Jest to już moje drugie podejście do tematu, ale cóż - zaryzykuję...
Chciałabym podzielić się z Wami pewną myślą. Otóż ze względu na coraz większą liczbę użytkowników serwisu rosną koszty jego utrzymania.
Jak zauważyliście już wprowadziłam ograniczenia w oglądaniu pełnowymiarowych zdjęć. Nie reklamuję już serwisu tak bardzo, gdyż po prostu - większa liczba użytkowników spowodowałaby bardzo wolne działanie serwisu, jeżeli nie wyłączenie. Wprowadzam coraz więcej reklam.
To wszystko powoduje utrudnienia w korzystaniu ze SMACZNEGO.
Dlatego też uważam, że wyjściem z sytuacji jest wprowadzenie opłat za korzystanie z pewnych części serwisu. Opłata ta miałaby również charakter wsparcia twórców serwisu - to znaczy - wykorzystując przepisy z serwisu dopłacisz do nich ułamek ceny (np. 1 czy 2 zł miesięcznie)
Użytkownik który zapłaciłby abonament:
- miałby dostęp do pełnowymiarowych zdjęć;
- nie musiałby oglądać reklam;
- mógł brać udział w konkursach z nagrodami
- co tydzień otrzymałby przeznaczony tylko dla abonamentowych użytkowników, sprawdzony przepis kulinarny
- no i pomógłby nam utrzymywać serwis, zapłacił za czas który w to wkładamy.
Cena byłaby niższa niż jakiejkolwiek gazety z przepisami. Moja propozycja to 2,44 zł/miesiąc lub 10,98 zł/rok - płatne SMS, kartą lub przelewem.
Taka kwota nie dosyć, że pozwoliłaby mi utrzymać serwis, zwiększyć szybkość jego działania, dała czas na wypróbowywanie nowych przepisów i wprowadzanie ich na stronę. Mogłabym znowu reklamowac serwis i sprowadzać więcej użytkowników, którzy dostarczali by nam nowych przepisów.
Wiem - internet ma być bezpłatny, jak tu będzie płatne to pójdziecie gdzie indziej - to wiem, ale czy faktycznie nie warto by zapłacić za to co daje Wam smaczny? Czy te materiały nie są nic warte?
Co o tym myślicie - proszę o rzeczowe opinie i oddanie głosu w sondzie.
Pozdrawiam wszystkich
Dorota