Skocz do zawartości
natali

Chleb Razowy Wieloziarnisty

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb razowy (2 foremki 30x 10cm)

3/4 szklanki dyni łuskanej

3/4 szklanki słonecznika

3/4 szklanki siemię lniane

3/4 szklanki otręby ( pszenne lub żytnie)

3/4 szklanki płatki owsiane lub gryczane

1 kubek mąki razowej żytniej

z 1 kg mąki tortowej zabrać 1 kubek i resztę wsypać do misy

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

1/2 słoiczka zakwasu

1/2 litra wody mineralnej gazowanej

1/2 litra wody ciepłej ( nie wrzątek)

Wymieszać tak, aby woda związała się z mąką. Odłożyć zakwas do słoiczka (ok. 1/3). Masę pozostawić na 2 godziny. Po 2 godzinach przełożyć do foremek (foremki wyłożyć pergaminem) i odstawić na 8 godzin. Piec w piekarniku 1 godzinie i 15 minut w temp. 180ºC ( z góry i z dołu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, bo pojęcie pół słoika zakwasu jest bardzo względne.... Jaki to słoik i jaki zakwas, suchy czy żywy ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kk, mam zakwas suchy w domu, kupiłam go razem z mieszanką. Myślałam, że może chodzi o takie zakwaszone ciasto. Jakbyś miała to wrzuć jakieś zdjątka. Ja piekę w maszynie więc muszę zrobić inne proporcje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro znów bedę piekła więc jak już bedzie gotowy to wrzucę fotkę, chleb jest tak pyszny , że nie chce się juz jeść sklepowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekę bardzo podobny chlebek ,tylko z mniejszą ilością ziaren. Ja daję po 1/3 szklanki. Domownicy też wolą ten niż kupny. Trzeba też pamiętać aby zaraz po upieczeniu wyjąć chlebek z formy. Ja też po wyjęciu smaruję wodą wierzchnią skórkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolcia, a powiedz czemu smarujesz go wodą ? Nigdy tego nie robiłam... Może jest dłużej świeży ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skórka nie jest tak twarda jak sie posmaruje wodą a świeży jest cały czas bo znika w oka mgnieniu :grin: :-D

Ahaaaaaa.... :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chleb razowy (2 foremki 30x 10cm)

3/4 szklanki dyni łuskanej

3/4 szklanki słonecznika

3/4 szklanki siemię lniane

3/4 szklanki otręby ( pszenne lub żytnie)

3/4 szklanki płatki owsiane lub gryczane

1 kubek mąki razowej żytniej

z 1 kg mąki tortowej zabrać 1 kubek i resztę wsypać do misy

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

1/2 słoiczka zakwasu

1/2 litra wody mineralnej gaz

1/2 litra wody ciepłej ( nie wrzątek)

witam

oj ten cukier i sól na 1 kg mąki w zupełności wystarczy po 1 lyżce soli i cukru ja daje drożdże zamiast zakwasu i jest wspaniały ;)

Wymieszać tak, aby woda związała się z mąką. Odłożyć zakwas do słoiczka (ok. 1/3). Masę pozostawić na 2 godziny. Po 2 godzinach przełożyć do foremek (foremki wyłożyć pergaminem) i odstawić na 8 godzin. Piec w piekarniku 1 godzinie i 15 minut w temp. 180ºC ( z góry i z dołu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.