Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
jola8000

Ciasto Iłowieckie

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Ciasto:

3,5 - 4 szkl mąki

5 żółtek

0,5 szkl śmietany

3/4 kostki margaryny

1/2 szkl cukru ( można ciut więcej)

pojedynczy proszek do pieczenia

cukier waniliowy

Masa:

1/2 l śmietany

3/4 szkl cukru

2 łyżki mąki pszennej

1/4 kostki margaryny

cukier waniliowy

Dodatkowo:

orzechy włoskie - pokrojone

dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)

Ciasto:

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor

Masa:

Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.

Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,

wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie

przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje.

Przekładamy gorącą masą

Przełozenie:

Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę)

Uwagi:

Zawsze uzywam śmietany "wiejskiej" więc nie wiem jak będzie się zachowywała śmietana ze sklepu

Masę zaczynam gotować gdy piecze się 3 placek, wtedy przekładam ciepłe placki , ciepłą masą.

Ciasto wtedy szybciej mięknie. Najlepsze jest na 2-3 dzień jak się "pzregryzie"

Z braku orzechów uzywam rodzynek, ale z orzechami zdecydowanie fajniejszy smak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis i smakowicie wyglądające ciacho, a przy tym wszystkim nie bardzo pracochłonne. Upiekę wkrótce i podzielę się opinią. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Ewelina9033 cieszę się że skusiłaś się wypróbować to ciasto. Ja dzisiaj zrobiłam je kolejny raz tym razem nie miałam orzechów więc użyłam rodzynek

post-6500-1272716825_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo interesujące ciasto :smile:

Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu?

Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo interesujące ciasto :smile:

Ewelino - jakiej śmietany użyłaś do masy? Czy może masz też dostęp do wiejskiej, nie ze sklepu?

Ze zdjęcia Eweliny wnioskuję, że podane proporcje są na dużą, prostokątną blachę - zgadza się?

Witam:) smietane uzyłam 18% zwykla ze sklepu, ponieważ są pakowane przeważnie po 400ml wiec tyle dałam i troche mało mi wyszlo masy jak widac:)kolejnym razem kupie 2 opakowania. tak tak na te standardowe blaszki ten przepis polecam, bardzo szybko sie robi i ciasto jest smaczne, podobno na 2,3 dzien jest lepsze ale nie mogłam sie o tym przekonać bo poszlo cale pierwszego dnia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ewelino za wyjaśnienie. - To dobrze, że śmietana nie musi być wiejska (czyli bardzo tłusta). Podejrzewam, że przy moich domowych łasuchach ciasto również nie doczeka swojej świetności - czyli 2-3 dni :grin: Jak tylko znajdę czas, to zrobię to ciasto - właściwie mam prawie wszystkie składniki :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj piekłam to ciasto.. powinno stać do jutra, ale już dzisiaj się skusiłam i spróbowałam. Jest smaczne, tylko jak dla mnie, mogłoby być więcej masy. Piekłam w dużej formie 25x40 cm i użyłam 1/2 litra śmietany 30%. Masy starcza na dwukrotne posmarowanie ciasta, ale jest jej trochę mało. Następnym razem zrobię więcej masy. Poza tym smak ciekawy a ciasto dość szybkie w wykonaniu. Wierzch posypałam prażonym słonecznikiem i oblałam polewą czekoladową. Zdjęcia dodam trochę później. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodaję zdjęcia ciasta. Dzisiaj jest jeszcze lepsze, bardziej zmiękło. Polecam wszystkim :-( post-8290-1273396901_thumb.jpg post-8290-1273396935_thumb.jpg post-8290-1273396969_thumb.jpg post-8290-1273397015_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.