Skocz do zawartości

Chlebek Z Automatu


Gość vizi

Rekomendowane odpowiedzi

Co do rodzaju zakwasu to daję 40-50 g zwykłego to jest : trzymam 3 łyżki zakwasu w lodówce w słoiku, wlewam do glinianego naczynia , potem szklanka mąki żytniej , szklanka letniej wody, mieszam przykrywam ściereczką, na drugi dzień mam zakwas, znowu oddzielam 3 łyżki i trzymam osobno w lodówce a resztę zużywam przez kilka dni do chlebów ( tą większą część zakwasu też trzymam w lodówce), oczywiście jak ktoś lubi może dodać więcej zakwasu ujmując drożdży . Załączam zdjęcie chlebusia, piekę codziennie ale nie zawsze zostaje na wieczór:)post-18886-1268089270_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy później...

Witam Wszystkich "Smaczno Maniakow" :) Jest to mój pierwszy post, więc uprzejmie proszę o wyrozumiałość. Mam takie małe pytanie apropo automatu do pieczenia chleba. Od jakiegoś już czasu zastanawiamy się z mężem nad zakupem tego cuda, aby zawsze rano mieć świeże pieczywko..... Jest natomiast jedno ale , które mnie zastanawia, mianowicie: Czy taki automat (chcemy kupić taki: http://www.ceneo.pl/6428622), SAM mi zrobi dosłownie wszystko, a ja tylko wrzucam do niego składniki? Tak naprawdę, to jak odbywa się taki proces pieczenia chleba w takim automacie? No i po drugie, jakie składniki zawsze muszę mieć pod ręką, aby móc piec dla siebie i dla mojego męża bułeczki, bagietki i chlebuś??? Nie jestem zwolenniczką żadnych gotowych mieszanek, i mam nadzieję, że taki automat nie jest ograniczony jedynie do robienia pieczywa tylko z nich. Pomimo, że raz próbowaliśmy zrobić chlebek z mieszanki i wyszedł naprawdę dobry, pieczony w piekarniku z termoobiegiem. Nie chciałabym natomiast wydać 500zł tylko po to, aby wrzucać do automatu mieszankę na chlebek. Bardzo proszę o jakieś porady, sugestie i szczere odpowiedzi, ponieważ zbliżają się święta i w zasadzie pieniądze na automat mam już zarezerwowane :) Pozdrawiam Tunia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Ja mam taki najtańszy automat z Tesco i bardzo sobie go chwalę .Mogę podać przepis na pyszny chlebek mleczny 450g.mąki pszennej (ja kupuję najtańszą w markietach) 200ml.mleka 100ml.wody zimna z kranu 2łyżeczki cukru 1,5łyżeczki soli 2łyżki masła lub margaryny(może być 1łyżka oleju) 2dkg.drożdzy świeże(ja daje małą kostkę drozdz) Najpier wlewamy mleko ,wodę , mąkę,pokruszone drożdże,cukier,sól .Nastawiam na 2 program Francuski na 3 godz i 40 min (2 kg) CHlebek wychodzi pyszny z chrupiącą skórka.Polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką automatu do pieczenia chleba. Chlebki wychodzą mi pyszne (na ogół:), ale mają one wklęsłe, a nie wypukłe wierzchy, a skórka jest zawsze wręcz niedopieczona (nawet jeśli nastawiam program "dark"). Czy jest jakiś sposób, na uzyskanie z automatu chrupiącej wypieczonej skórki? Może coś źle robię? Dodam, że mam automat firmy Zelmer.

Ja myślę że jest za dużo wody , albo drożdży.

Też tak miewam jak przedobrzę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

tez sie dorobilem wreszcie automatu do chleba. Kupilem jednak Moulinexa OW 6000 bo stwierdzilem, ze raz a porzadnie.

zrobilem juz 4 chleby i WSZYSTKIE sa plaskie, nie sa wyrosniete. Widac, ze wyrastaja, gora jest ladnie zaokraglona, zaczyna sie pieczenie i chleb pada :)

wszystkie skladniki sa odmierzone idealnie, waga laboratoryjna bo mam mozliwosc taka sobie zabrac z pracy , wiec dokladnosc jest ogromna. Nie mam pojecia co robie zle. Moze zla temperatura wody do mieszania tego?

...

post jak widzę już sprzed roku... niedawno kupiłam dokładnie ten sam wypiekacz i mam dokładnie ten sam problem... wszystko idealnie odmierzone wg podanego przepisu przez producenta... i jak zaczyna się pieczenie to chleb opada. Czy już ktoś znalazł odpowiedź dlaczego tak się dzieje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Standardowy przepis na chlebek to 500g mąki pszennej , najlepsza to typ 650-800 , woda 300ml, łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, łyżka oleju , 10g drożdży , dodatkowo możemy dołożyć np mąkę żytnią, razową , otręby, ziarna itp. w automatach o których piszecie są dwie grzałki górna i dolna, w niższych modelach Moulinexa jest tylko dolna, być może dwie grzałki mocniej wypiekają chleb , który najpierw intensywnie rośnie w potem opada, najprostszy sposób na doprowadzenie do dobrego wypieku to regulacja 1 składnika, proponuję dać 260-270 ml wody resztę proporcji zachować, potem możemy zabrać się za drożdże od 8-12 g , zasada jest taka że więcej wody , drożdży i cukru - chleb lepiej rośnie ale może opaść, sól ogranicza wyrastanie. Temperatura wody pokojowa. Pozdrawiam.

Edytowane przez mancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo.... spróbuje. Kombinowałam już z wodą bo często wskazują wszyscy że jej nadmiar może dać taki efekt. Jednak jak daję jej mniej to robi się taka sucha klucha, ze mieszadła nie dają rady.... i jestem zmuszona dolać. Swoją drogą przepisy producenta powinny być sprawdzone :) pozdrawiam :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakich drożdzy używasz , suszonych czy świeżych ?? Mam ten sam wypiekacz i dosyć dlugo piekłam na suszonych, ale od pewnego momentu chleb mi zacząl opadać, suszone drożdżę chyba sie przeterminowały :oops: Kupiłam świeże drożdże, (w razie czego można kupić więcej i je zamrozić) i chleb oszalał :) Ja piekę chleb chłopski z książeczki Moulinexa, i przy świezych drożdżach nie czekam do końca programu tylko wcześniej właczam na pieczenie, bo chleb wprost wychodzi z maszyny :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piekę z takich jakie mam...

ale faktycznie zdarzyło mi się, że jak robiłam największy bochenek to wylazł z maszyny :)

w jaki sposób włączasz wcześniej na pieczenie? z przerażeniem obserwuję jak Chlebek pięknie rośnie .... i w końcu pada

Wczoraj dałam mniej drożdży.... opadła trochę mniej....

Ale w końcu producent powinien przetestować swoje przepisy.... kurcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zerknij jaki jest termin przydatności, bo moje też były przydatne, ale nagle :) ( ale ten czas leci) "wyszły" z terminu :) Jeśli widzę w okienku, że chleb już jest wystarczająco wyrośnięty po prostu wyłączam maszynę, nawet jesli została ponad godzina do końca, a potem włączam na program 14, samo pieczenie, na 60 minut, jest tam timer. Trzeba też pamiętać, że jak chleb wyrośnie za bardzo i w pierwszym momencie pieczenia dotknie góry maszyny to tez opadnie.... Już to przetestowałam :grin: A co do przepisów, to na stronie producenta maszyn są niestety błędy odnośnie składników. Też to przetestowałam :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.