kotekmaly Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 (edytowane) Z upałami można radzić sobie na różne sposoby. Wyjechać w nieco chłodniejsze miejsce, pić ogromne ilości wody z cytryną, nosić ze sobą mały elektryczny wiatraczek, który przyniesie ulgę nawet w autobusie. I, oczywiście, dopasować dietę do temperatury. Proponujemy spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym. Połączenie łososia i cytryny wydaje się być znane, jednak z dodatkiem spaghetti nabiera nowych walorów smakowych. Krem cytrynowy, wspaniale gęsty i aksamitny, znakomicie orzeźwia - prawie tak, jak lampka białego, schłodzonego wina, czyli nieodzowny dodatek do potrawy. Zastrzegamy, że nie prezentujemy przepisu tylko po to by mieć pretekst do kolejnej lampki schłodzonego Chardonnay w ciągu dnia 🙂 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym (źródło: "Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski") Składniki: 400 g spaghetti 300 g filetu z łososia/ew. wędzonego na zimno 1 pęczek koperku 4 żółtka 120 g masła skórka starta z 1 sparzonej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay 1 łyżeczka cukru sól pieprz Czas: 20 min. Porcje: podane składniki doskonale sprawdzą się przy daniach dla 2 -3 dorosłych osób. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy. W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem. Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman P.S. Jeśli podoba Wam się ten przepis będziemy wielce zobowiązani za oddanie na niego głosu w Plebiscycie Kulinarny Blog Roku. Głosy można oddawać tutaj. Głosujący mają szansę na wygranie bonu prezentowego do salonu Duka. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Edytowane 20 Lipca 2012 przez kotekmaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro9ro9 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Ja bym chyba dodał pietruszkę zamiast kopru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igor Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Chyba już wiem co zrobię na rocznicę żone :) Jak będzie smakowałe macie mój głos :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alicja23 Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Co prawda czas upałów mamy już za sobą, ale Twój przepis jest świetny i z pewnością go wypróbuję :) Już poluję na łososia :biggrin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3sylwka Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Mhmm smakowicie wygląda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.