clx Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam serdecznie, mam pytanko odnosnie papryczek chilli i pepperoni, otóż zastanawiam się, czy jest to ten sam gatunek ale inna odmiana, może zupełnie coś innego a może pepperoni jest rodzajem chilli? Bardzo prosze o pomoc, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji :) Cytuj
Kasia M. Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witaj. W sumie chilli to papryka a pepperoni to nazwa (bodajże) hiszpańskiej suchej dość ostrej salami. Ostrzejszą odmianą chilli są papryczki jalapeno (czyt. halapinio). Nie wiem dlaczego się przyjęło w Polsce że pepperoni to nazwa papryki. Kiedyś też szukałam właśnie informacji na ten temat i znalazłam właśnie taką. Jeśli owa informacja jest błędna to przepraszam. Cytuj
clx Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Dziękuję bardzo za pomoc. Rzeczywiście jest taka kiełbasa. Zupełnie można zgłupieć, gdy widzi się we wszystkich supermarketach pepperoni zamiast chilli :) Cytuj
ahaha Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Pepperoni to włoska sucha kiełbasa z dodatkiem papryki. Co do papryki, to chili chili nierówne. Zależy ile ma związku chemicznego kapsaicyny w sobie. Polecam ciekawy artykuł na ten temat https://www.ostrakuchnia.pl/content/view/54/44/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi