Bahus Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2005 Kotlet schabowy po tokajsku 1 kg schabu bez kości 1 mała główka modrej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%) 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 5 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 200 ml tokaju 20 dag białych winogron sól, cukier i ocet do smaku Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbić. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na pozostałym po smażeniu mięsa, tłuszczu przesmażyć resztę mąki wraz z koncentratem pomidorowym. Rozprowadzić tokajem do uzyskania niezbyt gęstego sosu. ( gdyby okazał się za gęsty dodać odrobinę wody). Sosem tym polać obsmażone wcześniej kotlety. Dusić do miękkości. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Polać sosem, w którym dusiło się mięso. Posolić i pocukrzyć do smaku. Wymieszać. Gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać ocet. Na patelni stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać masło i przekrojone na pół, pozbawione nasion winogrona. Smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Tak powstałym sosem polać wcześniej przygotowane i przełożone na ogrzany pólmisek kotlety. Obok położyć kapustę. Podawać z ziemniakami z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Bardzo smaczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.