Skocz do zawartości
joe_cooker

Sało, Czyli Rosyjska Przekąska Pod Wódeczkę

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam chyba ani jednej osoby, ktora do "malej wodeczki"odmowilaby kawalka tego niezwyklego przysmaku zza wschodniej granicy. Dla przygotowania sała potrzebna jest doskonalej jakosci slonina najlepiej grubosci okolo 5 centymetrow. przygotowac nalezy takze spora ilosc soli, ostra papryke w proszku i czosnek. W pierwszej kolejnosci przygotowac nalezy zalewe. Do gotujaacej sie wody nalezy dodac sol w proporcji 1 szklanka na 1 litr wody. Mozna latwym sposobem sprawdzic, czy proporcje solanki sa dobre, wystarczy wrzucic do wody surowe jajo, jesli nie tonie, solanka jest w sam raz. Wystudzona zalewa nalezy zalac slonine i moczyc w niej 3-4 dni. Po tym czasie nalezy slonine wyjac i w swiezej wodzie gotowac ja przez okolo 30 minut poczym wyjac, wystudzic i natrzec solidnie czosnkiem utartym z mielona ostra papryka i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem nalezy dobrze schlodzic w lodowce. Podawac pokrojona w najciensze, jak tylko sie da plasterki zapijajac dobrze zmrozona wodeczka, z umiarem rzecz jasna :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam:) Znam ta przekaske, jest po prostu w deche!! Troszke inaczej ja robie ale smak jest nie do opisania:) Do wlasnie takiej grubej sloninki wtykam pokrojony czosnek( jak ktos nie lubi czosnku to nie musi dodawac), nastepnie wkladam ja do miseczki i porządnie nacieram sola. Sloninka jest miekka wiec latwo sol sie do niej klei.Na koniec jeszcze posypuje tak konkretnie sala i razem z miska wstawam na 3-4 dni do zamrazalki. Po tym czasie ja wyciagam i tu troszke pracy czeka. Trzeba ja obskrobac z tej soli. Moja znajoma plucze ja pod woda ale ja jednak wole wersje na sucho:). Nastepnie jak w/w przepisie kroje na bardzo cieniutkie platserki. Zamrozona bardzo ladnie sie kroi. Na koniec to moja wersja:) posypuje pokrojona w piorka cebulke i kropie octem. Az mi teraz slinka cieknie na sama mysl. Polecam..pychota. Pod wodeczke jak najbardziej:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znam tę wersję ostatnią :) .. w moim regionie jadano kiedyś w ten sposób szynkę soloną, wędzoną własnej roboty - pieprz , cebula i ocet --- pyszne to było !! ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.