Extra Przepisy
Tort Czekoladowy - Wyśmienity I Bardzo łatwy
Rozpoczęty przez
Gość_elas_*
, 09.12.2004 22:49
17 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_elas_*
Napisano 09.12.2004 - 22:49
Ciemny (kakaowy) spód tortowy - duża tortownica, niezbyt wysoki, tak aby go przekroić na pół. Ja piekę biszkopt z 5 jajek.
Masa I: 1/2l (1 kartonik) śmietany 36%
3 czekolady białe "Milka" - inne się rozwarstwiają
MasaII: 1/2l śmietany 36%
2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
Do tego: 3/4szklanki mleka.
Czekolady kolorami połamać do oddzielnych misek. Mleko zagotować i wrzącym po połowie zalać czekolady. Mieszać aż do rozpuszczenia. Jeżeli będą trudności z rozpuszczaniem czekolad, miski położyć na garnku z gotująca wodą. Masy czekoladowe wystudzić. Tzn. wystudzić przede wszystkim miski.
Śmietanę ubić i wymieszać z rozpuszczonymi, zimnymi czekoladami. Mieszać b.delikatnie, od dołu do góry.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę jasnej masy, przykryć drugim biszkoptem i na wierzch wyłożyć masę ciemną, a na to jasną. Masy wykładać od razu. Są gęste i nie pomieszają się. Tort wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce.
Uwaga!!. Tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami. A to przed świętami jest znakomitym rozwiązaniem, nie potrzeba wszystkiego robić w ostatni dzień.
Zamiast okrągłego tortu, można zrobić normalny placek, zależnie od potrzeby.
Życzę smacznego. Jest to specjalność mojego domu, zachwalana i wychwalana wszędzie.
Masa I: 1/2l (1 kartonik) śmietany 36%
3 czekolady białe "Milka" - inne się rozwarstwiają
MasaII: 1/2l śmietany 36%
2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
Do tego: 3/4szklanki mleka.
Czekolady kolorami połamać do oddzielnych misek. Mleko zagotować i wrzącym po połowie zalać czekolady. Mieszać aż do rozpuszczenia. Jeżeli będą trudności z rozpuszczaniem czekolad, miski położyć na garnku z gotująca wodą. Masy czekoladowe wystudzić. Tzn. wystudzić przede wszystkim miski.
Śmietanę ubić i wymieszać z rozpuszczonymi, zimnymi czekoladami. Mieszać b.delikatnie, od dołu do góry.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę jasnej masy, przykryć drugim biszkoptem i na wierzch wyłożyć masę ciemną, a na to jasną. Masy wykładać od razu. Są gęste i nie pomieszają się. Tort wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce.
Uwaga!!. Tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami. A to przed świętami jest znakomitym rozwiązaniem, nie potrzeba wszystkiego robić w ostatni dzień.
Zamiast okrągłego tortu, można zrobić normalny placek, zależnie od potrzeby.
Życzę smacznego. Jest to specjalność mojego domu, zachwalana i wychwalana wszędzie.
Napisano 03.07.2007 - 17:48
No rzeczywiście prosty przepis,Dorotko a masz foteczki tego ciacha?
Napisano 03.07.2007 - 22:09
Na pewno jest wyśmienity, choć to bomba kaloryczna. Doliczyłam się aż 6 czekolad, no i 1 litra kremówki. Kiedyś jednak na pewno się
na niego skuszę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
na niego skuszę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Syn się żeni, i bierze udział w konkursie, może wygrać kuchnię:) Zagłosuj: http://promocje.ikea...9d8cd46b76.html
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Napisano 07.07.2007 - 18:12
Tort jest WYŚMIENITY
Dziewczyny, naprawdę Wam polecam 
Zrobiłam go na urodziny męża, a tak naprawdę to tylko przygotowałam składniki: upiekłam biszkopt i zrobiłam dwie masy śmietankowe, a solenizant przy moich wskazówkach
sam złożył i udekorował tort
Autorka przepisu Elas pisze, że "tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami" u mnie tort stał tylko 6 godzin w lodówce, ale był PYSZNY, a co dopiero jakby stał te 2 dwa dni... mniam Wydaje mi się, że jak będzie tak "dobrze" schłodzony to będzie smakował jak tort lodowy
Polecam tę bombę kaloryczną, od czasu do czasu chyba można sobie na coś tak pysznego pozwolić
Elas dziękuję za przepis
Basga fotki mam jak najbardziej - oto one
Zrobiłam go na urodziny męża, a tak naprawdę to tylko przygotowałam składniki: upiekłam biszkopt i zrobiłam dwie masy śmietankowe, a solenizant przy moich wskazówkach
Autorka przepisu Elas pisze, że "tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami" u mnie tort stał tylko 6 godzin w lodówce, ale był PYSZNY, a co dopiero jakby stał te 2 dwa dni... mniam Wydaje mi się, że jak będzie tak "dobrze" schłodzony to będzie smakował jak tort lodowy
Polecam tę bombę kaloryczną, od czasu do czasu chyba można sobie na coś tak pysznego pozwolić
Elas dziękuję za przepis
Basga fotki mam jak najbardziej - oto one
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 07.07.2007 - 19:54
śliczny torcik Dorotko,myślę że te zdjęcia skuszą niejedną osobę.
