Ciasto:
5 Jajek
170 g cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g mąki ziemniaczanej
30 g gorzkiego kakao
40 g masła
Masa:
600 ml śmietany kremówki 30%
500 g truskawek ( mogą być mrożone )
1 op. Żelatyny w proszku ( 9 g )
4 łyżeczki dżemu truskawkowego
4-6 łyżek cukru ( w zależności od słodkości truskawek )
Polewa :
Galaretka truskawkowa
lub:
1 szkl. Soku truskawkowego lub syropu z wodą
2-3 łyżki zmiksowanych truskawek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru ( lub na smak )
Troszkę czerwonego barwnika spożywczego dla lepszego koloru
Wykonanie:
Ciasto : masło stopić. Białka oddzielić od żółtek . Żółtka ubić z 3/4 szkl cukru na biały krem. Białka ubić na sztywno dodając resztę cukru. Białka wymieszać z żółtkową masą. Wszystkiego pozostałe sypkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i przesiać do jajek. Wymieszać dokładnie ale delikatnie. Na koniec wlać letnie masło i delikatnie zamieszać . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 28 cm średnicy i piec ok. 35 min w 180'C. Wyjąc z formy i ostudzić .
Masa:
Truskawki zmiksować , dodać cukier do smaku . Odłożyć 2-3 łyżki do polewy.
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody . Odstawić na 5-10 min.
Śmietanę zmiksować na sztywno.
Żelatynę podgrzać w mikrofalówce ok. 20 sekund aż sie rozpuści o bedzie ciepła . Dodać do żelatyny 1-2 łyżki śmietany , rozmieszać i wlewać stopniowo do reszty śmietany , cały czas miksując . Następnie dodać koktajl truskawkowy i wymieszać łopatką wszystko. Dodać podgrzany dżem i przemieszać " niedokładnie ".
Wykończenie: masę wlać do wyłożonej folią spożywczą miseczki mniej więcej 26 cm średnicy. Musi być ciut mniejsza niż średnica ciasta. Wstawić do lodówki na 1-1,5 h by trochę stężało.
Ciasto przekroić na dwa placki , dolny powinien być nieco grubszy.
Na spod talerza lub tacki położyć gruby blat ciasta. Wyjąc lekko stężałą masę i szybkim ruchem dłoni odwrocić z miską na ciasto , zdjąć miskę. Folie powyciagac na brzegach spod ciasta jeśli została przygnieciona , sprawdzić czy masa dobrze leży na cieście. Tak razem z folią jeszcze na wierzchu wstawić na jeszcze godzinkę do lodówki.
Drugi blat ciasta pokroić na 12 kawałków jak tort.
Wyjąć tort z lodówki zdjąć delikatnie folię. Dookoła kopca poustawiać obok siebie kawałki ciasta spiczasta stroną do góry . Lekko docisnąć. Powstał wulkan . Wstawić na następną godzinę do lodówki.
Polewa: przygotować galaretkę truskawkową w połowie wody . Ostudzić i dobrze tężejącą wylać powoli na ciasto imitując lawę . Odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Lub:
Zimny Sok lub inny płyn wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać cukier i odłożone zmiksowane truskawki, ewentualnie dodać trochę barwnika i zagotować cały czas mieszając, powstanie cos w rodzaju kiślu. Odstawić z ognia , poczekać minutę i delikatnie , zaczynajac od środka wylewać łyżka na tort, imitując lawę. Uwaga: szybko stygnie!