Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 30.08.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. Witam :-D Pizza Wlado Jestem typowym smakoszem Pizzy i powiem tak najlepsze ciasto ma Dominium i Dagrasso oraz pizzeria Gliwicka La Costa Przy moich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych wymyśliłem swój własny przepis na pizze. Zapiszcie bo jest wypasiony :razz: wiec tak ok. 300g mąki pszennej najlepiej drobno ziarnista ale nie musi, w misce robimy kopczyk wlewamy ok pół szklanki letniej ale nie gorącej ani zimniej wody ponieważ gorąca woda zabije kultury drożdży a zimna nie pozwoli się im rozwinąć odpowiednio, potem wkruszamy drożdże o kolo 15-20g czekamy 5 minut aż wytworzy się kożuszek drożdżowy później wsypujemy łyżeczkę soli ok 5 gr. do ciast anie dodajemy ani gram cukru ponieważ to ma by ciasto na pizze a nie ciasto drożdżowe na bułeczki :-D nie martwcie się że nie wyrośnie bo ie ma cukru, to stare bajeczki cukru jest tyle w tych składnikach że drożdży wystarczy cukru następnie wlewamy dwie łyżki oleju (lepiej oliwy z oliwek) i wszystkie składniki mieszamy. aż utworzymy jednolita masę ( aż ręka od ugniatania zacznie boleć wtedy będziecie wiedzieć że ciasto jest gotowe :-D potem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ale dla niecierpliwych można od razu wstawić do pieca i tak urośnie zależy jakiej grubości placek rozwałkujecie ja odstawiam. jest wtedy miększe ciacho. reszta zależy od smaku ale ja robię tak: rozwałkowuję ciasto potem na blasze kładę złotko lekko zwilżam olejem żeby się nie przykleiło, potem na ciasto kładę ser w plastrach bądź ścieram, Gołda, Ementaler, później mozarella kroje nożem do Pizzy na 8 równych części rozkładam salami w plastrach Paprykowe (Morliny Salami pepperoni) to nie reklama jest porostu dobre. następnie kroje połowę czerwonej cebuli i posypuje pizzę, następnie oliwki drylowane z pastą paprykową kroje na pół i posypuje nimi pizzę można dodać papryczki piri piri jak ktoś lubi ostre ( ja lubię) na koniec posypać przyprawą z Prymata Do pizzy jest taka specjalna i skropić całość oliwą bądź olejem osobiście polecam oliwę z oliwek. Piec całość 10 min w piecu temperatura 220-230 st. C miedzy czasie przygotowujemy sos: sos czosnkowy 3 łyżeczki czubate majonezu ze 2-3 ząbków czosnku Polskiego nie Chińskiego i ze 3 łyżeczki śmietany Gęstej przyprawić sól,pieprz,oregano do smaku. Pizza miedzy czasie jest gotowa :) Pozdrawiam i życzę smacznego :) a odstawcie na troszkę aby ostygła pizza :D czekam na komentarze i opinie :-o które śmiało kierujcie na Maila wlado7@wp.pl
    1 punkt
  2. a od pana moze być?:D # margaryna 1/4 kostki # woda 80 ml # mąka 1/2 szkl # cukier puder Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor . Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor) I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.
    1 punkt
  3. Racuchy 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 dag drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka sól, tłuszcz do smażenia i cukier puder do posypania Zrobić rozczyn W części ciepłego mleka rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z pozostałym ciepłym mlekiem, żółtkami, ciasto osolić i dokładnie wyrobić łyżką. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinać łyżką niewielkie porcje ciasta, kłaść owalne placuszki na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby racuchy były dopieczone w środku. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, lub zmielonym cynamonem.
    1 punkt
  4. mam super przepis zawsze się udaje i jest szybki 0.5 kg mąki , 4 łyżki oleju, 5 dkg drożdży, szklanka wody i szczypta soli w letniej wodzie rozpuścić drożdże i wymieszać z mąka i solą, rozwałkować posmarować keczupem nałożyć nadzienie i piec 20 min . :wink: :wink:
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.