Skocz do zawartości

Zapłać za smacznego.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ile zapłaciłbyś za smacznego? (44 użytkowników oddało głos)

1. 2,44 zł/miesiąc (9 głosów [20.45%])

Procent z głosów: 20.45%

2. 10,98 zł/rok (26 głosów [59.09%])

Procent z głosów: 59.09%

3. ani grosza - smaczny jest do niczego (1 głosów [2.27%])

Procent z głosów: 2.27%

4. ani grosza - znajdę sobie przepisy gdzie indziej (8 głosów [18.18%])

Procent z głosów: 18.18%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4179 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 01.02.2005 - 13:56

Witam.

Jest to już moje drugie podejście do tematu, ale cóż - zaryzykuję... :)

Chciałabym podzielić się z Wami pewną myślą. Otóż ze względu na coraz większą liczbę użytkowników serwisu rosną koszty jego utrzymania.

Jak zauważyliście już wprowadziłam ograniczenia w oglądaniu pełnowymiarowych zdjęć. Nie reklamuję już serwisu tak bardzo, gdyż po prostu - większa liczba użytkowników spowodowałaby bardzo wolne działanie serwisu, jeżeli nie wyłączenie. Wprowadzam coraz więcej reklam.

To wszystko powoduje utrudnienia w korzystaniu ze SMACZNEGO.

Dlatego też uważam, że wyjściem z sytuacji jest wprowadzenie opłat za korzystanie z pewnych części serwisu. Opłata ta miałaby również charakter wsparcia twórców serwisu - to znaczy - wykorzystując przepisy z serwisu dopłacisz do nich ułamek ceny (np. 1 czy 2 zł miesięcznie)

Użytkownik który zapłaciłby abonament:

- miałby dostęp do pełnowymiarowych zdjęć;
- nie musiałby oglądać reklam;
- mógł brać udział w konkursach z nagrodami
- co tydzień otrzymałby przeznaczony tylko dla abonamentowych użytkowników, sprawdzony przepis kulinarny
- no i pomógłby nam utrzymywać serwis, zapłacił za czas który w to wkładamy.

Cena byłaby niższa niż jakiejkolwiek gazety z przepisami. Moja propozycja to 2,44 zł/miesiąc lub 10,98 zł/rok - płatne SMS, kartą lub przelewem.

Taka kwota nie dosyć, że pozwoliłaby mi utrzymać serwis, zwiększyć szybkość jego działania, dała czas na wypróbowywanie nowych przepisów i wprowadzanie ich na stronę. Mogłabym znowu reklamowac serwis i sprowadzać więcej użytkowników, którzy dostarczali by nam nowych przepisów.

Wiem - internet ma być bezpłatny, jak tu będzie płatne to pójdziecie gdzie indziej - to wiem, ale czy faktycznie nie warto by zapłacić za to co daje Wam smaczny? Czy te materiały nie są nic warte?

Co o tym myślicie - proszę o rzeczowe opinie i oddanie głosu w sondzie.

Pozdrawiam wszystkich
Dorota
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#2 Gość_zgaga_*

Gość_zgaga_*
  • Goście

Napisano 01.02.2005 - 14:26

Myślę,że to całkiem rozsądny pomysł, taka opłata abonamentowa. A koszt , kóry proponujesz jest naprawde niewielki. jestem za.

#3 agnieszka

agnieszka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 165 postów

Napisano 01.02.2005 - 14:39

opłata jest niewielka....i mysle ze masz racje...zgadzam sie...

#4 Gość_jaguar_*

Gość_jaguar_*
  • Goście

Napisano 01.02.2005 - 15:20

A mnie ta propozycja nieco martwi. Zarabiam niewiele i po prostu często (z całym szacunkiem dla Doroty i strony) będzie mi szkoda wydać kasę. Poza tym internet mam tylko w pracy w której mam zakaz korzystania z płatnych stron......

#5 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 4179 postów

Napisano 01.02.2005 - 15:28

Nie martw się Jaguar - to co jest zostanie tak jak było. Abonament opłacisz jak będziesz chciał oglądać duże zdjęcia, pozbyć się reklam, czy dostawać dodatkowe przepisy.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

#6 Gość_sklerenchyma_*

Gość_sklerenchyma_*
  • Goście

Napisano 01.02.2005 - 15:30

z całym szacunkiem dla Twórczyni - jeśli będzie płatna poprzestanę na stronie gotowanie.wkl.pl . Pozdrawiam!

#7 Gość_Naitsabe_*

Gość_Naitsabe_*
  • Goście

Napisano 01.02.2005 - 15:35

Witam.

Myślę że to doskonały pomysł. Doskonale wiem jak ciężko utrzymać coraz to rozwijający się serwis internetowy.

Sam uwielbiam gotować..... i uważam że ten serwis jest jednym z najlepszych nawiązujących do tematyki kulinarnej. Więc nie mam nic przeciwko temu by wspomagać roczną kwotą 10,98zł. Za cały rok taka kwota nie powinna sprawiać problemu.....

Pozdrawiam.

