Skocz do zawartości

Kluski śląskie


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Kluski śląskie

75 dag ugotowanych ziemniaków

20 dag mączki ziemniaczanej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, sól i mączkę ziemniaczaną. Wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Lekko spłaszczyć. Palcem zrobić małe wgłębienia. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.Odcedzić. Podawać polane wszelkimi sosami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość BOZEKO

Chcialabym uproscic sprawe........... 8) do klusek ,nie daje jajek....dziele ugniecione ziemniaki na 4 czesci...wyjmuje jedna czesc ...to miejsce uzupelniam maka ziemniaczana....dokladam ta wczesniej wyciagnieta czesc...mieszam...kulam kluchy...i na wrzatek....nie ma obawy.....nierozleca sie....... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy później...

Przetrzeć można ciepłe ale przed zmieszaniem z mąką i jajkami trzeba ziemniak wystudzić .Wiem to z własnego doświadczenia .Kiedyś chciałam zrobić szybko kopytka i do ciepłych przetertych ziemniaków dodałam składniki .Ciasto wyszło rzadkie mimo że zwiększyłam ilosc maki 2x nie można go było wyrobić ,Później w ksiace kucharskiej wyczytaalm ze właśnie zimne ziemniaki są gwarantem udanego ciasta .Od kiedy tak robie wszystko jest OK :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.