bu_eczki.bmp Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szkl. letniej wody
1 1/2 drożdży instant (ja daje świeże 50g)
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min.
Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny :grin: .
Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem.
Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki
Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce.
Smacznego :-D