apsik Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Przepis na to ciasto mam już około 15 lat i kiedyś często je piekłam-pochodzi z książeczki,,Babeczka. Przeglądałam swoje stare zeszyty i zastanawiałam się co upiec synowi na zabawę choinkową i tak jakoś padło na to. Przeglądałam forum i jest dużo podobnych ciast -typu pijak ,ale ten się jednak czymś różni...na zachętę wstawiam fotkę-nie jest ona zbyt dobra i nie odda widoku ciasta bo odkroiłam na spróbowanie tylko małą kromeczkę. Polecam jednak spróbować-krem można dać zwykły budyniowy. 1. Upiec biszkopt z 4 jajek. 2.Ciasto makowo-kokosowe SKŁADNIKI 7białek 1 szklanka cukru 1 szkl suchego maku 1 szkl wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczenej 1 płaska łyżeczka proszku Ubić białka na sztywno,dodać cukier i jeszcze poubijać ,dodać wymieszaną resztę składników i wymieszać. Upiec na tej samej blaszce co biszkopt około 30 minut. 3.KREM 2 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru budyń śmietankowy na 3/4 l -Delekty 1 galaretka -ja dałam pomarańczową 2 łyżki alkoholu Ugotować budyń i do gorącego wsypać suchą galraretkę i dobrze wymieszać. Następnię utrzeć 1 masło lub dobrą margarynę i dodawać powoli zimny budyń,na koniec alkohol. Potrzebne nam będą jeszcze słoiczek dżemubrzoskwiniowego lub morelowego i 3 paczki herbatników oraz kieliszek alkoholu. Na biszkopcie rozsmarować dżem i 1/2 kremu-na to ciasto makowo-kokosowe i resztę kremu-teraz herbatniki maczane w alkoholu rozcieńczonym w wodzie przegotowanej-w stosunku 2;1-czyli 2 kieliszki wody. Wierzch polać polewą i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 To ciasto prezentuje się okazale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Witam forumowiczow :))Wszystkiego dobrego w nowym roku zycze wszystkim. Potwierdzam ciasto jest super.Robila kolezanka z pracy i dala mi ten przepis a bylo to ladnych pare lat temu calkiem o nim zapomnialam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Eluś - ciasto wygląda mniamniuśnie,miałam robić karpatkę ale teraz zastanawiam się nad tym ciachem. Muszę pokazać synowi bo od niego zależy co będzie jadł :) Wczoraj właśnie skończył 18-stkę a nie piekłam tortu bo zwyczajnie nie umiem. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Fajne ciasto zwłaszcza jak jest nadmiar białek :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Wygląda wspaniale, kolejny przepis do wypróbowania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Mnie zachęcił ten krem > jestem ogromnie ciekawa jaki to będzie smak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Kasiu smak kremu można zmienić dając dowolną galaretkę-a swoją drogą cieszy mnie ,że się nim zainteresowałyście. Syn mówił ,że poszedł jako pierwszy.... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.