codogara Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zapraszam na pyszne gołąbki: Składniki: 60 dag mięsa mielonego (łopatka) 100 g ryżu basmati połówka małej główki kapusty sól, pieprz papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sos włoski: puszka pomidorów 1 mała marchewka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oregano, tymianek, bazylia (najlepiej świeże) 1 duża papryka oliwa z oliwek Przepis na gołąbki bez zawijania z włoskim sosem: Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty (jeśli mamy starą kapustę, tzw. byczą głowę ? uprzednio poszatkowane liście obgotowujemy we wrzątku ok. 15 minut)..... resztę przepisu znajdziecie na: https://www.codogara....-wloskim-sosem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christina Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Świetnie! - Takiego przepisu właśnie szukałam! Chcę zrobić gołąbki bez zawijania, ale nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który nie zawierałby oprócz ryżu, mnóstwa kaszy manny lub bułki tartej w podobnych ilościach. - Moja córka jest na diecie bez pszenicy (nie uczulenie, ale źle reaguje), więc żaden przepis nie był dobry. - Tutaj jest tylko 1 łyżka bułki tartej (może uda się bez niej obejść), więc na pewno nie zaszkodzi. Dziękuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christina Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zrobiłam, obeszło się bez bułki tartej :) Są pyszne! Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu - zostały nam jeszcze tylko 2 sztuki, na jutro. Polecam ten przepis, szczególnie tym, którzy muszą wyeliminować gluten z diety - naprawdę można obejść się w tym przepisie bez bułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzygodyGabi Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Kocham gołąbki zarówno w wersji zawijanej jak i takiej bez. Wypróbuję koniecznie Wasze przepisy:)Jako fanka kuchni orientalnej zrobiłam jakis czas temu swoja wersję i bardzo chętnie podzielę się z Wami tym przepisem. Składniki: 500 gram posiekanej białej kapusty 500 gram mięsa mielonego 1 średnia posiekana marchewka 7 ząbków czosnku 5 cm posiekanego korzenia imbiru 2 jaja sól, pieprz 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego 1 posiekana natka pietruszki 2 sztuki suszonego chilli 10 gram sproszkowanego curry 1 kiszona cytryna-opcjonalnie Przepis na kiszone cytryny Cytryny myjemy dokładnie pod ciepłą wodą. Następnie układamy w dużym słoju naprzemian z laskami cynamonu i zalewamy wrzątkiem z solą-w proporcjach na litr wody 3 łyżki soli. Słój zakręcamy i czekamy minimum 4 tygodnie. Efekt kiszenia jest zaskakująco pyszny. Spróbujcie, nie bójcie się nowych połączeń smakowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.