Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * - 15 głosy

Mięso Bez Pieczenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
123 odpowiedzi w tym temacie

#1 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 18.03.2007 - 11:51

Podam Wam przepis, który niedawno odnalazłam na innym forum. Sama go wypróbowałam i trochę zmodyfikowałam.
Muszę przyznać, że pomysł ten mnie zaciekawił, gdyż wydawał mi się nieprawdopodobny ale zarazem godny wypróbowania.
Jest to przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia.

Smak super!!! Latwo się go wykonuje a przepis jest banalny. Oceńcie sami. Zachęcam!

DSCN8435.JPG DSCN8438.JPG



Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!


SMACZNEGO!!!

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


r e k l a m a

#2 kate_76

kate_76

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 274 postów
  • Lokalizacja:SOUTHAMPTON ,GB

Napisano 18.03.2007 - 11:56

Pierwszy raz widze taki przepis ....10 minut gotowania ! wyprobuje napewno ,lubie potrawy ktore sie "same"robia pozdrawiam Renatko

#3 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18.03.2007 - 11:58

Bardzo ciekawe Renatko :razz: a gdzie Ty się podziewałaś tak długo ,pozdrawiam Ela.

#4 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 18.03.2007 - 12:03

Miło Elu, że zauważyłaś moją nieobecność. Byłam u mojej siostry i mamy. Trzeba czasem odwiedzić rodzinkę. Przepis szczerze polecam. Mówię Ci- REWELKA!!! Później dołączę zdjęcie, podziała na wyobraźnię. Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :razz: :razz: :wink:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#5 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18.03.2007 - 13:46

Ja też pierwszy raz spotykam się z zrobieniem w taki sposób mięsa. Reniu dziękuję za przepis na szybkie wykonanie i napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam

#6 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 18.03.2007 - 13:46

Właśnie do przepisu dołączyłam zdjęcia.

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#7 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18.03.2007 - 15:18

DZIĘKUJEMY ZA ZDJĘCIA,fajnie że sobie odpoczęłaś z rodzinką ,ja nie przypominam sobie kiedy ostatnio wyjeżdżałam gdzieś na dłużej niż jeden dzień. Ale takie są właśnie uroki posiadania gospodarstwa,że nawet w niedzielę człowiek jak wyjeżdża to spogląda na zegarek,no nie jest tak żle,pozdrawiam Ela.

#8 ela52

ela52

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze

Napisano 18.03.2007 - 16:43

Pierwszy raz spotykam sie z takim przepisem, ktory robi sie sam.Wkrotce wyprobuje. Pozdrawiam :razz:

#9 krysia50

krysia50

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18.03.2007 - 19:15

Ciekawy ten przepis i jeszcze bez konserwantów jak szyneczka i wędliny ze sklepu, myślę że to będzie robione u mnie na święta bo rodzinka się zjawi.Dzięki. Pozdrowienia

#10 aneta583

aneta583

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 133 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:świętokrzyskie

Napisano 19.03.2007 - 22:32

Moja szyneczka właśnie siedzi od paru godzin w zalewie.Dołączę opinię i zdjęcie jak już bedzie gotowa. :razz:

#11 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 20.03.2007 - 08:14

Świetnie Anetko! Czekam z niecierpliwością na Twoją opinię i zdjęcie. Tak jak pisałam ja wykorzystałam schab a w najbliższym czasie chciałam wypróbować inny rodzaj mięsa. Pozdrawiam. Renata :razz: :razz: :wink:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#12 niuniaczek

niuniaczek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 847 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:(k/Krakowa)
  • Zainteresowania:kuchnia,

Napisano 20.03.2007 - 12:49

Witaj Reni, przepis jest nieprawdopodobny, mam tylko pytanko - czy mięso jest kruche, twarde, czy "ciągnące"? oraz o ile zmniejsza swoja objętość po zrobieniu? pozdrowionka, :grin:

#13 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 20.03.2007 - 14:09

Czy mięso jest kruche, twarde, czy "ciągnące"?
oraz o ile zmniejsza swoja objętość po zrobieniu

Tak jak pisałam , ja w ten sposób robiłam tylko schab. Wyszedł kruchy, nie był ciągnący. Natomiast trochę się skurczył, tak samo jak się kurczy
przy duszeniu. Anetka robi dziś mięso z szynki. Zobaczymy, co ona napisze. Pozdrawiam. :grin:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#14 aneta583

aneta583

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 133 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:świętokrzyskie

Napisano 20.03.2007 - 15:33

Dziewczyny!Mięsko pyszne ,ale muszę powiedzieć ze aby nadawało się do jedzenia musiałam pogotować ciut dłużej bowiem miałam spory kawałek szynki i kiedy gotowałam tylko 2 razy po 5 min po nakłuciu widelcem wydostawał się krwisty sok.Widocznie dla takiej sztuki mięsa było potrzebne dłuzsze gotowanie.Drugim razem gotowałam 15 min w sumie ok 20 min wszystkiego.Do zalewy dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy ,nadała pikantniejszego smaku.Po ugotowaniu przycisnęłam deską i na to garnek z wodą zeby mięso się tak zbiło i lepiej się kroiło.Zdjęcie dołącze wieczorem bo troche zajmuje czasu wrzucenie go na kompa i zmniejszenie a ja teraz pomagam odrabiać synkowi lekcje.Wykorzystałam chwilkę żeby Wam o tym napisac.Ogólnie mięsko na 5+ :mrgreen: :grin: Bedę częsciej je robiła i będę eksperymentowala z różnymi przyprawami w zalewie. POLECAM!!

#15 aneta583

aneta583

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 133 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:świętokrzyskie

Napisano 21.03.2007 - 09:40

:grin: Dodaję obiecane zdjęcia mojej szyneczki .W smaku super ,wędliny sklepowe niech się schowają.Poza tym tutaj nie ma żadnych konserwantów i wszystkich tych innych szkodliwych substancji.Polecałabym nawet dawać dzieciom takie mięsko aniżeli te wędliny sklepowe,szczególnie mniejszym dzieciaczkom.A przyprwy do zalewy każdy może dołożyć według własnych smaków.RENI JESTEŚ WIELKA!! :wink: :mrgreen:

Załączone miniatury

  • 100_0901.JPG
  • 100_0906.JPG
  • 100_0907.JPG






Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  AnnaK : (23 marzec 2014 - 22:08) W piątek i w sobotę było wiosennie +20st i pełne słońce. Dziś pochmurno, deszczowo i niezbyt ciepło.
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) U nas tak samo
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) a dzisiaj też pada
@  widlowy : (27 marzec 2014 - 13:15) witam
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) Witajcie :)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) u nas teraz ładnie jest
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) słonecznie i gorąco ;)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) a ranki są mroźne
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) Witajcie :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.