Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
renigliwice

Mięso Bez Pieczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Podam Wam przepis, który niedawno odnalazłam na innym forum. Sama go wypróbowałam i trochę zmodyfikowałam.

Muszę przyznać, że pomysł ten mnie zaciekawił, gdyż wydawał mi się nieprawdopodobny ale zarazem godny wypróbowania.

Jest to przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia.

Smak super!!! Latwo się go wykonuje a przepis jest banalny. Oceńcie sami. Zachęcam!

post-4422-1174218201_thumb.jpg post-4422-1174218214_thumb.jpg

Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.

łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania

WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!

SMACZNEGO!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz widze taki przepis ....10 minut gotowania ! wyprobuje napewno ,lubie potrawy ktore sie "same"robia pozdrawiam Renatko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miło Elu, że zauważyłaś moją nieobecność. Byłam u mojej siostry i mamy. Trzeba czasem odwiedzić rodzinkę. Przepis szczerze polecam. Mówię Ci- REWELKA!!! Później dołączę zdjęcie, podziała na wyobraźnię. Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :razz: :razz: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też pierwszy raz spotykam się z zrobieniem w taki sposób mięsa. Reniu dziękuję za przepis na szybkie wykonanie i napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

DZIĘKUJEMY ZA ZDJĘCIA,fajnie że sobie odpoczęłaś z rodzinką ,ja nie przypominam sobie kiedy ostatnio wyjeżdżałam gdzieś na dłużej niż jeden dzień. Ale takie są właśnie uroki posiadania gospodarstwa,że nawet w niedzielę człowiek jak wyjeżdża to spogląda na zegarek,no nie jest tak żle,pozdrawiam Ela.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz spotykam sie z takim przepisem, ktory robi sie sam.Wkrotce wyprobuje. Pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy ten przepis i jeszcze bez konserwantów jak szyneczka i wędliny ze sklepu, myślę że to będzie robione u mnie na święta bo rodzinka się zjawi.Dzięki. Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja szyneczka właśnie siedzi od paru godzin w zalewie.Dołączę opinię i zdjęcie jak już bedzie gotowa. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świetnie Anetko! Czekam z niecierpliwością na Twoją opinię i zdjęcie. Tak jak pisałam ja wykorzystałam schab a w najbliższym czasie chciałam wypróbować inny rodzaj mięsa. Pozdrawiam. Renata :razz: :razz: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Reni, przepis jest nieprawdopodobny, mam tylko pytanko - czy mięso jest kruche, twarde, czy "ciągnące"? oraz o ile zmniejsza swoja objętość po zrobieniu? pozdrowionka, :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy mięso jest kruche, twarde, czy "ciągnące"?

oraz o ile zmniejsza swoja objętość po zrobieniu

Tak jak pisałam , ja w ten sposób robiłam tylko schab. Wyszedł kruchy, nie był ciągnący. Natomiast trochę się skurczył, tak samo jak się kurczy

przy duszeniu. Anetka robi dziś mięso z szynki. Zobaczymy, co ona napisze. Pozdrawiam. :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny!Mięsko pyszne ,ale muszę powiedzieć ze aby nadawało się do jedzenia musiałam pogotować ciut dłużej bowiem miałam spory kawałek szynki i kiedy gotowałam tylko 2 razy po 5 min po nakłuciu widelcem wydostawał się krwisty sok.Widocznie dla takiej sztuki mięsa było potrzebne dłuzsze gotowanie.Drugim razem gotowałam 15 min w sumie ok 20 min wszystkiego.Do zalewy dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy ,nadała pikantniejszego smaku.Po ugotowaniu przycisnęłam deską i na to garnek z wodą zeby mięso się tak zbiło i lepiej się kroiło.Zdjęcie dołącze wieczorem bo troche zajmuje czasu wrzucenie go na kompa i zmniejszenie a ja teraz pomagam odrabiać synkowi lekcje.Wykorzystałam chwilkę żeby Wam o tym napisac.Ogólnie mięsko na 5+ :mrgreen: :grin: Bedę częsciej je robiła i będę eksperymentowala z różnymi przyprawami w zalewie. POLECAM!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.