składniki :
50 dag mąki
5 dag drożdży
łyżeczka smalcu
2 łyżki masła
łyżka kwaśnej śmietany
2łyżki cukru
2 jaja
szklanka wody
odrobina soli
trochę maku
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki cieołej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Upiec na złoty kolor.
Przepis pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Gdy pierwszy raz upiekłam wyrosła olbrzymia chała ułożona po przekątnej na oryginalnej blaszce z pieca. później piekłam zazwyczaj z tej samej porcji dwie mniejsze chałki, czasem dodaję więcej cukru- przy ilości podanej w przepisie słodycz jest raczej niewyczuwalna. Bułeczki też wychodzą z tego wyśmienite. Zachęcam do pieczenia. Smacznego.