Stokrotka Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Piekę je co roku. Polecam tym, którzy jeszcze nie mają a chcieli by posmakować. Podaję przepis na około 350 pierniczków. 1 kg miodu 1 kg cukru 1 kg margaryny 900 ml wody karmel - 7,5 dag cukru + trochę wody 2 paczki przyprawy do pierników (można zamiast tego dać 2 łyżeczki zmielonych goździków i 1 opakow. cynamonu) 3 kg mąki 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki amoniaku 4 jajka olej Z miodu, cukru, margaryny, wody i przyprawy do pierników ugotować syrop. Do gorącego syropu wlać przygotowany karmel. Następnie całość przelać do naczynia w którym będzie mieszane ciasto i wsypać 1,5 kg mąki. Dokładnie wymieszać. Do gorącego ciasta dodawać kolejno jajka i ucierać. Odstawić ciasto do wystudzenia. Pozostałe 1,5 kg mąki wymieszać z amoniakiem i sodą. Gdy ciasto będzie już chłodne (może być lekko ciepłe) dodajemy po trochu mąkę ze środkami spulchniającymi. Dokładnie mieszać. Ciasto będzie coraz gęściejsze (pod koniec na prawdę ciężko się miesza). Po wymieszaniu powierzchnię ciasta posmarować olejem i szczelnie przykryć folią aluminiową. Pozostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu. Formujemy pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20 min w 180-200 st. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Synus tak piekny jak te pierniczki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dziękuję :) To mój mały pomocnik. A pierniczki polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Robię dzisiaj pierniczki z drugiej porcji, bo z poprzedniej niewiele zostało :-D Za dużo łakomczuszków mam w domu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.