vogelka Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2005 składniki: półtora opakowania makaronu lasagne kilogram startego sera (w supermarketach są takie paczkowane, ja je zawsze kupuje) sos: puszka pomidorów dwie cebule, ząbek czosnku przecier pomidorowy półtora kilo mięsa mielonego wołowo-wieprzowego zioła prowansalskie sól pieprz jak zrobić sos: Na tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. mięso dodać do cebuli, podsmażyć. dodać pomidory i przecier. wszystkie składniki dusić, podlewając wodą w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. jak robimy lasagne: formę wykładamy folią, smarujemy tłuszczem. układamy warstwami naprzemian: płat lasagne ,sos, starty ser i znowu... na samą górę dajemy sos i posypujemy go serem. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku w temp. ok. 200 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2005 Wow http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Ciekawie zapowiadający się przepis, na pewno skorzystam 8) . Witam kolejną Forumowiczkę Smacznego, i dziękuje za nowe przepisy. A tak w ogóle to skorzystam z okazji i podziękuje wszystkim Forumowiczom za takie wspaniałe i niepowtarzalne przepisy. Bardzo się cieszę, że chcecie się mini z nami wszystkimi podzielić, naprawdę przepisy są świetne. Niestety ze względu na brak czasu wypróbowałam tylko część z nich, ale obiecuję że to się zmieni, teraz zbliżają się wakacje, to może coś 'podgonię' :D . Pozdrawiam :D Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2005 Robię od czasu do czasu lasagne ale chyba coś przesadzone w składnikach - 1 kg sera? i 1,5 kg mięsa? Zużywam 0,5 kg mięsa i 30 dkg sera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vogelka Opublikowano 9 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2005 można zrobić z mniejszej ilości, zależy dla ilu osób, ja robie zawsze dla całej rodzinki to znaczy dla około 8 osób:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MoNiKa :) Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Mam pytanko... z czystej ciekawości... ile kosztuje makaron Lasagne? ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jack19 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 7 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 bardzo dużo tego sera w tym przepisie a brakuje mi tutaj sosu beszamelowego ja robię lasagne inaczej, naczynie do zapiekania nacieram masłem, układam warstwę płatów, sos z mięsem, sos beszamelowy i tak dalej... na sam koniec dodaję ser który posypuję ziołami (bazylia, trochę oregano) i zapiekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lasuch Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 bardzo dobre :mrgreen: pycha! super przepis, ale jeśli ktoś nie ma czasu przygotowywać sam takich pyszności to proponuję gotowe dania z LOT Catering, mają pyszną Lasagne i wszystko z naturalnych składników, ręcznie robione :wink: ja jadłem i teraz już będę kupował. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ameba Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 A no właśnie co do tego sosu beszamelowego, podobno można zrobić bez tylko wtedy trzeba podgotować makaron wcześniej a jeśli używamy to nie. Co Wy o tym stwierdzeniu myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ameba ja robie czesto lasagne i nigdy wczesniej nie gotuje makaronu :) po ok 35-40 min w piekarniku jest miekki, nie musisz koniecznie robic dodatkowego sosu beszamelowego jesli nie lubisz np. robie dzis lasagne tylko z sosem bolognese. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.