Pomyślałam, że warto założyć ten temat
Powiem szczerze, że kiedyś (bardzo dawno temu) myślałam, że piękny, wyrośnięty biszkopt jest uzależniony od dobrej mąki i tu zauważyłam, że nie do końca jest to prawda. Oczywiście, najbardziej puszysty wychodził mi na zwykłej mące "szymanowskiej" (nawet nie tej tortowej, bo tortowych nigdy nie kupowałam).
Później, gdy akurat nie miałam mąki "szymanowskiej", postanowiłam użyć innej, a potem jeszcze innej... i teraz już wiem, że nie tylko w mące tkwi tajemnica dobrze wyrośniętego biszkoptu.
Według mnie, tajemnica tkwi w sposobie jego wykonania.
Ja robię biszkopt najczęściej w ten sposób:
Składniki:
4 jajka
1 szkl. mąki (zwykle biorę 1/2 szkl. maki pszennej i pół ziemniaczanej)
ok. 1 szkl. cukru
cukier waniliowy
kilka kropel aromatu (smak uzależniony od rodzaju tortu)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne)
szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Oddzielam żółtka od białek
2. Ubijam mikserem białka, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Gdy są ubite, dodaję cukier kryształ i cukier waniliowy.
3. Do ubitych białek dodaję (wciąż ubijając mikserem) po jednym - żółtka i kilka kropli aromatu.
4. Wyłączam mikser.
5. Teraz, mieszam łyżką - bardzo delikatnie - ubite jajka z mąka (i proszkiem do pieczenia), którą po trochu dosypuje, ale tak, żeby niezbyt długo mieszać i żeby tylko składniki się połączyły.
Trzeba dobrze mieszać od dna naczynia, bo mąka lubi tam się schować
6. Wszystko wylewam na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąka, tortownicę.
7. Piec w temp. ok. 170-175 stopni, ok. 20-30 min. - aż będzie złocisto-rumiany.
Nie otwierać piekarnika przed upływem 20 min. - można zaglądać przez szybkę
I gotowe
Polecam ten sposób - SMACZNEGO!
Czy robicie także w ten sposób?
Czy zdarzyło się wam, że biszkopt się nie udał? - jeśli tak, to jak myślicie - dlaczego?
Wiem, że istnieją inne, sprawdzone przepisy, na udany biszkopt, ale powyższy najbardziej mi zawsze pasował.
Opiszcie swoje przygody z biszkoptem i podajcie inne przepisy, na biszkopt, który zawsze wam się udaje, jest puszysty i ładnie wyrośnięty.