Skocz do zawartości

delfin

Smakowicze
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia delfin

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Chce zrobić tort na roczek dziecku o smaku czekoladowo wiśniowym może macie sprawdzone przepisy, i dobrze by było jakby tej masy było trochę dużo bo robie 3 biszkopyt na dużej blaszce wymiar 27-38. pozdrawiam sylwia
  2. dzieki za podpowiedzi zrobilam serownik na zimno z serka mascarpone
  3. witam poszukuje przepisu z produktem serka mascarpone tiramisu znam w tortownicy jak i w pucharkach jak i kuleczki ... znacie moze jakis serownik lub cokolwiek oczywiscie przepis raczej musi byc bez pieczenia (brak piekarnika) pozdrawiam
  4. nie koniecznie trzeba robic na noc ciasto, wystarcza 2 godzinki... ale jak ktos chce swiezutkie buleczki na niedzielne sniadanie to mozna i tak pozdrawiam
  5. ja daje maslo do maki i ocieram rekami zeby sie polaczyly te skladniki i nie roztapiam, i jajko idzie do ciasta a buleczki mozna posmarowac czym chcesz mlekiem czy jajkiem.
  6. przyznam sie ze malo smakolykow mi wychodzi z ciast drozdzowych ale te mi wyszly juz za pierwszym razem przepyszne a robilam ich 3 razy i za kazdym razem sa jeszcze lepsze dla urozmaicenia posypuje raz sezamem serem zoltym, oprocz buleczek wychodza mi jeszcze rogaliki (ciasto jest wyrabiane a pozniej do lodowki na 2-3 godziny) dla mnie bylo to dziwne bo ciasto drozdzowe raczej lubi cieplo. pozdrawiam
  7. bu_eczki.bmp Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. letniej wody 1 1/2 drożdży instant (ja daje świeże 50g) 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki masła Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny :grin: . Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem. Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce. Smacznego :-D
  8. delfin

    Pyszne Cannelloni

    ale szczerze mowic mi to nie przeszkadzalo ze pekaly, bo i tak byly dobre a w czasie sporzywania pysznych Cannelloni nie widzialam zeby mi pekly ... a na drugi dzien byly jeszcze smaczniejsze i na twardy spod rurek - dolalam troszke wody aby te rurki na spodzie mi zmiekly i tak jest stalo
  9. delfin

    Pyszne Cannelloni

    i ja skusilam sie dzisiaj na ten przepis i musze przyznac ze jest bardzo pyszne mezowi rowniez smakowalo ... ale mam pytanie dlaczego spod mialam twardy czyzby sos tam nie dotarl i po wsadzadzeniu farszu rurki mi pekaly ale z calego opakowania pekly moze 4-5 szt. moze dlatego ze wpychalam nozem farsz zeby byly pelne i czym wsadzacie farsz do rurek? pozdrawiam
  10. dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi
  11. delfin

    Nutella Ze śliwek

    i ja skusilam sie na ten przepis i nie sadzilam ze bedzie tak pyszny tylko ze ja robilam z innej odmiany sliwek duzych zoltych (nie wiem jak sie one nazywaja) i zamiezam jeszcze zrobic ... dziekuje za przepis pozdrawiam
  12. delfin

    Pieczarki

    W przepisie najlepiej wykorzystać małe pieczarki. Łatwiej jest je ułożyć w słoiku i ładniej wyglądają :D pieczarki 1 kg ziele angielskie liście laurowe gorczyca cebula 2 sztuki zalewa woda 2,5 szklanki ocet 10% 1 szklanka cukier 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka Pieczarki umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego(z kwaskiem nie zrobią się ciemne) przez 10 minut. Odcedzić. Układać w słoikach, dodać do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę, oraz cebulę pokrojoną w talarki. Zalać gorącą zalewą (woda+ocet+sól+cukier) zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. moze ktos ma inny przepis z pieczarkami chetnie skorzystam
  13. ja robie troszke inaczej ... Udka z ryzem 1szk ryzu surowego 2 szk. wody 1/2 lyzki masla 2 kostki rosowlowe jarzynka mrozona- mieszanka 2 udka przyprawione do rondla wsypac ryz, zalaz rozpuszczonymi w wodzie rosołkami i maslem - rozmieszac. na to wsypac jarzynke i polozyc udka wstawic do piekarnika na 1 godzine i 10 minut w 180st. polecam pychotka
  14. zeby wam sie ryba nie rozwalala przy smazeniu proponuje nie odmrazac ryby do calosci, ona sie wtedy rozmrozi na paletni a wtedy juz nie zdarzy sie nam rozwalic ;) pozdrawiam
  15. delfin

    Smaczny Pieróg!

    dzisiaj zrobilam te pierozki wyszly przepyszne tylko troche twarde ciasto i mam pytanie czy zamiast wody mozna dodac mleka wtedy ciasto bedzie miekkie jak buleczka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.