#8 terjon

terjon

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 01.02.2005 - 15:36

Strona jest super i zdaje sobie sprawę ile czasu i zaangażowania wymaga aby była na takim poziomie .Cena 2,44 tez nie jest wygórowana.Jednak proponowała bym symboliczną złotowkę [jeżeli nie może byc bezpłatna] i ma to poprawić funkcjonowanie strony.Nie zapominajmy, że wiele uzytkowników tej strony dzieli się swoimi przepisami, zdjeciami ,doświadczeniem zupełnie bezinteresownie i trochę dziwne wydaje się ,że mieli by też za to płacić.A ta złotówka naprawdę była by i symboliczna i poprawila by sytuację.Pozdrawiam

#9 TECLA

TECLA

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 01.02.2005 - 16:02

PODPISUJĘ SIĘ POD TYMI CO SĄ ZA PŁATNOŚCIĄ
PRZEPISY SĄ SUPER I KORZYSTAM Z NICH W ODRÓŻNIENIU OD PRZEPISÓW Z GAZET KTÓRE SĄ DROGIE I BARDZO UDZIWACZONE CZASAMI .

#10 Janka

Janka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 109 postów

Napisano 01.02.2005 - 16:04

Uważam że nie jest to zbyt wygórowana cena .Lubię przeglądać przepisy,z wielu skorzystałam i jestem gotowa zapłacić.Pozdrawiam-Janka. :)

#11 Gość_natynka_*

Gość_natynka_*
  • Goście

Napisano 01.02.2005 - 16:59

nie zaplace ani grosza, jest wiele innych stron kulinarnych, ktore maja rownie smaczne i niedrogie przepisy, sa czesto odwiedzane przez uzytkownikow i jak dotad nie sa platne... mam nadzieje ze ten dziwaczny pomysl z wprowadzeniem oplat nie dojdzie jednak do skutku....

#12 Gość_AgniMal_*

Gość_AgniMal_*
  • Goście

Napisano 01.02.2005 - 17:13

Witam!

Według mnie propozycja jest do przyjęcia - głównie dlatego, że praktycznie nic się nie zmieni dla tych, którzy nie będą płacić abonamentu

Nie można będzie oglądać dużych zdjęć? Trudno :)

Zbyt dużo reklam? A gdzie ich teraz nie ma? :D

Życzę Smacznemu powodzenia i serdecznie pozdrawiam :roll: :) :roll:

#13 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 4179 postów

Napisano 01.02.2005 - 17:16

Nie rozumiem dlaczego opłaty są dziwaczne :) Płacimy w życiu za różne rzeczy i jakoś z tym żyjemy - ja np. mając stronę płacę za serwer,domenę. Muszę to robić jak chcę ją dalej mieć.

Tak czy inaczej - opłata będzie nie za korzystanie z serwisu, lecz za dodatkowe funkcje - jak pisałam: duże zdjęcia, brak reklam, konkursy, niepublikowane przepisy na maila. Będzie to w zasadzie miało charakter wsparcia serwisu. Pieniądze te zostaną wykorzystane w taki czy inny sposób na rozwijanie serwisu - wprowadzanie nowych niespotykanych gdzie indziej możliwości.

Już teraz jestem wdzięczna tym, którzy mimo wszystko zdecydują się na takie wsparcie. Oczywiście wcale nie odwracam sie od innych - zapraszam wszystkich na www.smaczny.pl :roll:

W Polsce niestety jest taka opinia, że wiadomości nie są nic warte - jest to mylne przekonanie - dla mnie te przepisy są cenne - każdy z nich wykonałam, niektóre kilka razy - to też kosztuje - również wykonanie grafiki do strony, zdjęć, programu strony, jej umieszczenie w internecie, rozreklamowanie. I to są koszty, które ponoszę tylko ja - mimo iż korzystamy z tego wszyscy. Jeżeli uważacie, że chce zedrzeć z Was te 1 czy 2 zł miesięcznie to nie mogę się z Wami zgodzić.

Pozdrawiam wszystkich czytelników SMACZNEGO.

#14 Azieczka

Azieczka

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 01.02.2005 - 18:03

Witam!
Przykro mi, ale jestem negatywnie nastawiona do propozycji opłat za korzystanie z niektórych możliwości SMACZNEGO.
Jeżeli opłaty staną się faktem zrezygnuję z zaglądania na stronę. Oburza mnie sposób, w jaki większpść właścicieli stron sobie poczyna. Najpierw pojawia się fajna strona, przyzwyczajam się, zaglądam coraz częśćiej i wtedy jak grom z jasnego nieba spada wiadomość,że będzie płatna. Już dwa razy tak mnie załatwiono, teraz zapowiada to SMACZNY. Nie lubię tego i nie będę korzystać, sorry.

#15 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 4179 postów

Napisano 01.02.2005 - 18:15

Wypowiedź Azieczki to już mnie trochę zaskoczyła - przecież opisałam powody, opisałam skutki. Dlaczego zrezygnujesz - przecież pisałam, że będzie jak jest - dla idei?? Dlaczego Cię oburza fakt, że ktoś chce otrzymać zapłatę za własną pracę - może nie uważasz tego za pracę?? Może myślisz, że stworzenie strony trwa 10 minut i nic nie kosztuje?? Mylisz się!!! Kosztuje i to sporo czasu i pieniędzy też.

Ale wybór - korzystać czy nie - pozostawiam Tobie - mam nadzieję, że wybierzesz to pierwsze.