Gość Viola.Sz. Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Cześć, mam małe pytanie, czy można cukinię pasteryzować w słoikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Oczywiście, że tak. Tak samo jak inne warzywa, które robimy na zimę. Cukinia może być w occie, w oliwie lub duszona sama albo z innymi warzywami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Viola.Sz. Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Też tak myślałam, poddusiłam ją z cebulką, pasteryzowałam 20 min i dumna z siebie wyniosłam do piwnicy. Po jakimś tygodniu okazało się, że się popsuła. Słoiki trzymały doskonale, mimo to zawartość fermentowała. :sad: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Sałatka z cukini: 1 kg cukini 2 dag soli łyżka cukru pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/4 szklanki octu 1/2 łyżeczki nasion gorczycy Młode cukinie, nie dłuższe niż 16-18 cm, dokładnie wymyć i pokrajać w plasterki razem ze skórką. W emaliowanej misce cukinię posypać solą, skropić octem lub kwaskiem cytrynowym, rozpuszczonym w 1/4 szklance wody, posypać cukrem. Pozostawić na 1-2 godziny. Następnie włożyć sałatkę do słoików o pojemności dostosowanej do jednorazowego użycia. Do każdego słoika wsypać szczyptę nasion gorczycy. Można także dodać szczyptę nasion kopru i ząbek czosnku. Na powierzchnię wlać po łyżce oleju, słoje zamknać i pasteryzować przez około 20 minut. Podczas układania w słoikach cukini nie należy uciskać. Jeżeli za mało jest płynu, można zagotować wodę, zakwasić, osolić i doprawić do smaku cukrem. Zalewą tą uzupełnić zawartość słoików, aby cała cukinia była pokryta płynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baryg Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Cukinie można oczywiście wekować w wersji klasycznej. Ja natomiast, w ramach ciekawostki polecam przepis na cukinię na słodko, smakującą prawie jak ananas (!). W takiej wersji nadaje się zarówno do ciasta jak na sałatkę. Warto spróbować. Przepis np. tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe10128.html choć przepisów w internecie krąży wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Jak najbardziej można. Chodź nie ukrywam że pyszne są również sałatki na zimę z cukinią. Polecam poszukać ciekawego przepisu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.