Skocz do zawartości

Podawajmy źródło przepisów!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 811 postów

Napisano 17.11.2005 - 11:09

Prośba: pisząc na naszym forum przepis podawajcie (jeżeli je znacie) źródło jego pochodzenia.

Jeżeli jest to inna strona internetowa podajcie jej adres. Jeżeli przepis kogoś zainteresuje będzie mógł trafić na kolejne podobne przepisy już na innej stronie.

Z góry dziękujemy (razem z Dorotą) ;)

#2 bassia77

bassia77

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 12.12.2005 - 17:18

OSOBIŚCIE UWAZAM,ŻE NIE POWINNO SIĘ UMIESZCZAĆ TU PRZEPISÓW ŻYWCEM PRZEPISANYCH Z JAKIEGOŚ INNEGO PORTALU CZY PISMA.JAK ZAUWAZYŁEŚ JESTEM TUTAJ OD NIEDAWNA,MOJE PRZEPISY I PORADY TO SPRAWDZONE I SAME NAJLEPSZE.MYSLE,ŻE KAŻDY POWINIEN PODEJŚĆ DO TEGO CO TU ZAMIESZCZA Z SERCEM,POZDRAWIAM ;)

#3 Bahus

Bahus

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 211 postów
  • Zainteresowania:kulinaria

Napisano 29.12.2005 - 18:11

Marcin napisał:

Prośba: pisząc na naszym forum przepis podawajcie (jeżeli je znacie) źródło jego pochodzenia.

Jeżeli jest to inna strona internetowa podajcie jej adres. Jeżeli przepis kogoś zainteresuje będzie mógł trafić na kolejne podobne przepisy już na innej stronie.

Z góry dziękujemy (razem z Dorotą) :wink:
Popieram Twój wniosek. Szczególnie gdy dotyczy on internetu. Myślę że podawanie przepisów ze starych gazet (gdy nie ma zastrzeżenia), nie jest zbrodnią, zwłaszcza gdy ma się tylko powklejane w zeszyt wycinki. Zawsze zresztą można przepis napisać swoimi słowami i wszystko będzie zgodne z prawem. Przepis nie jest objęty prawami autorskimi, tylko forma jego "podania"
Bahus

#4 Pola Połetek

Pola Połetek

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 822 postów
  • Zainteresowania:książki, rodzina, film, muzyka, zwierzęta (kocham zarówno koty jak i psy, mieszkam nawet z kilkoma), językoznawstwo, język angielski i wszystko co dotyczy krajów obszaru anglojęzycznego

Napisano 02.03.2006 - 10:59

Witam Cię Marcin!
Masz rację! tyle teraz się mówi o prawach autorskich i nawet Dorocie zarzucono przywłaszczenie sobie przepisu. Jako nowy forumowicz mam nadzieję, że przepisy które tutaj macie są naprawdę sprawdzone. Jeśli przepis jest zmodyfikowany to należy go uznać za własny. Ja zawsze dopiero po pierwszym czy drugim przygotowaniu stwierdzam, czy przepis jest naprawdę wart zachodu i bardzo często coś zmieniam. Nie lubię przepisów z gazet, no chyba że z "Poradnika domowego". Tam zawsze są wypróbowane przepisy, ale i tak coś ulepszam. Na tym forum spotkałam mnóstwo przepisów, które już znam, ale też nie są takie same jak te oryginalne. Myślę, że na tym to polega, aby dzielić się doświadczeniami, a nie tylko prezepisami.
Serdecznie Cię pozdrawiam,
Pola :D

#5 ina12

ina12

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 3988 postów

Napisano 16.03.2006 - 20:11

Ja się napewno do tej prośby zastosuję.
Pozdrawiam .
ina12
Pozdrawiam

#6 Gość_elekt_*

Gość_elekt_*
  • Goście

Napisano 20.11.2006 - 15:13

podawanie cudzych przepisów jako swoich jest NIEETYGZNE

#7 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 811 postów

Napisano 24.11.2006 - 14:01

Chciałbym tutaj jeszcze nadmienić, że kopiowanie przepisów z innych stron czy czasopism jest w ogole niezgodne z prawem (chyba, że macie zgodę autora przepisu).

