Czy któraś z pań używa w kuchni jajowaru? Ja mam chroniczny problem z dogadaniem się z mężem co do twardości, długości gotowania i tego że pękają w trakcie. Słyszałam od koleżanki, że jajaowar skutecznie pozwala się pozbyć tych problemów. Nie jest to drogi gadżet, znalazłam coś (link usunięto), zastanawiam się czy faktycznie jest to praktyczne urządzenie? Możecie doradzić czy akurat ten się nada?
Strona 1 z 1
Jajowar?
Napisano 28.03.2010 - 10:45
Drodzy kochani Forumowicze.
Jajka nie popękają podczas gotowania jeżeli włożymy je do zimnej wody.
CZAS GOTOWANIA:
po3 min od zagotowania wody białko się lekko ścina,a żółtko pozostaje miękkie.
po3.5 min od zagotowania białko jest całkowicie ścięte , a żółtko lekko zagęszczone
po 5 min białko jest mocno ścięte, a żółtko gęste, ale ciągle miękkie.
po7-10min jajko jest ugotowane na twardo. ponieważ białko ścina się już w temperaturze ok. 60°C, natomiast żółtko w temperaturze 64-70°C kucharze uważają, ze nie ma potrzeby gotować jaj na dużym ogniu. najlepiej włożyć je do zimnej wody, szybko szybko podgrzać do 80°C i zmniejszyć ogień do minimum, mniej więcej po 5minutach będziemy mieć jajko na miękko, a po dalszych 5-7 minutach- na twardo. Zbyt długie gotowanie i mocne przypiekanie w czasie smażenia powoduje zmniejszenie wartości odżywczej jajek. Przegotowane mają charakterystyczną ciemną obwódkę wokół żółtka (ze związków siarkowych).
Jajka nie popękają podczas gotowania jeżeli włożymy je do zimnej wody.
CZAS GOTOWANIA:
po3 min od zagotowania wody białko się lekko ścina,a żółtko pozostaje miękkie.
po3.5 min od zagotowania białko jest całkowicie ścięte , a żółtko lekko zagęszczone
po 5 min białko jest mocno ścięte, a żółtko gęste, ale ciągle miękkie.
po7-10min jajko jest ugotowane na twardo. ponieważ białko ścina się już w temperaturze ok. 60°C, natomiast żółtko w temperaturze 64-70°C kucharze uważają, ze nie ma potrzeby gotować jaj na dużym ogniu. najlepiej włożyć je do zimnej wody, szybko szybko podgrzać do 80°C i zmniejszyć ogień do minimum, mniej więcej po 5minutach będziemy mieć jajko na miękko, a po dalszych 5-7 minutach- na twardo. Zbyt długie gotowanie i mocne przypiekanie w czasie smażenia powoduje zmniejszenie wartości odżywczej jajek. Przegotowane mają charakterystyczną ciemną obwódkę wokół żółtka (ze związków siarkowych).
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Do góry