Skocz do zawartości

Gulasz


Spoon

Rekomendowane odpowiedzi

Gulasz paprykowy ( pierwsza wersja )

500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)

2 papryki (żółta i czerwona)

500 ml bulionu (mięsny z kostki)

125 ml czerwonego wina (jeśli ktoś nie lubi, zamienić na wodę)

1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej

1 łyżeczka papryki w proszku ostrej

kucharek lub vegeta

ew. sól i pieprz

szczypta kminku

4 ząbki czosnku

3-4 duże cebule

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na brązowo, na silnym ogniu. Zdjąć mięso i odstawić na bok.

Cebulę pokroić w pół krążki lub w kostkę, każdy ząbek czosnku przekroić na 3 części i wrzucić wszystko na tą samą patelnię, usmażyć na złoto.

Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wrzucić mięso, wsypać obie papryki i dodać przecier, krótko podsmażyć i zalać winem, a następnie bulionem. Dodać trochę vegety i kminek. Dusić pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso już zmięknie, pokroić paprykę w grubą kostkę i wymieszać z gulaszem, gotować dalsze 30 min. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie.

Gulasz paprykowy ze Schabu ( druga wersja )

1/2 kg plastrów schabu wieprzowego

2 łyżki mąki

2 cebule

1 mała papryka czerwona

1 mała papryka zielona

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

Sól,pieprz,vegeta,chili

1 szklanka śmietany

1/2-3/4 szkl. bulionu ( może być z kostki )

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Olej do smażenia

Plastry schabu pokroić w paski. Cebulę przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Papryki oczyścić i pokroić w paski.

Do mięsa wsypać mąkę,dobrze wymieszac by mąka dobrze pokryła wszystkie kawałeczki mięsa. Na patelni rozgrzać trochę oleju,wrzucić mięso i silnie obsmażyć( mąką poprzykleja się trochę do dna,rozpuści się pózniej w sosie ). Do mięsa wrzucić cebulę i paprykę, poddusić ,mieszając kilka minut. Całość posypać papryką w proszku,zamieszać i wlać śmietanę i bulion( najpierw pół szklanki, a jeśli pózniej okazałoby się za gęste dodać jeszcze trochę). Przykryć patelnię pokrykwą i dusić 30 minut (Ja wolę bardziej miękkie mięso więc duszę ok.1 godziny), od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, solą,pieprzem vegetą i chili. Podawać z ryżem,makaronem,plackami ziemniaczanymi itp.

Mam takie dwa przepisy, które mi smakują. Można je jeszcze dodatkowo wzbogacić w inne warzywa, typu marchew, seler,ziemniaki itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.