Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-15008-1245346016_thumb.jpg

SKŁADNIKI:

Ciasto:

post-15008-1245345886_thumb.jpg

1/2 kostki margaryny (ja zawsze daję Kasię ;) )

1 szklanka mąki

4-5 jajek

Masa:

post-15008-1245345957_thumb.jpg

1/2 litra mleka

po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej

1 jajko

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

25 dag margaryny (najlepiej Ramy)

2 tabliczki mlecznej czekolady na polewę (rozpuścić w mikrofali i gotowe)

WYKONANIE:

Ciasto:

Zagotować szklankę wody z margaryną. Odstawić i wsypać mąkę, znowu zagotować, ciągle mieszając (jak wyjdzie za gęste i się nie zagotuje to się nie martw, potrzymaj troszkę na gazie). Po wystygnięciu wbijać kolejno jajka i bardzo dokładnie wymieszać tak, żeby ciasto się zrobiło gładkie.

Jak nie masz rękawa do wyciskania masy to weź gruby worek i zrób dziurę w narożniku i wyciskaj eklerki lub ptysie w ok. 3 cm odstępach.

post-15008-1245345902_thumb.jpg

Piec w nagrzanym piekarniku: najpierw w 250-260st.C przez 5min, potem kolejne 5min w 240st.C i 15min w 200st.C (na złocisto-brązowy kolor)

post-15008-1245345943_thumb.jpg

Masa:

Z 1/2 litra mleka odlać ok 3/4 szklanki i rozprowadzić w tym mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Jak się zagotuje dolać mleko z mąką (rada: mieszaj szybko i lej wolno to nie zrobią się grudki). Zagotować jeszcze raz, potem odstawić z gazu i jeszcze chwilkę pomieszać i odstawić do wystudzenia. Utrzeć margarynę z jajkiem i dodawać po łyżce "budyniu" wciąż ucierając (najlepiej mikserem). Gotową masę włożyć na ok. pół godz. do lodówki żeby trochę zgęstniała. W międzyczasie poprzecinać ciastka wzdłuż i ułożyć do przekładania masą. Można znów się posłużyć rękawem/workiem i wyciskać masę na jedną stronę eklerów, mi się wydaje że tak łatwiej.

post-15008-1245345994_thumb.jpg

Na ptysie najlepiej zrobić zwykłą bitą śmietanę i posypać cukrem pudrem (ja mam polane czekoladą bo zapomniałam pudru kupić :) ), na eklery polewa czekoladowa (lać póki gorąca). Trzymać w lodówce.

SMACZNEGO

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu bardzo fajnie że wkleiłaś tyle zdjęć.. mnie już zachęciły i myślę, że wiele innych osób się skusi. Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi

Ja robiłam mini eklerki i tylko kilka sztuk malutkich ptysi i eklerów normalnej wielkości więc wyszło mi ok. 40 jeśli dobrze pamiętam. W pracy mamy tradycję że jak ktoś coś upiecze to przynosi ;p

Dziękuję za informację i cieszę się, że smakowało. A co do słodkości to wystarczy z cukrem pokombinować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobie na sobote tylko na jaka dlugosc wyciskasz te eklerki?A ja podalam podobny przepis (chodzi mi o skladniki) na Churros tylko to sie smazy w glebokim oleju.Pozdrawiam :) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobie na sobote tylko na jaka dlugosc wyciskasz te eklerki?A ja podalam podobny przepis (chodzi mi o skladniki) na Churros tylko to sie smazy w glebokim oleju.Pozdrawiam :D .

Ja robiłam maleństwa, może na 6-7 cm, nie więcej. Trochę podrosną podczas pieczenia. A ptysie też małe, max z 5 cm średnicy, jak takie ciacha "na raz" :grin: Potem kilka większych eklerków zrobiłam bo już mi się bawić nie chciało :-(

Pozdrawiam i udanego pieczenia życzę  :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.