smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy z mięsem

Gołąbki zapiekane w piekarniku
Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 7 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie odcedzić i ostudzić.
Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ale z dodatkiem oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę.
Karczek zapiekany z pomidorami i cebulą
Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, soli i czarnego pieprzu.
Łopatka zapiekana z cukinią i cebulą
Fajny pomysł na połączenie mięsa i cukinii. Całość jest razem zapiekana, cudnie pachnie jak się zapieka i świetnie smakuje!! :)
Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym
Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końcówki, następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Leczo z golonką
Golonkę oczyścić i opłukać. Do dużego garnka wlać około 3 litry wody, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, opłukane gałązki lubczyku, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ze skórki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę - można ją jeszcze wcześniej opalić na palniku.
Rolada wieprzowa ze szpinakiem
Szpinak opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać olej, szczyptę soli i czarnego pieprzu.
Karczek pieczony w kiszonej kapuście
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Przełożyć do miski, dodać olej, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli oraz ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
Schab z kością pieczony razem z ziemiankami i pieczarkami
Schab z kością opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę mielonego kminku, rozmarynu, majeranku, soli i czarnego pieprzu.
Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Steki w pomidorowej marynacie
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Do miski wlać olej, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku.
Prosty i soczysty filet z indyka
Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić na około 3 płaskie części. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, soli i czarnego pieprzu.
Pasta mięsna z jajkiem
Bardzo lubię pasty - bo to trochę taka inna odsłona kanapek :) Inaczej wtedy smakują, wyglądają, są miękkie, ząbki mają mniej do gryzienia, fajnie się zajada i.
Sałatka z wędzonym boczkiem i kabanosem
Wędzony boczek (ja miałam swojski surowy, więc go wcześniej parzyłam razem z szynką i wywar był pod wielkanocny żurek) i kabanosy pokroić w kostkę.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-