Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Tiramisu Na Biszkopcie

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt: 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 0,5 szkl. mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, na koniec wlać ocet. Całość rozsmarować na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu ostudzić. Krem: 1 cukier waniliowy 4 żółtka 70g-100 g cukru ( dodać na smak,można nawet mniej,jak kto lubi ) 50 dag serka śmietankowego mascarpone 350-400 ml śmietany kremówki 1,5 szkl. mocnej kawy (letniej ) + 3 kieliszki amaretto kilka kropel aromatu migdałowego podłużne biszkopty (zużywam przeważnie 24 sztuki) kakao gorzkie na wierzch Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Do masy żółtkowej dodawać porcjami serek , zmiksować na gładką kremową masę, wlać kilka kropel aromatu migdałowego. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z kremem za pomocą łopatki. Przełożenie: Na spód kładziemy biszkopt, na biszkopt wykładamy połowę kremu, na krem kładziemy biszkopty moczone w kawie z amaretto, na to pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy grubo gorzkim kakao. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na noc żeby tiramisu "przeszło" smakiem. Na pomysł z biszkoptem wpadłam kiedyś jak robiłam Tiramisu na urodziny dla dużej liczby gości . Łatwo się porcjonuje. Do kremu czasem dla pewnosci daje 2-3 blaty zelatyny jak na dworze jest ciepło,ponieważ boję się żeby się nie zaczęło rozpuszczać :) Ogólnie krem jest gęsty ( bez użycia żelatyny dodaję mniej śmietany tzn 350 ml ) Kremem można też przekładać podłużne biszkopty moczone w kawie, w pucharkach lub szklankach. Wyjdzie ok. 8 szklanek o pojemności 250 ml. Kilka fotek:

post-6578-0-44782200-1325161688_thumb.jp

post-6578-0-39121900-1325161737_thumb.jp

post-6578-0-31619400-1325161787_thumb.jp

post-6578-0-45235000-1325161840_thumb.jp

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Asieńko Twoje tiramisu wygląda przepięknie i strasznie apetycznie. Jeszcze małe pytanie....czym zastąpić amaretto :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj apsik, dziekuje bardzo. jesli nie chcesz alkoholu w ciescie mozesz tez zastapic amaretto olejkiem migdalowym( amaretto ma taki posmak), dodaj kilka kropel, a jesli chodzi o inny alkohol to mozesz dac to co masz jakis inny likier lub wodke, polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się że ciasto ci się podoba :) mam nadzieję że będzie też smakowało :) czekam na Twoją opinię. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tiramisu z podwójnej porcji robione na dużej standardowej blaszce z piekarnika. Do biszkoptu dodałam 2 łyżki kakao. Biszkopt nasączyłam delikatnie tak jak biszkopty-kawą z amaretto :)

post-6578-0-28551200-1366656154_thumb.jp

post-6578-0-16420600-1366656377_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mmm... ale słodkości! Asieńko :D wyglądają przepysznie, aż zjadłoby się kawałeczek, chociaż taki malusi  ;-)  :biggrin:

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Dorotko :) chętnie bym cię poczęstowała ale wirtualnie nie da rady :) polecam , może zechcesz kiedyś wypróbować. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:biggrin:  :biggrin:  :biggrin:

Dziękuję pięknie i serdecznie Cię pozdrawiam :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.