Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
sernik

Tiramisu

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebne składniki: - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - Ser Mascarpone 500g (Najlepiej jeśli jest włoski, łatwiej się wtedy miksuje i nie powstają grudki.) - Kakao - Kawa - Alkohol (można pominąć) ? najłatwiej dostępna jest u nas wódka, śmiało można z niej skorzystać ale rum też się nadaje ? więc jeśli mamy pod ręką to jak najbardziej ^_^. Dla abstynentów alkohol nie jest wymagany, bez tego też będzie smakować. - Biszkopty (polecam jakieś podłużne i pokryte cukrem ? wtedy tak szybko nie nasiąkną kawą.) Aby nam się lepiej gotowało zaparzamy sobie kawę ^_^ Oprócz kubka dla nas wsypujemy do jakiejś miski 2 łyżeczki i zalewamy wrzątkiem. Do kawy dodajemy kieliszek alkoholu (do naszej też możemy), jak ktoś lubi to może dodać więcej lub wcale ? kwestia gustu. Jajka rozbijamy i rozdzielamy na białka i żółtka, które lądują w osobnych miskach. Białka ubijamy, a do żółtek dodajemy cukier. Zawartość miski z żółtkami miksujemy na kogel mogel, a następnie dodajemy nasz ser (który dodajemy po łyżeczce, a nie wszystko naraz ^_^?). Do gotowej masy przekładamy nasze ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką (na tym etapie nie używamy miksera, tylko mieszamy ręcznie) Pora zabrać się za biszkopty. Topimy je przez sekundkę w kawie (najlepiej zatapiać je do połowy i zamoczyć ta część biszkoptu na której jest cukier). Mokre biszkopty układamy w jakimś naczyniu ? oczywiście najlepiej aby naczynie było prostokątne, wtedy nie będziemy mieli większych problemów z układaniem biszkoptów. Biszkopty układamy cukrem do góry, gdy mamy je już wyłożone na całej powierzchni kładziemy na nich warstwę naszej słodkiej masy (ok 1,5cm). Na masę ponownie kładziemy biszkopty, a na nich ponownie ląduje masa. Na wierzch posypujemy kakao (najlepiej przez sitko) i całość wkładamy do lodówki . Im dłużej tiramisu poleży w lodówce tym lepiej, myślę że 2 godzinki wystarczą żeby nasze tiramisu było odpowiednio twarde. Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę porządny przepis, mam taki sam a swój dostałam od Włoszki :) Tylko ja praktycznie rozmaczam biszkopty w kawie (rozpuszczalnej i posłodzonej - kwestia gustu ;p) PS. Polecam zamiast kakao na wierzch utrzeć czekoladę, sporą warstwę :mrgreen: Polecam bo tiramisu przepyszne! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sama kawa jak najbardziej może być ale mój ojciec narzeka wtedy, że za mało alkoholu jest :) A kakao jak najbardziej można zastąpić czekoladą - zależy co kto ma pod ręka. Również pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.