apsik Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 SKŁADNIKI NA CIASTO 3 szklanki mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 margaryna 1 jajo i 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść z tych składników ciasto i schłodzić około 30 minut.W tym czasie przygotować masę makową. SKŁADNIKI 1 litr mleka 25 dag maku 4 jajka 4 łyżki cukru 15 dag kaszy manny 5 dag rodzynek 5 dag orzechów siekanych olejek migdałowy Z 1 litra mleka odlać szklankę i rozpuścić kaszę,do reszty mleka dodać cukier ,zagotować i wlać kaszkę,ponownie zagotować i ostudzić.Po wystudzeniu dodajemy do ugotowanej kaszki żółtka rozmącone w 3 łżkach wody,wsypujemy suchy mak i bakalie,mieszamy.Dodajemy do smaku olejek i w razie potrzeby dosładzamy.Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę i jedną część rozwałkowujemy na blaszkę,smarujemy powidłami[1 słoiczek] i wykładamy masę makową.Zdrugiej części ciasta formujemy wałeczki i robimy na masie kratkę. PIECZEMY OKOŁO 45 MINUT. Po ostygnięciu można polukrować lub poprostu popudrować. Znalazłam dzisiaj ten przepis w książeczce ,którą dostałam od mojej siostry pt.Babeczka a że miałam wszystkie składniki w domu i bardzo lubimy mak więc od razu upiekłam,bardzo nam smakuje [została tylko połowa a ciasto jeszcze nie wystygło dobrze] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Ciekawy przepis.Zaraz go przepiszę i wkrótce upiekę,bo też lubimy mak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Rzeczywiście, przepis jest bardzo ciekawy, skusiłam się na to ciasto - nam smakowało - polecam :wink: Dziękuję Apisk :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Fajnie Dorotko ,że upiekłaś i mogłaś wstawić zdjęcia i bardzo mi miło że smakował tzn.że Twój trud wykonywania nie poszedł na marne. :wink: Pozdrawiam serdecznie i jestem Ela dla moich przyjaciół ,,smakowiczów,,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwoinka Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie! Już kupiłam potrzebne składniki i w sobotę biorę się do roboty :grin: Już nie mogę mogę się doczekać :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Fajnie,że odświeżyłaś temat bo...ja tego przepisu jakoś wcześniej nie widziałam a jedyne ciasto jakie znam z całym makiem to chyba piegus. Dorotko-extra,jak zobaczyłam to zgłodniałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Ooo.. rzeczywiście bardzo fajny przepis, coś innego. Kolejny do wypróbowania, zwłaszcza, że mak bardzo lubię :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Ja także dziękuję za przypomnienie-dawno nie piekłam ,ale jest ciągle do wypróbowania tyle nowośći ,że nie wiadomo co wykonać a co nie.. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwoinka Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Ja już dawno wypatrzyłam ten przepis i od razu go sobie spisałam :D Wreszcie zebrałam się żeby go zrobić, bo naprawdę świetnie się zapowiada. Pozdrawiam serdecznie i oczywiście napiszę jak wyszło ciasto! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwoinka Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Ciasto naprawdę pycha! Gościom bardzo smakowało, nawet wzięli kawałek na wynos :D Dziękuję serdecznie i polecam bardzo ten przepis :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Bardzo się cieszę ,że ciacho poszło na wynos i oczywiście smakowało domownikom. Pozdrawiam Cię Dwoinko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Elu mam już wszystkie składniki i dzisiaj wieczorem chcę upiec to ciasto. Powiedz tylko w jakiej temperaturze? Pozdrawiam ciepło :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Kingo niestety mój piekarnik nie wskazuje temperatury ,ale myślę że 180 stopni będzie w sam raz. Ja piekę zawsze tak na oko ....i jakoś wychodzi. :D serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Tak właśnie zamierzałam piec, w razie gdybym nie dostała odpowiedzi, więc cieszę się Elu, że potwierdzasz. Jutro napiszę jak się upiekło :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.