Kasia M. Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kostki margaryny (ja zawsze daję Kasię ;) ) 1 szklanka mąki 4-5 jajek Masa: 1/2 litra mleka po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej 1 jajko 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 25 dag margaryny (najlepiej Ramy) 2 tabliczki mlecznej czekolady na polewę (rozpuścić w mikrofali i gotowe) WYKONANIE: Ciasto: Zagotować szklankę wody z margaryną. Odstawić i wsypać mąkę, znowu zagotować, ciągle mieszając (jak wyjdzie za gęste i się nie zagotuje to się nie martw, potrzymaj troszkę na gazie). Po wystygnięciu wbijać kolejno jajka i bardzo dokładnie wymieszać tak, żeby ciasto się zrobiło gładkie. Jak nie masz rękawa do wyciskania masy to weź gruby worek i zrób dziurę w narożniku i wyciskaj eklerki lub ptysie w ok. 3 cm odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku: najpierw w 250-260st.C przez 5min, potem kolejne 5min w 240st.C i 15min w 200st.C (na złocisto-brązowy kolor) Masa: Z 1/2 litra mleka odlać ok 3/4 szklanki i rozprowadzić w tym mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Jak się zagotuje dolać mleko z mąką (rada: mieszaj szybko i lej wolno to nie zrobią się grudki). Zagotować jeszcze raz, potem odstawić z gazu i jeszcze chwilkę pomieszać i odstawić do wystudzenia. Utrzeć margarynę z jajkiem i dodawać po łyżce "budyniu" wciąż ucierając (najlepiej mikserem). Gotową masę włożyć na ok. pół godz. do lodówki żeby trochę zgęstniała. W międzyczasie poprzecinać ciastka wzdłuż i ułożyć do przekładania masą. Można znów się posłużyć rękawem/workiem i wyciskać masę na jedną stronę eklerów, mi się wydaje że tak łatwiej. Na ptysie najlepiej zrobić zwykłą bitą śmietanę i posypać cukrem pudrem (ja mam polane czekoladą bo zapomniałam pudru kupić :) ), na eklery polewa czekoladowa (lać póki gorąca). Trzymać w lodówce. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Kasiu bardzo fajnie że wkleiłaś tyle zdjęć.. mnie już zachęciły i myślę, że wiele innych osób się skusi. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia M. Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Dziękuję ;) Trochę czasu na przygotowanie potrzeba ale zapewniam że warto się poświęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfin Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia M. Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi Ja robiłam mini eklerki i tylko kilka sztuk malutkich ptysi i eklerów normalnej wielkości więc wyszło mi ok. 40 jeśli dobrze pamiętam. W pracy mamy tradycję że jak ktoś coś upiecze to przynosi ;p Dziękuję za informację i cieszę się, że smakowało. A co do słodkości to wystarczy z cukrem pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Zrobie na sobote tylko na jaka dlugosc wyciskasz te eklerki?A ja podalam podobny przepis (chodzi mi o skladniki) na Churros tylko to sie smazy w glebokim oleju.Pozdrawiam :) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia M. Opublikowano 10 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Zrobie na sobote tylko na jaka dlugosc wyciskasz te eklerki?A ja podalam podobny przepis (chodzi mi o skladniki) na Churros tylko to sie smazy w glebokim oleju.Pozdrawiam :D . Ja robiłam maleństwa, może na 6-7 cm, nie więcej. Trochę podrosną podczas pieczenia. A ptysie też małe, max z 5 cm średnicy, jak takie ciacha "na raz" :grin: Potem kilka większych eklerków zrobiłam bo już mi się bawić nie chciało :-( Pozdrawiam i udanego pieczenia życzę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.