Przepisy Extra
Jakie Dania Móżna Zamrozić?
Rozpoczęty przez agadir, 02.09.2005 18:08
53 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10.06.2007 - 06:33
Ja też zamrażam wszystko co sie da, o białkach kurzych nawet nie wiedziałam,że tak można
. Niedawno dowiedziałam się iż można zamrażać także ciasta, tylko aby nie były z kremem.
Napisano 10.06.2007 - 06:38
W tej chwili mam już zamrożone truskawki dwie łubianki, mąż mi przyniósł a,że nie były mi na razie do niczego potrzebne więc siup do zamrażalnika
.
Napisano 22.06.2007 - 11:31
Użytkownik Christina dnia 9.06.2007, 15:34 napisał
Właśnie jest dobry sezon na kolejne mrożonki. Mianowicie koperek i natkę pietruszki.
Myjemy, obszuszamy (możemy papierowym ręcznikiem, jeśli chcemy, żeby było szybciej), drobno siekamy i jeszcze chwilkę zostawiamy na desce - co parę minut przemieszać.
Następnie wkładamy do pojemniczków (mogą być nawet te po maśle roślinnym) i zamrażamy.
W zimie mamy świeżutką, pachnącą zieleninkę
Jeśli nie zapełnimy całego pojemniczka za jednym razem, możemy za jakis czas dosypać kolejną porcję zieleninki do tego samego pojemniczka.
Musimy starać się, aby zielenina nie była mokra przed zamrożeniem, bo zbija się w bryłki pokryte lodem i trudno jest potem wykorzystać ją do ziemniaków na sypko (ostatecznie nadaje się do zupy lub sosu) i sama zielenina potrafi po rozmrożeniu wyglądać bardziej jak szpinak (robi się jak zmielona trawa - bleeee...)
Myjemy, obszuszamy (możemy papierowym ręcznikiem, jeśli chcemy, żeby było szybciej), drobno siekamy i jeszcze chwilkę zostawiamy na desce - co parę minut przemieszać.
Następnie wkładamy do pojemniczków (mogą być nawet te po maśle roślinnym) i zamrażamy.
W zimie mamy świeżutką, pachnącą zieleninkę
Jeśli nie zapełnimy całego pojemniczka za jednym razem, możemy za jakis czas dosypać kolejną porcję zieleninki do tego samego pojemniczka.
Musimy starać się, aby zielenina nie była mokra przed zamrożeniem, bo zbija się w bryłki pokryte lodem i trudno jest potem wykorzystać ją do ziemniaków na sypko (ostatecznie nadaje się do zupy lub sosu) i sama zielenina potrafi po rozmrożeniu wyglądać bardziej jak szpinak (robi się jak zmielona trawa - bleeee...)
Pare dni temu zamrozilam posiekany koperek.Wczoraj robilam do obiadu kapuste,ale zapomnialam kupic koperek,no i ruszylam ten zamrozony.Faktycznie-sypki,pachnacy,jak swiezy.
Dzis zamrozilam pietruszke,mam w kuchni w doniczce,obficie mi wyrosla,wiec postanowilam czesc przechowac.
Napisano 11.08.2007 - 19:59
Użytkownik Bernimek dnia 29.06.2006, 17:22 napisał
Zamrażać można również ryż ...
Ugotowany ryż należy ostudzić i włożyć do pojemnika. A przed spożyciem wsypać ryż na sitko i potrzymać około 10 minut nad parą.
Ugotowany ryż należy ostudzić i włożyć do pojemnika. A przed spożyciem wsypać ryż na sitko i potrzymać około 10 minut nad parą.
Napisano 11.08.2007 - 21:35
Również zamrażam wiele rzeczy np:
- gołąbki
- fasolke po bretońsku
- bigos
-sosy
-warzywa
-owoce
-pierogi ruskie, z mięsem i kapustą
-uszka
-sznycelki
-wędlinę
-pieczywo
-ciasto na pierogi
-ale ciasta jeszcze nigdy nie mroziłam muszę spróbować
- kapustę obgotowaną a później jak znalazł do łazanek
- gołąbki
- fasolke po bretońsku
- bigos
-sosy
-warzywa
-owoce
-pierogi ruskie, z mięsem i kapustą
-uszka
-sznycelki
-wędlinę
-pieczywo
-ciasto na pierogi
-ale ciasta jeszcze nigdy nie mroziłam muszę spróbować
- kapustę obgotowaną a później jak znalazł do łazanek
Napisano 11.08.2007 - 22:19
no dobra a co z moim pytaniem?jak myslicie? bo kasza lezy na talerzu i niewiem co z nia zrobic...
Napisano 24.08.2007 - 01:22
a grzyby?..mozna mrozic?
Napisano 26.08.2007 - 07:43
Napisano 26.08.2007 - 21:47
Ja mroze surowe pokrojone grzyby.
Napisano 26.08.2007 - 21:52
Ja tak samo jak Basia mrożę surowe pokrojone grzybki i potem od razu na patelnię na ciepły tłuszcz,albo gdzieś do czego potrzebuję
POZDRAWIAM!!!
Napisano 12.10.2007 - 19:09
A co z makaronem? Mroziliście już kiedyś?
Napisano 12.10.2007 - 20:16
nie mroziłam makaronu to niewiem ale chyba ciapka z tego by wyszła.
co do grzybów to ja też zamroziłam surowe pokrojone grzyby.
moja koleżanka zrobiła ten błąd że grzyby umyła przed zamrożeniem i wyszła jej z tego ciapka.
co do łososia wędzonego zamroziłam odmroziłam i był oki to już wiem że idzie.
co do grzybów to ja też zamroziłam surowe pokrojone grzyby.
moja koleżanka zrobiła ten błąd że grzyby umyła przed zamrożeniem i wyszła jej z tego ciapka.
co do łososia wędzonego zamroziłam odmroziłam i był oki to już wiem że idzie.
Napisano 22.03.2009 - 12:48
Mam mały dylemat, ale potrzebuję pilnej odpowiedzi...
Czy mogę zamrozić jabłka uduszone w syropie z cukrem i cynamonem?
Wiem, że dobrze byłoby zapasteryzować, ale nie mam tego aż tyle, żeby mi się chciało pasteryzować.
Kupiłam jakiś czas temu trochę jabłek i niedawno odkryłam, że zanim je zjemy, to się zepsują, więc je udusiłam tak, żeby były gotowe do deseru, jaki chcę zrobić pod koniec tygodnia i nie chciałabym, żeby się do tej pory zepsuły...
Czytałam gdzieś, że nie powinno się mrozić jabłek, ale czy to dotyczy jabłek pod każdą postacią?
Podpowiedzcie coś, bo nie chcę żeby jabłka do deseru się zepsuły
Czy ktoś już mroził duszone jabłka?
Czy mogę zamrozić jabłka uduszone w syropie z cukrem i cynamonem?
Wiem, że dobrze byłoby zapasteryzować, ale nie mam tego aż tyle, żeby mi się chciało pasteryzować.
Kupiłam jakiś czas temu trochę jabłek i niedawno odkryłam, że zanim je zjemy, to się zepsują, więc je udusiłam tak, żeby były gotowe do deseru, jaki chcę zrobić pod koniec tygodnia i nie chciałabym, żeby się do tej pory zepsuły...
Czytałam gdzieś, że nie powinno się mrozić jabłek, ale czy to dotyczy jabłek pod każdą postacią?
Podpowiedzcie coś, bo nie chcę żeby jabłka do deseru się zepsuły
Czy ktoś już mroził duszone jabłka?
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.