Skocz do zawartości

Kotlet schabowy po tokajsku


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Kotlet schabowy po tokajsku

1 kg schabu bez kości

1 mała główka modrej kapusty

30 dag kwaśnych jabłek

2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)

3 łyżki smalcu

2 łyżki mąki

5 dag wędzonego boczku

1 średnia cebula

2 łyżki masła

200 ml tokaju

20 dag białych winogron

sól, cukier i ocet do smaku

Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbić. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na pozostałym po smażeniu mięsa, tłuszczu przesmażyć resztę mąki wraz z koncentratem pomidorowym. Rozprowadzić tokajem do uzyskania niezbyt gęstego sosu. ( gdyby okazał się za gęsty dodać odrobinę wody). Sosem tym polać obsmażone wcześniej kotlety. Dusić do miękkości. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Polać sosem, w którym dusiło się mięso. Posolić i pocukrzyć do smaku. Wymieszać. Gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać ocet. Na patelni stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać masło i przekrojone na pół, pozbawione nasion winogrona. Smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Tak powstałym sosem polać wcześniej przygotowane i przełożone na ogrzany pólmisek kotlety. Obok położyć kapustę. Podawać z ziemniakami z wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.