Skocz do zawartości

Tort Piętrowy Dorotaxx


Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłam taki torcik piętrowy na swój ślub. mniejszy biszkopt mi trochę krzywo wyrósł, a raczej krzywo opadł, ale i tak nie było źle, choć miałam problem z doklejeniem masy cukrowej do samego dołu piętra i też robiłam otoczkę, ale tylko wokół mniejszego biszkopta, mniejszy był otoczony różami i listkami-nie zrobiłam zdjęcia, mam tylko gdzieś z oddali na przyjęciu...

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...
Gość monia77

Biszkopt duży

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

łyzeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytryne dokładnie oczyścić)

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodac skórke z cytryny

6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Biszkopt mały

5 jaj

10 dag mąki

10 dag cukru

pół opakowania cukru waniliowego

pół budyniu śmietankowego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

pół łyżeczki startej skórki z cytryny

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .

5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny

6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Biszkopty można upiec dzien wczesniej

post-9750-1236751088_thumb.jpg

Masa

Litr mleka

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

budyń waniliowy ( lub smietankowy)

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki maki ziemniaczanej

kostka masła ( dobrej jakosci)

kostka margaryny

0,5 litra mleka zagotować z cukrami

Reszte mleka wymieszać z budyniem , mąką pszenną i ziemniaczaną

Wlać do gotującego mleka, ucierac mikserem aż do zagotowania

Odstawić budyń do wystygnięcia

Masło z margaryną utrzeć . Dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając żeby nie powstały grudki . Do smaku można dodać sok z cytryny lub jeśli tort jest dla dorosłych troszke spirytusu.

Odkładamy ok. 5 łyżek masy do posmarowania poszczególnych pięter

Dodatkowo

truskawki ( mogą być mrożone )

duża puszka brzoskwiń

dobrej jakosci mleczna czekolada

Wykonanie

Większy biszkopt dzielimy na 3 krążki

Przekładamy masą budyniową , układamy pokrojone w kostke brzoskwienie , posypujemy czekoladą .

Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i kładziemy kolejną porcje masy z brzoskwiniami i czekoladą.

Kładziemy ostatni krążek . Smarujemy tort masą budyniową . Schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny .

Z mniejszym biszkoptem robimy dokładnie to samo zastępując brzoskwinie truskawkami .Schładzamy w lodówce

Biszkoptów nie trzeba ponczowac . Torty będą same w sobie wilgotne dzięki masie cukrowej , która zatrzymuje wilgoć w środku.

Masa cukrowa na pokrycie tortu

ok. 700 g cukru pudru

100 g glukozy w proszku

4 łyzeczki żelatyny

70 ml wody

Żelatynę zalać wodą ( 70 ml) , odstawic na ok 3 minuty aż napęcznieje .

Postawić naczynie z zelatyną nad parą wodną . Mieszać najlepiej samą koncówką od miksera , dodać glukoze , mieszac aż do uzyskania jednolitej masy

Nie Gotować!!

Zdjąć syrop żelatynowo-glukozowy z pary wodnej . Wlać cały olejek migdałowy . Stopniowo dosypywac przesiany cukier puder ciągle mieszając.Wylać na blat , dosypywac reszte cukru ciągle wyrabiając. Wyrabiać do czasu az masa bedzie miała konsystencje plasteliny

Blat posypac mąką ziemniaczaną .Wałkować podsypując od czasu do czasu mąką ziemniaczaną .

Rozwałkować mase na spory ,,placek,, tak aby wystarczył na pokrycie tortu .Wyjac większy tort z lodówki. Delikatnie ułożyć mase na przedramieniach i przeniesc na tort. Wygładzic mase rękoma, obkroic wystające boki .

Mase , która została z większego tortu można delikatnie podgrzać w mikrofalówce ( 3 - 4 sekundy) , rozwałkować i pokryć mniejszy tort . Na pewno wystarczy .

Teraz należy przeniesc mniejsze pietro na większe. Trzeba robić to bardzo delikatnie . Najlepiej jest podniesc mniejsze piętro za pomocą szerokiej łopatki do tortów.

Kiedy juz uda sie połączyć oba piętra zostaje nam najbardziej przyjemna częśc a mianowicie dekoracja .

Kwiatuszki na torcie zrobiłam z resztek masy . Podgrzałam w mikrofali. Ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam i wycinałam paski masy cukrowej o długości ok.10 cm i szerokości 2 cm. Wycięłam kilka takich pasków, każdy zwinęłam w rulonik i ułozyłam na torcie .

post-9750-1236751169_thumb.jpg

Pomarańczowe paski zrobiłam z dodatkowej porcji masy cukrowej do której dodałam barwnik .

