Skocz do zawartości

Tort Czekoladowy - Wyśmienity I Bardzo łatwy


Gość elas

Rekomendowane odpowiedzi

Ciemny (kakaowy) spód tortowy - duża tortownica, niezbyt wysoki, tak aby go przekroić na pół. Ja piekę biszkopt z 5 jajek. Masa I: 1/2l (1 kartonik) śmietany 36% 3 czekolady białe "Milka" - inne się rozwarstwiają MasaII: 1/2l śmietany 36% 2 czekolady mleczne 1 czekolada gorzka Do tego: 3/4szklanki mleka. Czekolady kolorami połamać do oddzielnych misek. Mleko zagotować i wrzącym po połowie zalać czekolady. Mieszać aż do rozpuszczenia. Jeżeli będą trudności z rozpuszczaniem czekolad, miski położyć na garnku z gotująca wodą. Masy czekoladowe wystudzić. Tzn. wystudzić przede wszystkim miski. Śmietanę ubić i wymieszać z rozpuszczonymi, zimnymi czekoladami. Mieszać b.delikatnie, od dołu do góry. Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę jasnej masy, przykryć drugim biszkoptem i na wierzch wyłożyć masę ciemną, a na to jasną. Masy wykładać od razu. Są gęste i nie pomieszają się. Tort wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Uwaga!!. Tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami. A to przed świętami jest znakomitym rozwiązaniem, nie potrzeba wszystkiego robić w ostatni dzień. Zamiast okrągłego tortu, można zrobić normalny placek, zależnie od potrzeby. Życzę smacznego. Jest to specjalność mojego domu, zachwalana i wychwalana wszędzie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...

Na pewno jest wyśmienity, choć to bomba kaloryczna. Doliczyłam się aż 6 czekolad, no i 1 litra kremówki. Kiedyś jednak na pewno się na niego skuszę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. :wink: :) :roll:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tort jest WYŚMIENITY :lol: Dziewczyny, naprawdę Wam polecam :razz:

Zrobiłam go na urodziny męża, a tak naprawdę to tylko przygotowałam składniki: upiekłam biszkopt i zrobiłam dwie masy śmietankowe, a solenizant przy moich wskazówkach :lol: sam złożył i udekorował tort :lol:

Autorka przepisu Elas pisze, że "tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami" u mnie tort stał tylko 6 godzin w lodówce, ale był PYSZNY, a co dopiero jakby stał te 2 dwa dni... mniam Wydaje mi się, że jak będzie tak "dobrze" schłodzony to będzie smakował jak tort lodowy :razz:

Polecam tę bombę kaloryczną, od czasu do czasu chyba można sobie na coś tak pysznego pozwolić :razz:

Elas dziękuję za przepis :grin:

Basga fotki mam jak najbardziej - oto one :mrgreen:

post-8-1183823721_thumb.jpg post-8-1183823748_thumb.jpg

post-8-1183823765_thumb.jpg post-8-1183823822_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

śliczny torcik Dorotko,myślę że te zdjęcia skuszą niejedną osobę. Faktycznie ,że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo. wSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA MężUSIA,100 LAT MARCINIE.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko faktycznie tort wyśmienity i bardzo dobrze że go upiekłaś bo przepis tak dawno podany a nie był wypróbowany. Ja go też wypróbuję i Elas dziękuję za przepis. Marcinowi proszę przekazać najserdeczniejsze życzenia. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

Dorotko,co prawda piekłaś ten tort ponad rok temu....napisz proszę,czy te masy faktycznie się nie zmieszają na cieście.Czytałam też komentarze na extra-smacznym,ktoś tam pisał,że tort wychodzi bardzo niski....U Ciebie jest,wydaje mi się,dosyc wysoki.

Śmietana musi byc 36 %,czy wystarczy 30?

No i czy nie jest ZA słodki,wiem to też pojęcie względne.....

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Basiu :) Te dwie masy śmietankowe nie zmieszają się na cieście. Należy je tylko dobrze ubić, tak żeby śmietana wyszła "gęsta" i żeby po wyłożeniu na ciasto - nam z niego "nie spływała". Ja zrobiłam tak, że na wyłożoną i wygładzoną już kakaową masę kładłam łyżką małe porcje białej masy, a potem je delikatnie rozsmarowywałam - i wtedy masy mi się nie zmieszały. Co do wysokości tortu, to miał około 6-7 cm wysokości. To też zależy jaki wysoki wyjdzie nam biszkopt. Śmietana może być też 30% (ja zazwyczaj korzystam z 30%). Hmm... co do słodkości to trudno powiedzieć, ale raczej nie jest za słodki. Może jak się skosztuje od razu tych zrobionych mas to są one rzeczywiście słodkie, ale jak są przełożone biszkoptem i trochę postoją w lodówce, to ta słodkość tak jakoś rozkłada się po całym torcie... i w efekcie tort nie jest taki słodki :grin: Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.