Faktycznie ,że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo.
wSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA MężUSIA,100 LAT MARCINIE.
Faktycznie ,że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo.
wSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA MężUSIA,100 LAT MARCINIE.
Napisano 07.07.2007 - 20:23
Oj Dorotko tymi zdjęciami kusisz,kusisz.Zgadzam się z moją poprzedniczką.
Napisano 07.07.2007 - 20:25
Dziękuję
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Napisano 07.07.2007 - 21:11
Piękny torcik Dorotko upiekłaś! Gratuluję!!! Dziękuję też Elas za przepis.
Syn się żeni, i bierze udział w konkursie, może wygrać kuchnię:) Zagłosuj: http://promocje.ikea...9d8cd46b76.html
Napisano 07.07.2007 - 23:36
Dorotko faktycznie tort wyśmienity i bardzo dobrze że go upiekłaś bo przepis tak dawno podany a nie był wypróbowany.
Ja go też wypróbuję i Elas dziękuję za przepis. Marcinowi proszę przekazać najserdeczniejsze życzenia.
Pozdrawiam
Ja go też wypróbuję i Elas dziękuję za przepis. Marcinowi proszę przekazać najserdeczniejsze życzenia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 08.07.2007 - 16:06
Dziękuję i pozdrawiam
Napisano 24.09.2008 - 10:15
Dorotko,co prawda piekłaś ten tort ponad rok temu....napisz proszę,czy te masy faktycznie się nie zmieszają na cieście.Czytałam też komentarze na extra-smacznym,ktoś tam pisał,że tort wychodzi bardzo niski....U Ciebie jest,wydaje mi się,dosyc wysoki.
Śmietana musi byc 36 %,czy wystarczy 30?
No i czy nie jest ZA słodki,wiem to też pojęcie względne.....
Śmietana musi byc 36 %,czy wystarczy 30?
No i czy nie jest ZA słodki,wiem to też pojęcie względne.....
Napisano 24.09.2008 - 18:22
Witaj Basiu 
Te dwie masy śmietankowe nie zmieszają się na cieście. Należy je tylko dobrze ubić, tak żeby śmietana wyszła "gęsta" i żeby po wyłożeniu na ciasto - nam z niego "nie spływała". Ja zrobiłam tak, że na wyłożoną i wygładzoną już kakaową masę kładłam łyżką małe porcje białej masy, a potem je delikatnie rozsmarowywałam - i wtedy masy mi się nie zmieszały.
Co do wysokości tortu, to miał około 6-7 cm wysokości. To też zależy jaki wysoki wyjdzie nam biszkopt.
Śmietana może być też 30% (ja zazwyczaj korzystam z 30%).
Hmm... co do słodkości to trudno powiedzieć, ale raczej nie jest za słodki. Może jak się skosztuje od razu tych zrobionych mas to są one rzeczywiście słodkie, ale jak są przełożone biszkoptem i trochę postoją w lodówce, to ta słodkość tak jakoś rozkłada się po całym torcie... i w efekcie tort nie jest taki słodki
Pozdrawiam
Te dwie masy śmietankowe nie zmieszają się na cieście. Należy je tylko dobrze ubić, tak żeby śmietana wyszła "gęsta" i żeby po wyłożeniu na ciasto - nam z niego "nie spływała". Ja zrobiłam tak, że na wyłożoną i wygładzoną już kakaową masę kładłam łyżką małe porcje białej masy, a potem je delikatnie rozsmarowywałam - i wtedy masy mi się nie zmieszały.
Co do wysokości tortu, to miał około 6-7 cm wysokości. To też zależy jaki wysoki wyjdzie nam biszkopt.
Śmietana może być też 30% (ja zazwyczaj korzystam z 30%).
Hmm... co do słodkości to trudno powiedzieć, ale raczej nie jest za słodki. Może jak się skosztuje od razu tych zrobionych mas to są one rzeczywiście słodkie, ale jak są przełożone biszkoptem i trochę postoją w lodówce, to ta słodkość tak jakoś rozkłada się po całym torcie... i w efekcie tort nie jest taki słodki
Pozdrawiam
Napisano 25.09.2008 - 19:45
Dziękuję Dorotko za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Cię serdecznie.Całuski dla Mateusza (ten tort też dla Mateusza,tylko większego-16-latka)
Pozdrawiam Cię serdecznie.Całuski dla Mateusza (ten tort też dla Mateusza,tylko większego-16-latka)
Napisano 01.10.2008 - 22:40
Basiu, mam nadzieję, że udał Ci się ten tort, no i że smakował Solenizantowi 
Serdecznie Was pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla Twojego Mateuszka
Serdecznie Was pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla Twojego Mateuszka
Napisano 20.06.2009 - 23:47
Witam,
a czy mogłabyś podać przepis na dobry biszkopt? Czy może można użyć kupnego ze sklepu? Mam zamiar zrobić takie cudo na dzień ojca, jednak jestem początkująca, dlaego potrzebuje dokładnego przepisu
)
Pozdrawiam
a czy mogłabyś podać przepis na dobry biszkopt? Czy może można użyć kupnego ze sklepu? Mam zamiar zrobić takie cudo na dzień ojca, jednak jestem początkująca, dlaego potrzebuje dokładnego przepisu
Pozdrawiam