu

 

Dołączona grafika

 

Pierś pokroić w dużą kostkę.Składniki marynaty wymieszać,włożyć
kurczaka i marynować ok.1 godz.Sezam uprażyć na suchej patelni.Pierś
nadziewać na patyczki do szaszłyków,posypać sezamem i piec w piekarniku
(ja piekłam na blaszce posmarowanej oliwą,ale można piec je na kratce z
piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym - podlewając podczas pieczenia
odrobiną wody)
Czas pieczenia to około 15 minut w temp.180 st.

 

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

POMIDORY FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

 

 

Dołączona grafika

 

4 jednakowej wielkości pomidory
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 10 dag)
2 łyżki posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki albo koperku
szczypiorek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka utartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżka gęstego jogurtu
sól
biały pieprz


Pomidory
umyć, ściąć wierzchy wyjąć miąższ i go posiekać. Tuńczyka rozdrobnić
widelcem. Dodać do niego starty chrzan,jogurt, rzeżuchę.Doprawić solą,
białym pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do wydrążonych
pomidorów.

 

Dołączona grafika

  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KURCZAK NA KISZONEJ KAPUŚCIE

 

Dołączona grafika

 

Kawałki kurczaka (co kto lubi-u mnie udko)
kiszona kapusta - niezbyt kwaśna
mała cebulka pokrojona w kosteczkę
troszkę przyprawy do kurczaka lub innej (jaką kto lubi)
3 krople oliwy

Z kurczaka zdjąć skórę i wyciąć wszystkie tłuste części,posypać
przyprawą do kurczaka (niezbyt mocno,ponieważ zawiera sól,a kapusta też
jest słona)Kapustę pokroić na drobno i ewentualnie troszkę przepłukać
żeby nie była zbyt kwaśna.Wymieszać z cebulą.Naczynie żaroodporne
wysmarować 3 kroplami oliwy i wyłożyć kiszoną kapustę.Na kapuście ułożyć
kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika (temp.180 st) i piec aż
kurczak będzie miękki.W czasie pieczenia podlewać odrobinką wody,żeby
kapusta się nie przypaliła.

 

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ZUPA KALAFIOROWA Z KLUSECZKAMI

 

Dołączona grafika

 

Kalafior (u mnie biały i zielony)
1 marchewka
kawałek selera
pół pietruszki
posiekany koperek
2 suszone lub świeże listki lubczyku (nie koniecznie)
kostka rosołowa (do smaku winiary-mniejsza zawartość tłuszczu i soli)
jogurt grecki do zabielenia lub inny nie warzący się w gorącej zupie
ewentualnie przyprawa warzywna lub sól
ziele i listek laurowy do smaku
KLUSECZKI:
1 jajko
1
łyżka skrobi kukurydzianej (przyznam szczerze że ja do kluseczek używam
mąki kukurydzianej,wychodzą smaczniejsze i większe kluseczki.

Zagotować wodę z kostką rosołową,wrzucić ziele i listek,następnie
wrzucić rozdrobnione warzywa,gotować do miękkości (kalafior wrzucamy na
końcu kiedy już pozostałe warzywa będą prawie miękkie).Jajko z mąką
wymieszać dokładnie i wrzucić całe ciasto do zupy,po chwili zamieszać
delikatnie żeby utworzyły się kluseczki.Zagotować.Wyłączyć.Zabielić
jogurtem,posypać koperkiem.

 

Dołączona grafika

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KINDER MLECZNA KANAPKA

 

 

Dołączona grafika

 

CIASTO:
3 łyżki otrębów
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka serka homogenizowanego naturalnego
słodzik do smaku
2 łyżeczki odtłuszczonego kakao

MASA:
serek homogenizowany (ilość dowolna)
kilka kropel aromatu śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny namoczone w odrobinie mleka i podgrzane do rozpuszczenia

Upec cienki placek ciasta.Przekroić na pół.Posmarować serkiem
(wlewając żelatynę do serka trzeba mocno mieszać żeby nie zrobiły się
grudki z żelatyny).Przykryć drugą połówką ciasta.Przekroić dowolnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOTLETY MIELONE Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM

 

Dołączona grafika

 

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego
majeranek
pieprz
łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece)
1 jajko
3 szczypty czosnku granulowanego

sos:1/2 kostki rosołowej drobiowej o obniżonej zawartości tłuszczu (kostka do smaku winiary)
pół pęczka koperku
pół szklanki wody
3 łyżki jogurtu naturalnego,gęstego
łyżka lnu mielonego do zagęszczenia sosu

Mięso wymieszać z posiekaną cebulką,jajkiem i przyprawami,usmażyć na teflonie.

Wodę w garnuszku zagotować,rozpuścić w niej kostkę rosołową i
zagęścić lnem rozmieszanym w odrobinie zimnej wody.Zdjąć z ognia.Dodać
jogurt i szybko wymieszać rózgą.Wsypać koperek,wymieszać.Polać kotlety
na talerzu.

 

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.