Tak więc najlepiej podawać własne, sprawdzone przepisy. Ew. linki i namiary do przepisów zamieszczonych w innych miejscach.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#8 Katarzyna

Katarzyna

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 2354 postów

Napisano 24.11.2006 - 14:31

Drogi Marcinie jestem oczywiście za. Jednak nie raz bywa tak że dostajemy jakiś przepis od znajomych oni też od kogoś stosujemy go, a po jakimś czasie trafiamy na niego w gazetach, książkach i co wtedy robic :oops: Nie raz nawet dostając jakiś przepis z drugiej ręki nie wiemy że wcześniej był podany w jakimś wcześniejszym czasopiśmie... Co wtedy robc :oops: żeby byc w porządku i nie byc posądzonym o podpisywanie się pod przepisem, a może bezpieczniej tylko brac a nie dawac :roll: i od razu zapytam czy zamieszczone u Was przepisy mogę przekazac koleżanką które nie mają internetu :roll: ( oczywiście mam na myśli przekazanie bez opłat) Pozdrawiam :oops:
ps . nieraz nawet nie wiemy że one są już gdzieś zamieszczone
Dołączona grafika

#9 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 811 postów

Napisano 25.11.2006 - 18:26

Wszystko o czym napisałem odnosi się tylko do publikowania przepisów w Internecie czy czasopismach. Zupełnie nie dotyczy natomiast przekazywania przepisów znajomym - oczywiście to jest dozwolone.

Nie wolno jedynie (nie jest zgodne z prawem) np. wzięcie przepisu z jakiejś gazety, czy innej strony www i przeklejenie go w inne miejsce (nawet podając źródło). Aby tak uczynić musimy mieć zgodę autora przepisu na publikację.

Jeżeli jednak wykonasz jakieś ciasto zgodnie z przepisem, który skądś posiadasz, coś w nim zmienisz, ulepszysz, dodasz, wykonasz zdjęcia, czy też zredagujesz tak, żeby był łatwiejszy do wykonania - moim zdaniem nikt nie ma wtedy prawa zarzucić Tobie plagiatu czy też łamania prawa - plagiat wiąże się nierozłącznie z "żerowaniem" na cudzej pracy - a w takim wypadku zdecydowanie tak nie jest.

Generalnie i my się zbytnio nie przejmujemy, gdy nas plagiatują - irytujące jest jedynie to, gdy ktoś zupełnie nie znający się na gotowaniu bierze przepisy (czasem nawet i zdjęcia) z innych stronę i tworzy "własną" stronę kulinarną i jeszcze na tej cudzej pracy chce zarobić - a takie rzeczy też się zdarzają.

I w drugą stronę - gdy tylko dostajemy informację, że u nas znajduje się jakiś plagiat natychmiast staramy się wyjaśnić sytuację i w razie potrzeby usunąć dany przepis czy artykuł.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

#10 kaya

kaya

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 68 postów

Napisano 05.04.2007 - 09:19

Cześć!

Mam pytanie: czy można zamieszczeć przepisy z innych stron internetowych podając jednocześnie adres strony i dane autora przepisu. Jeśli np. znajdę swój przepis na zupełnie nieznanej sobie stronie ale z zastrzeżeniem że to ja go napisałam nie miałabym do nikogo pretensji. wówczas nie byłoby mowy o podszywaniu się pod cudze pomysły.

Z pozdrowieniami
KAYA

#11 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 811 postów

Napisano 05.04.2007 - 09:47

Na to pytanie odpowiedziałem post wyżej - żeby "legalnie i etycznie" umieścić przepis (nawet z podaniem źródła) musimy uzyskać zgodę autora oryginalnej treści (bo nie masz przeciez pewności, że wszyscy - tak jak Ty - się na to zgodzą). Żeby za dużo nie powtarzać napiszę, że mówię jedynie o sytuacji, w której przepis podajemy w oryginalnej pisowni.

Najlepszym rozwiązaniem sytuacji o której mówisz jest krótkie opisanie co to za przepis i podanie samego linka.

#12 kaya

kaya

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 68 postów

Napisano 05.04.2007 - 10:14

Rozumiem i oczywiście dotosuję się. dzięki za odpowiedż. Rzeczywiście nie przeczytałam dokładnioe tego co napisałeś.