Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niby nic trudnego, ale każdy smakuje inaczej..podrzucie jakieś dobre sprawdzone przepisy na gulasz, chciałbym zaskoczyć męża, bo mój to nie do końca taki jak on lubi.. Ja robię zwyczajnie na włoszczyźnie, a on woli bardziej bogaty w warzywa.. ktoś coś?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gulasz paprykowy ( pierwsza wersja )

500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)

2 papryki (żółta i czerwona)

500 ml bulionu (mięsny z kostki)

125 ml czerwonego wina (jeśli ktoś nie lubi, zamienić na wodę)

1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej

1 łyżeczka papryki w proszku ostrej

kucharek lub vegeta

ew. sól i pieprz

szczypta kminku

4 ząbki czosnku

3-4 duże cebule

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na brązowo, na silnym ogniu. Zdjąć mięso i odstawić na bok.

Cebulę pokroić w pół krążki lub w kostkę, każdy ząbek czosnku przekroić na 3 części i wrzucić wszystko na tą samą patelnię, usmażyć na złoto.

Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wrzucić mięso, wsypać obie papryki i dodać przecier, krótko podsmażyć i zalać winem, a następnie bulionem. Dodać trochę vegety i kminek. Dusić pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso już zmięknie, pokroić paprykę w grubą kostkę i wymieszać z gulaszem, gotować dalsze 30 min. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie.

Gulasz paprykowy ze Schabu ( druga wersja )

1/2 kg plastrów schabu wieprzowego

2 łyżki mąki

2 cebule

1 mała papryka czerwona

1 mała papryka zielona

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

Sól,pieprz,vegeta,chili

1 szklanka śmietany

1/2-3/4 szkl. bulionu ( może być z kostki )

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Olej do smażenia

Plastry schabu pokroić w paski. Cebulę przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Papryki oczyścić i pokroić w paski.

Do mięsa wsypać mąkę,dobrze wymieszac by mąka dobrze pokryła wszystkie kawałeczki mięsa. Na patelni rozgrzać trochę oleju,wrzucić mięso i silnie obsmażyć( mąką poprzykleja się trochę do dna,rozpuści się pózniej w sosie ). Do mięsa wrzucić cebulę i paprykę, poddusić ,mieszając kilka minut. Całość posypać papryką w proszku,zamieszać i wlać śmietanę i bulion( najpierw pół szklanki, a jeśli pózniej okazałoby się za gęste dodać jeszcze trochę). Przykryć patelnię pokrykwą i dusić 30 minut (Ja wolę bardziej miękkie mięso więc duszę ok.1 godziny), od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, solą,pieprzem vegetą i chili. Podawać z ryżem,makaronem,plackami ziemniaczanymi itp.

Mam takie dwa przepisy, które mi smakują. Można je jeszcze dodatkowo wzbogacić w inne warzywa, typu marchew, seler,ziemniaki itp.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.