smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy z mięsem

Makaronowe danie z cukinią, boczkiem i słonecznikiem
Fajny, szybki i prosty do wykonania przepis na sycące danie z boczkiem, cukinią, porem, czosnkiem, słonecznikiem i natką zielonej pietruszki.
Gołąbki zapiekane w piekarniku
Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 7 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie odcedzić i ostudzić.
Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ale z dodatkiem oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę.
Karczek zapiekany z pomidorami i cebulą
Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, soli i czarnego pieprzu.
Łopatka zapiekana z cukinią i cebulą
Fajny pomysł na połączenie mięsa i cukinii. Całość jest razem zapiekana, cudnie pachnie jak się zapieka i świetnie smakuje!! :)
Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym
Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końcówki, następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Leczo z golonką
Golonkę oczyścić i opłukać. Do dużego garnka wlać około 3 litry wody, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, opłukane gałązki lubczyku, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ze skórki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę - można ją jeszcze wcześniej opalić na palniku.
Rolada wieprzowa ze szpinakiem
Szpinak opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać olej, szczyptę soli i czarnego pieprzu.
Karczek pieczony w kiszonej kapuście
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Przełożyć do miski, dodać olej, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli oraz ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
Schab z kością pieczony razem z ziemiankami i pieczarkami
Schab z kością opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę mielonego kminku, rozmarynu, majeranku, soli i czarnego pieprzu.
Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Steki w pomidorowej marynacie
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Do miski wlać olej, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku.
Prosty i soczysty filet z indyka
Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić na około 3 płaskie części. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, soli i czarnego pieprzu.
Pasta mięsna z jajkiem
Bardzo lubię pasty - bo to trochę taka inna odsłona kanapek :) Inaczej wtedy smakują, wyglądają, są miękkie, ząbki mają mniej do gryzienia, fajnie się zajada i.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.