Skocz do zawartości
Dorunia

Pierogi Litewskie

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znalazłam gdzieś w internecie bardzo dawno,ale dopiero wczoraj zdecydowałam się zrobić te pierożki...bardzo nam zasmakowały więc dzielę się z Wami przepisem :) Ciasto na pierogi to każdy potrafi zrobić :) Farsz: -20 dkg.kaszy pęczaku -30 dkg.twarogu -2 spore cebule -5-6 suszonych grzybków -1 łyżka posiekanej natki pietruszki -sól,pieprz do smaku Grzybki ugotować do miękkości...kaszę upróżyć na sypko...cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano...Twaróg jak trzeba to zmielić,dodać do niego grzybki,kaszę,cebulkę zeszkloną,natkę pietruszki...doprawić porządnie solą i pieprzem :) Smacznego :)

post-2690-0-46584200-1326015331_thumb.jp

post-2690-0-05516300-1326015351_thumb.jp

post-2690-0-13760800-1326015364_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dotąd znałam tylko z kaszą gryczaną i twarogiem,takie z lubelszczyzny a tu teraz będzie odmiana bo zapowiadają się pysznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu naprawdę polecam,bo są smaczne...oczywiście nie każdy lubi takie połączenia,ale jak dla mnie i dla moich bliskich to strzał w dziesiątkę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No, no wyglądają bardzo apetycznie te pierożki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu u nas były dzisiaj na obiad Twoje pierogi :grin:

Długo się za nie zabierałam, aż w końcu mi się udało ;-)

 

post-8-0-55006200-1423156795_thumb.jpg

 

Powiem Ci, że wyszły przepyszne, smakowały wszystkim, nawet dzieciaczkom, które gościły u mnie w tegoroczne ferie  :smile:

 

Ja polałam je tłuszczem ze skwarkami z wędzonej słopniny, bo wczesniej akurat robiłam też ruskie, i tam poszło już dużo cebulki, a że zostały mi te skwarki, to użyłam właśnie ich, i też były dobre. Chociaż powiem, że z cebulką pewnie lepsze (ja jestem miłośniczką cebulki - mniam  :wub: )

 

Dziękuję pięknie za ten fajny przepis, czekam na więcej ;-) i pozdrawiam serdecznie :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciesze się,że smakowały pierożki :) Muszę też zrobić,bo chodzą za mną od jakiegoś czasu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.