Krojenie tego typu tortów zaczynamy od górnego pietra ( tak jak na zdjeciach)

post-9750-1236751113_thumb.jpg

post-9750-1236751128_thumb.jpg

post-9750-1236751144_thumb.jpg

Witaj Dorotaxx!właśnie rozpoczynam moją przygodę ze smacznym.pl W związku z tym że jestem miłośniczką tortów swoje pierwsze "kroki"skierowałam na forum kulinarne i trafiłam na Twoje torty.Gratuluję zdolności i kreatywności.Jestem zaskoczona że tak dobrze radzisz sobie z masą cukrową (bo jest to "wyższa szkoła jazdy") Torty pokryte masą cukrową mają efektowny wygląd ale są potwornie słodkie dlatego też unikam tego typu dekoracji.No chyba że nie mam innej możliwości.Ale wciąż dręczy mnie jeden problem, a mianowicie co należy dodać do kremu z bitej śmietany aby nie podchodził wodą gdy dekoruję tort ozdobami z masy cukrowej :lol: ?Bardzo proszę o radę!pozdrawiam

ps.a to jedna z moich ostatnich prac:post-15564-1248222536_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam taki torcik piętrowy na swój ślub. mniejszy biszkopt mi trochę krzywo wyrósł, a raczej krzywo opadł, ale i tak nie było źle, choć miałam problem z doklejeniem masy cukrowej do samego dołu piętra i też robiłam otoczkę, ale tylko wokół mniejszego biszkopta, mniejszy był otoczony różami i listkami-nie zrobiłam zdjęcia, mam tylko gdzieś z oddali na przyjęciu...

Przepraszam najmocniej,ze nie odpowiedziałam na Twoje pytanie pod masą cukrową. Dopiero dzis je przeczytałam ale widze ,ze poradziłaś sobie doskonale

Jesli chodzi o opadajacy biszkopt to pamietaj,zeby biszkopt robic na jajkach , które maja temperature pokojową . Jesli bedziesz go robic z jaj wyciągniętych z lodówki to biszkopt zawsze będzie nierówny .

Jak wstawisz biszkopt do piekarnika to po ok. 45 minutach sprawdz patyczkiem czy srodek jest upieczony. Jesli wyjmiesz czysty patyk to mozesz wyłączyć piekarnik i zostawic biszkot przy lekko uchylonych drzwiach ( Ja wsadzam ścierke między drzwi )na ok 10 minut ,zeby troche ,,odpoczął,, . Pozniej wyjmij biszkopt i odwróc go do ,,góry nogami,, , zostaw az do wystygnięcia . Wtedy biszkopt bedzie równiutki

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 6 miesięcy później...

Witam, ja mam pytanie, czy ta masa nadaje sie aby ja polozyc na tort z masa z bitej smietany? nie podejdzie mi to woda i nie slynie?

Dzieki z gory za odpowiedz.

Nie kładzie się mas cukrowych na bitą śmietanę.

Możesz tort przełożyć bitą śmietaną ale wierzch i boki posmaruj czymś innym. np. masą maślana lub budyniową

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

witam... przepisy zamieszczone przez Panią sa super!!! naprawde.. :grin: a wykonanie totrow.... jeszcze lepsze... widze że ma Pani ręke do tego.. :) i to nie byle jaka hehe :-D też lubie zajmować sie takimi cukierniczymi rzeczami.. mam nadzieje że nabiore do tego jeszcze lepszej ręki.. :-D :) pozdrawiam :):)

  • Like 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

Dorotko zrobiłam torcik wg Twojego przepisu. Jest to mój pierwszy torcik, więc nie jest jakiś rewelacyjny. Miałam kłopot z barwnikiem, teraz już wiem, że żelowy będzie lepszy ( miałam w proszku)post-18327-12753761981058_thumb.jpeg

Super torcik Marzenko!Oby tak dalej

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam... przepisy zamieszczone przez Panią sa super!!! naprawde.. :mrgreen:

a wykonanie totrow.... jeszcze lepsze... widze że ma Pani ręke do tego.. :D i to nie byle jaka hehe ;)

też lubie zajmować sie takimi cukierniczymi rzeczami.. mam nadzieje że nabiore do tego jeszcze lepszej ręki.. :( :)

pozdrawiam :(:)

Dziękuję za miłe słowa.

Pozdrawiam i zapraszam do tortowania

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 7 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

Witam Panie

Patrząc się na te przepiękne torciki to choć człowiek nie lubi to ślinka leci. Zdjęcia jak z wystawy renomowanej cukierni , po prostu nie wieże że takie cuda można robić .:razz:

Córka ma 18-nastkę w czerwcu , mam nadzieję że coś mi doradzicie.:)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.