Bernimek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2006 Po dodaniu jajek i ewentualnie masła kluski są bardziej puszyste i mniej "gumowate" Bahus Podobno (wiem to od Mojej babci), jeśli doda się do klusek nie tyle jajka co same żółtka, to wtedy są mniej "gumowate" i "bardziej puszyste". I w istocie kluseczki śląskie Mojej Babci są pyszniutkie (plus sosik grzybowy ---> cud-miód!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Witam! Ja kluski śląskie robię tak: 4 opakowania purre 1 kg mąki ziemniaczanej 1 paczka masła sól Wsypuję purre i odrobinę soli do naczynia ( garnka lub misy ) zalewam gorącą wodą ( w takiej ilości jak jest podana na opakowaniu pirre x 4 ) Dodaję masło i kiedy masło się rozpuści wsypuję mąkę i wszystko wyrabiam ( na początu drewnianą łyżką bo jest gorące ) Nabieram łyżeczką i formuję kluski , a później chlup do wody. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Przetrzeć można ciepłe ale przed zmieszaniem z mąką i jajkami trzeba ziemniak wystudzić .Wiem to z własnego doświadczenia .Kiedyś chciałam zrobić szybko kopytka i do ciepłych przetertych ziemniaków dodałam składniki .Ciasto wyszło rzadkie mimo że zwiększyłam ilosc maki 2x nie można go było wyrobić ,Później w ksiace kucharskiej wyczytaalm ze właśnie zimne ziemniaki są gwarantem udanego ciasta .Od kiedy tak robie wszystko jest OK :razz: Do kopytek dodaje się mąkę pszenną i faktycznie ziemniaki winny być wystudzone. Trzeba je szybko gotować po pokrojeniu. Natomiast do klusek śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną. Lepiej się wyrabia kluseczki,kiedy ziemniaki są ciepłe a nie zimne. Można je też lepić dużo wcześniej przed gotowaniem. To jest jedna z wielu szkół, którą skutecznie wypróbowuję. Pozdrawiam serdecznie. :razz: :razz: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Mój przepis na kluski śląskie podany kiedyś przez panią Krystynę Loskę. Bardzo prosty: 2 porcje ( np. 2 szklanki, albo 2 miseczki ) ugotowanych, przetartych lub zmielonych ziemniaków + 1 porcja mąki ziemniaczanej + jajko surowe, wbite do masy. Ciasto wyrobić, uksztaltować kluseczki, rozpłaszczyć i zrobić palcem wgłebienie (do sosiku). Gotować w osolonej wodzie. Mnie zawsze wychodziły i były takie fajnie "ślimakowate". Niestety nie jestem ze Śląska i nie wiem, czy takie powinny być. Mnie smakują. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.