Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis pochodzi z lutowego numeru "Przyślij przepis" DOBRE RADY. Składniki: - 1kg mięsa wołowego lub wieprzowego ( ja zrobiłam z szynki wieprzowej) - 1 cebula - 1 opakowanie przyprawy do gyrosa - po 1 czerwonej,zielonej i żóltej papryce - 1 puszka kukurydzy - 1/2 butelki sosu chili - 1/2 butelki sosu cygańskiego - 1/2 l śmietany - 1 opakowanie zupy cebulowej - oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę,cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie,aż mięso będzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do gyrosa,mieszamy i odstawiamy na godzinę. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka.Dodajemy osączoną kukurydzę,sosy chili i cygański oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka z zupą mięsną,mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Zupka rewelacyjna w smaku. Gorąco polecam :razz:

post-2438-1234044604_thumb.jpg

post-2438-1234044643_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie liczy się nazwa,ale smak, a ten jest naprawdę super. U mnie ta zupka często gości na stole i szybciutko znika :-( Polecam wszystkim to danie. Mam nadzieję,że ktoś w końcu je wypróbuje i i skomentuje na forum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się,że ta zupa nadaje się na różne imprezy okolicznościowe,tj.komunie,wesela,urodziny,chrzciny,itp. Mam kilka pytań: 1.Czy 3 papryki to nie jest za dużo jak na jedną porcję zupy?Chodzi mi głównie o to czy w zupie nie dominuje smak papryki,bo papryka ma przecież dośc znaczący i specyficzny smak w potrawach,a skoro to zupa gyros to przecież nie papryka jest tu najważniejsza ;-) 2.Czy sos chilli i sos cygański są ogólnodostępne i gdzie je mogę kupic? 3.Czy chodzi w tym przepisie o zupę cebulową taką z torebki? Przepis wydaje się ciekawy,więc przy najbliższej okazji go wypróbuję i podzielę się opinią na forum :shock:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadam na pytania teraz,bo przez dłuższy czas nie korzystałam z komputera i po prostu nie wiedziałam o nich.Ale jak to sie mówi "lepiej pózno niż wcale" :mrgreen: Odp.1. Lubię paprykę (w ogóle wszystkie warzywa) więc dla mnie ta ilośc jest w sam raz. Zupa jest pikantna,więc smak papryki nie jest przeważajacy w tym daniu. Można oczywiście dodac jej mniej. Odp.2. Myslę,że sosy chilli i cygański mozna kupic w większosci sklepów,ja kupuje w "LIDLU". Odp.3. Jak najbardziej chodzi o zupę cebulowa w proszku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj mam zamiar zrobić tą "zupę" :) Sosy: cygański i chilli są rzeczywiście do kupienia prawie wszędzie, np. z firmy Develey czy Kielecki itd. Pikantność sosów zależy od producenta, tak że polecam wypróbować przed dodaniem do potrawy, koszt niewielki a zaoszczędzi później zachwytów lub rozczarowań gości :grin: O efekcie napiszę :D

Edytowane przez dickw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem trochę inaczej, a mianowicie: mięso - użyłem schabu, żeby było bardziej cebulowo dodałem po trzy łyżki sosu cygańskiego i sosu chilli. Pomyślałem, że 1/2 butelki (czy słoika) jednego i drugiego sosu zdominuje i "zabije" ogólnie smak zupy (zwłaszcza dodatku zupy cebulowej)... Ale to kwestia gustu i można robić tak jak podano w przepisie :) W moim przypadku zjedzone zostało wszystko :grin:

Edytowane przez dickw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłam zupkę i jestem zachwycona. Bardzo smaczna i super na różne imprezy. Jutro podzielę się przepisem z koleżankami w pracy. Dodałam tylko trochę papryki chili bo dla mnie było za mało pikantne. Może moje sosy były za delikatne. Polecam wszystkim którzy nie robili a autorce przepisu dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie! Mam pytanie : czy przyprawę gyros rzeczywiście dodajemy dopiero po usmażeniu mięsa a nie przed smażeniem? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Widzę, że zupka zdobyła zwolenników :) Bardzo się cieszę z tego powodu. Przyprawę gyros można dodać w trakcie smażenia mięsa.Ważne jest,aby dokładnie wymieszać mięsko z tą przyprawą. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już dawno wypróbowałam przepis na tę zupkę,ale jakoś czasu brak,żeby napisać,że smakuje REWELACYJNIE.Dałam tylko zamiast trzech dwie papryki i 2 zupy cebulowe zamiast jednej.Super przepis na różne imprezy.Dzięki za przepis.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.