Skocz do zawartości

Eklery Lub Ptysie


Kasia M.
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

post-15008-1245346016_thumb.jpg

SKŁADNIKI:

Ciasto:

post-15008-1245345886_thumb.jpg

1/2 kostki margaryny (ja zawsze daję Kasię ;) )

1 szklanka mąki

4-5 jajek

Masa:

post-15008-1245345957_thumb.jpg

1/2 litra mleka

po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej

1 jajko

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

25 dag margaryny (najlepiej Ramy)

2 tabliczki mlecznej czekolady na polewę (rozpuścić w mikrofali i gotowe)

WYKONANIE:

Ciasto:

Zagotować szklankę wody z margaryną. Odstawić i wsypać mąkę, znowu zagotować, ciągle mieszając (jak wyjdzie za gęste i się nie zagotuje to się nie martw, potrzymaj troszkę na gazie). Po wystygnięciu wbijać kolejno jajka i bardzo dokładnie wymieszać tak, żeby ciasto się zrobiło gładkie.

Jak nie masz rękawa do wyciskania masy to weź gruby worek i zrób dziurę w narożniku i wyciskaj eklerki lub ptysie w ok. 3 cm odstępach.

post-15008-1245345902_thumb.jpg

Piec w nagrzanym piekarniku: najpierw w 250-260st.C przez 5min, potem kolejne 5min w 240st.C i 15min w 200st.C (na złocisto-brązowy kolor)

post-15008-1245345943_thumb.jpg

Masa:

Z 1/2 litra mleka odlać ok 3/4 szklanki i rozprowadzić w tym mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Jak się zagotuje dolać mleko z mąką (rada: mieszaj szybko i lej wolno to nie zrobią się grudki). Zagotować jeszcze raz, potem odstawić z gazu i jeszcze chwilkę pomieszać i odstawić do wystudzenia. Utrzeć margarynę z jajkiem i dodawać po łyżce "budyniu" wciąż ucierając (najlepiej mikserem). Gotową masę włożyć na ok. pół godz. do lodówki żeby trochę zgęstniała. W międzyczasie poprzecinać ciastka wzdłuż i ułożyć do przekładania masą. Można znów się posłużyć rękawem/workiem i wyciskać masę na jedną stronę eklerów, mi się wydaje że tak łatwiej.

post-15008-1245345994_thumb.jpg

Na ptysie najlepiej zrobić zwykłą bitą śmietanę i posypać cukrem pudrem (ja mam polane czekoladą bo zapomniałam pudru kupić :) ), na eklery polewa czekoladowa (lać póki gorąca). Trzymać w lodówce.

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi

Ja robiłam mini eklerki i tylko kilka sztuk malutkich ptysi i eklerów normalnej wielkości więc wyszło mi ok. 40 jeśli dobrze pamiętam. W pracy mamy tradycję że jak ktoś coś upiecze to przynosi ;p

Dziękuję za informację i cieszę się, że smakowało. A co do słodkości to wystarczy z cukrem pokombinować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zrobie na sobote tylko na jaka dlugosc wyciskasz te eklerki?A ja podalam podobny przepis (chodzi mi o skladniki) na Churros tylko to sie smazy w glebokim oleju.Pozdrawiam :D .

Ja robiłam maleństwa, może na 6-7 cm, nie więcej. Trochę podrosną podczas pieczenia. A ptysie też małe, max z 5 cm średnicy, jak takie ciacha "na raz" :grin: Potem kilka większych eklerków zrobiłam bo już mi się bawić nie chciało :-(

Pozdrawiam i udanego pieczenia życzę  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.